SM: Latvijai maz iespēju atbalstīt masveidīgu pāreju uz elektroauto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā pašlaik maz valsts iespēju atbalstīt masveidīgu pāreju no fosilo degvielu autoparka uz elektroauto, tāpēc cerība ir uz privāto sektoru, atzina Satiksmes ministrijā (SM).

Eiropas Zaļā kursa mērķis līdz 2050. gadam paredz samazināt transporta radītās emisijas par 90%. Šajā kontekstā Latvijā nākamo septiņu gadu laikā paredzēts virzīties uz mazāk piesārņojošiem transporta veidiem.

Strauja pāreja no fosilās degvielas izmantošanas uz videi draudzīgākākiem pārvietošanās līdzekļiem gan nav solāma, jo tuvākajos gados valsts atbalsta iespējas elektroauto iegādei ir stipri ierobežotas.

Tomēr cerība ir uz komercbanku vilinošiem piedāvājumiem elektroauto iegādē. Tā uzsvēra Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Ligita Austrupe.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Ligita Austrupe
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

"Atbalsta iespējas elektroauto iegādē un fosilo degvielu autoparka nomaiņā ir vairāk Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kompetencē. Mēs no savas puses ļoti skrupulozi un rūpīgi sekojam, lai ietekmētu šo jautājumu virzību. Jā, es piekrītu, ka ir nepieciešama motivācija privātpersonām nomainīt savu autoparku uz videi draudzīgāku, bet, kā jau es minēju, diemžēl mums jārēķinās ar ārkārtīgi ierobežotiem līdzekļiem.

Tāpēc mēs ļoti lielu atbalstu sagaidām arī no privātā sektora, tai skaitā no "Altum" un no komercbankām,

kas patiesībā jau ir gatavas nākt talkā un piedāvāt savu pakalpojumu, savu produktu iedzīvotājiem,” sacīja Austrupe.

Vienlaikus vides prasību jomā plānots attīstīt tehniskās apskates aprīkojumu, nosakot striktāku kaitīgo izmešu mērīšanas tehnoloģiju, piebilda ministrijas pārstāve.

KONTEKTS:

Diskusijas par valsts atbalstu videi draudzīgāku auto iegādei raisīja iecere par jaunu reģistrācijas nodokli Latvijā ievestajiem vismaz piecus gadus veciem transportlīdzekļiem, lai pasargātu Latviju no kļūšanas par Eiropas veco automašīnu izgāztuvi. Taču vēlāk valdība nolēma šo ieceri nevirzīt izskatīšanai Saeimā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti