Slampē iedzīvotāj bažīgi par jaunu uzņēmēju ieceri piegādāt siltumenerģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai varētu nodrošināt apkuri pagastā, Slampes pašvaldība un vēl tuvējie trīs pagasti iesaistījušies dažu jaunu uzņēmēju projektā, kas ar koģenerācijas staciju cer ražot elektroenerģiju, kā arī piegādāt siltumenerģiju pašvaldībai, Latvijas Radio pastāstīja laikraksta „Neatkarīgās Tukuma Ziņas” redaktore Ivonna Plaude.

Pašvaldībām, kur nereti ir nolietojušās vecās apkures sistēmas un katli, ieguldījumi vajadzīgi milzīgi. Pagastos parasti tās ir centra katlu mājas, kas apkurina sabiedriskās ēkas, arī daudzdzīvokļu namus. Piemēram, Slampes pagastā pēdējie ieguldījumi bijuši pirms 28 gadiem, un pašlaik katlumāja „skaita savas pēdējās dienas”. Ja vēl dažos pagastos paguva izmantot Eiropas Kohēzijas fonda līdzekļu katlumāju sakārtošanai, tad daudzos novadu pagastos katlumājas ir diezgan bīstamā situācijā.

Koģenerācijas staciju izmantošanā aktīvo biznesmeņu interese par elektrības obligāto iepirkuma komponenti saistās ar vēlmi gan nopelnīt uz komponentes pārdošanu, gan piedāvāt pašvaldībām siltumu.

Tomēr jau iepriekš tuvējai pašvaldībai līdzīga veida projekts izrādījās neveiksmīgs. „Mēs jau pieredzējām to Kandavas novadā, ka pērn un aizpērn šādi veikli zēni piedāvāja koģenerācijas stacijas, pašvaldība bija pretimnākoša, piedāvāja gan zemes, gan katla iznomāšanu. Beidzās tā, ka, apkures sezonai sākoties, nebija ne šo zēnu, ne siltuma piegādes,” stāsta Plaude.

Uzņēmumi saņēmuši kvotas elektrības tirdzniecībai un meklē investoru, lai līdz 20.jūnijam varētu pierādīt, ka spēj saražot elektroenerģiju došanai kopējā tīklā. Šobrīd garantijas tam nav.

Lai pierādītu, ka viņi spēj ražot elektroenerģiju, abi uzņēmumi braukā ar kravas mašīnas piebūvi, kurā darbojas mikroģenerācijas stacija. „Aizdomīgus mūsu iedzīvotājus, pirmkārt, dara tas, ka šī kastīte taisa briesmīgu troksni. 72 stundas no vietas ir jādarbina, lai pierādītu, ka vismaz kaut ko šāda stacija var saražot. Un otrs – bija solījums, ka šī būs atjaunojamā enerģija, to kurinās ar šķeldu. Bet mūsu aptaujātie speciālisti saka, ka šādu staciju var kurināt tikai ar dīzeļdegvielu,” skaidro laikraksta redaktore.

Turklāt abi uzņēmumi pērn valstij neko nodokļos nav samaksājuši un tajos nav nodarbināts neviens cilvēks. Bet nu viņi apņemas ražot četrās koģenerācijas stacijās elektroenerģiju un apkurināt četrus pagastus: Slampi, Džūksti, Tumi un Degoli.

Pašvaldībā gan saka, ka nav izejas, jo pašiem mēģināt rekonstruēt katlumāju - tad būs nepieciešams vismaz pusmiljons eiro. Laikraksta redaktori nepārliecina ne uzņēmēju, ne pašvaldības uzraugošo darbinieku darbības.

Bīstamākā situācija ir Slampē, kuras pašvaldība iesaistās šajā projektā tikai tāpēc, lai varētu nodrošināt apkuri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti