Smagu situāciju piedzīvo Daugavpils uzņēmums «Ditton pievadķēžu rūpnīca»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmdien Daugavpils pievadķēžu ražotāja "Ditton pievadķēžu rūpnīca" akcionāri nolēma atļaut valdei pārdot atsevišķus uzņēmuma aktīvus, novirzot gūtos ieņēmumus "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" saistību dzēšanai. Plānots pilnībā vai daļēji pārdot nekustamo īpašumu, kustamās ražošanas iekārtas. Tāpat akcionāri lēma par budžeta izdevumu daļas optimizāciju, kas nozīmē arī personāla optimizāciju un neizslēdz darbinieku atlaišanu. Tas jau ir otrais lielais metālapstrādes uzņēmums, līdztekus ar “Lokomotīvju remonta rūpnīcu”, kas Daugavpilī piedzīvo krīzi.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" ir uzņēmums ar vairāk nekā 70 gadu vēsturi. Baltijas mērogā tas  ir unikāls, jo ir vienīgais, kas ražo pievadķēdes. Tās paredzētas automobiļiem,  velosipēdiem  un mototransportlīdzekļiem, sniega motocikliem, konveijeriem, lauksaimniecības tehnikai, pakošanas, kokapstrādes un citu veidu iekārtām, pacelšanas mehānismiem un dažādām piedziņas sistēmām.

Pērn “Ditton pievadķēžu rūpnīca" strādāja ar 5,3 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš. Un gadu pabeidza ar plus zīmi – peļņu 130 734 eiro apmērā. Šī gada pirmā ceturkšņa rādītāji arī norādīja uz pozitīvu prognozi, informēja uzņēmuma valde.

Uzņēmums ierindojās 33. vietā starp 100 lielākajiem Daugavpils uzņēmumiem.

Šī gada 2. martā "Ditton pievadķēžu rūpnīca", kuras akcijas kotējas “Nasdag Rīga” biržā, informēja par smago situāciju – saražotās produkcijas ekonomiskā aktivitāte tās tradicionālajos tirgos sarukusi uz pusi.

Galarezultātā pirmdien akcionāru sapulcē izskatīšanai tika piedāvāts pat variants iniciēt tiesā uzņēmuma maksātnespējas procesu. Taču tika pieņemts lēmums par optimizāciju. Optimizāciju visā – izpārdodot īpašumus, iekārtas, pārtraucot modernizācijas projektus, apkopi. Arī pērnā gada peļņa tika novirzīta  iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, jo maksātnespēja nevarētu apmierināt visu kreditoru prasījumus.

Iemesli uzņēmuma smagajai situācijai ir dažādi, tostarp neprognozējamais izejvielu un materiālu cenu pieaugums.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" ir eksportējošs uzņēmums – pērn tas eksportēja 84% no saražotās produkcijas un pakalpojumiem, 37% – uz rietumu tirgiem, un gandrīz pusi jeb 47% – uz austrumu tirgiem. 
Problēmas uzņēmumam ir arī saistībā ar  Eiropas Savienības sankciju politiku, lai gan, pēc uzņēmuma vadības ziņām, ne tā partneri, ne arī ražotā produkcija nav iekļauti sankciju sarakstos.

"Ditton pievadķēžu rūpnīcā” pēc pērnā gada datiem bija nodarbināti 132 strādājošie. Šobrīd tie ir 122. Lēmums par optimizāciju uzņēmumā it visā paredz arī darbinieku skaita samazinājumu. 
Nodarbinātības valsts aģentūrā šobrīd vēl nav saņemtas ziņas par šādām tendencēm. Taču, ja tas notiks, pilsētai tas būs trieciens, jo "Ditton pievadķēžu rūpnīca” jau ir otrais lielais metālapstrādes uzņēmums Daugavpilī. Kā vēstīts jau iepriekš, arī

Daugavpils uzņēmumam "Lokomotīvju remonta rūpnīca" nācās uzsākt kolektīvo darbinieku atlaišanu, uzsakot darbu 240 strādājošajiem. Pašvaldībā cer, ka ar „Ditton pievadķēžu rūpnīcu” tas nenotiks.  

Turklāt „Ditton pievadķēžu rūpnīcai” otrdienas rītā “Nasdaq Rīga” birža atcēla 8. jūnijā tam piemēroto uzraudzības statusu, jo ar pirmdienas akcionāru sanāksmes lēmumu ir  novērsti apstākļi, kāpēc tas tika piemērots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti