Ārpus Rīgas

LLKC vecākais speciālists dārzkopībā par plūdu un lietavu ietekmi uz ražas novākšanu

Ārpus Rīgas

LR korespondente Iveta Čigāne par lietus postījumiem Latgalē

Liepājā pieaug interese par sociālās uzņēmējdarbības attīstību

Sociālās uzņēmējdarbības idejas Liepājā gūst atsaucību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājā pieaug interese par sociālās uzņēmējdarbības attīstību, par to liecina plašais apmeklētāju loks tikšanās reizēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izveidotajā Biznesa inkubatorā. Interesi par sociālo uzņēmējdarbību veicina arī pieejamais Eiropas Savienības finansējums, ko aktīvākie Liepājas uzņēmēji, dažādu biedrību pārstāvji un sociālo pakalpojumi sniedzēji ir gatavi izmantot. 

Lai arī joprojām Latvijā daudziem tā arī nav īsta skaidrs, kas ir sociālā uzņēmējdarbība, sarunās šis uzņēmējdarbības veids tiek pieminēts arvien biežāk. Šāda uzņēmējdarbības forma pasaulē ir pazīstama jau vairāk nekā 30 gadus.

Galvenais darbības princips – ar savu uzņēmējdarbību cilvēki risina kādu sociālu problēmu, piemēram, ražo preces vai sniedz pakalpojumu.

Mērķis nav pelnīt savam labumam, bet pelņu novirzīt sociālo jautājumu risināšanai.

Viens no tādiem piemēriem ir arī Otrās elpas veikals Liepājā. Laura Bluķe, stāstot par savu pieredzi, saka, ka iet arvien labāk, bet cilvēkiem joprojām īsti neizprot, ko nozīmē sociālā uzņēmējdarbība. "Ka, piemēram, var darboties veikals un strādāt labdarībai, kur tad tā nauda paliek... Tad mums nākas skaidrot, kāpēc tas ir atbildīgāk pret vidi un sabiedrību,” viņa saka.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Liepājas biznesa inkubatora projektu vadītāja Andra Jurgelāne paskaidro, ka interese Liepājā par sociālo uzņēmējdarbību arvien pieaug, tāpēc Biznesa inkubators ir platforma atbalstam reģionā ārpus Rīgas. "Ikdienā mēs saskaramies ar ideju autoriem, kuriem nav izpratnes par biznesu. Viņiem sirds deg par sociālo lietu, bet nav prasmju to pārvērst biznesā," uzsvēra Jurgelāne.

Biznesa inkubatoru bieži apmeklē Liepājas Mūzikas dizaina un mākslas vidusskolas koka dizaina nodaļas absolvents Valters Krētainis. Viņš, izstrādājot diplomdarbu, ir radījis jaunu produktu, kas kalpos sociāliem mērķiem. Tas ir koka staigulis bērniem ar īpašām vajadzībām.

"Satiku meiteni, nu jau manu sievu. Viņas brālītim ir smaga slimība," par savu ceļu uz sociālo uzņēmējdarbību pastāstīja Valters. "Tam tā vienkārši bija jānotiek. Gribēju viņam palīdzēt, lai puika var mājās pārvietoties. Nosaukums ierīcei ir „Soli pa solim” Bērns var pats pārvietoties ar šo ierīci. Tā puikam tika dāvāti pirmie soļi.”

Jaunais liepājnieks ir tikai sava ceļa sākumā un pieļauj iespēju, ka arī viņš varētu saņemt kādu atbalstu sava biznesa attīstībai. Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas  direktore Madara Ūlande, uzsver, ka šis ir labākais gads, lai kaut ko sāktu sociālās uzņēmējdarbības jomā. 

„Šobrīd  ir programma „Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai”, ko organizē Labklājības ministrija kopā ar ALTUM. Tie ir granti, kas tiek piešķirti sociālās uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai," pastāstīja Ūlande. "Nauda ir pietiekami liela, lai izdarītu labas lietas –  tie ir pieci līdz divsimt tūkstoši eiro.”

Savukārt tiem, kam ir tikai ideja un vairāk vajadzīgs kāds eksperta padoms, līdz 1. oktobrim ir iespēja pieteikties sociālās uzņēmējdarbības apmācībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti