Skujiņš atsauc savu kandidatūru uz VID vadītāja amatu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja amata kandidāts Māris Skujiņš ceturtdien, 7. jūnijā, ir atsaucis savu kandidatūru uz šo posteni. Skujiņš savu lēmumu pamato ar "melu kampaņu", kas pret viņu sākta medijos. Tikmēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) aicina konkursa atlases komisiju savā darbā būt rūpīgākiem, lai publiski izziņotiem kandidātiem vairs nebūtu reputācijas risku.

ĪSUMĀ:

  • Skujiņš savu lēmumu pamato ar pret viņu vērstu "melu kampaņu"
  • Reizniece-Ozola respektēs Skujiņa izvēli
  • Ministre aicinās konkursa komisiju rūpīgāk vērtēt kandidātu reputāciju
  • Valsts kanceleja paredz, ka jaunais konkurss ilgs aptuveni divus mēnešus

Skujiņš norāda uz meliem medijos un zemo politiskās kultūras līmeni

Savā “Facebook” kontā Skujiņš skaidro, ka “melu kampaņas organizatori un tās tiražētāji medijos ir uzvarējuši”.

“Atsaucu savu pieteikumu VID ģenerāldirektora amatam.

Nācu ar izsvērtiem piedāvājumiem un skaidru vīziju par VID attīstību. Priecājos, ka tie tika atzinīgi novērtēti gan atlases komisijā, gan sarunā ar ministri, gan sarunās ar nozaru organizāciju pārstāvjiem, gan frakcijās. Šodien informēju Drošības policiju par melu kampaņas indikācijām, kas bija manā rīcībā.

Pēdējās dienas ir spilgts apliecinājums politiskās kultūras purvam visnožēlojamākajā veidā.

Šī epizode ir zaudēta, bet ilgtermiņā būsim uzvarētāji! Par savu lēmumu informēju ministri un valsts kancelejas direktoru. Atvainojos savai ģimenei par pēdējo dienu elli,” viņš raksta “Facebook”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ministre: Nominētajiem kandidātiem nevajadzētu būt reputācijas riskiem

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola par Māra Skujiņa atsaukumu kandidēt uz VID vadītāja amatu
00:00 / 00:46
Lejuplādēt
"Es joprojām nezinu visus Skujiņa kunga apsvērumus, pieņemot šādu lēmumu, bet, protams, respektēju to. Acīmredzot, tuvākajā laikā tikšos ar Valsts kancelejas direktoru Jāni Citskovski un pārrunāšu nākamā konkursa organizēšanu," stāsta  Reizniece-Ozola.

"Bet vienlaikus, protams, aicināšu atlases komisiju Valsts kancelejas vadībā daudz lielāku uzmanību pievērst visu risku izvērtēšanai jau atlases laikā, lai nav tāda situācija kā šoreiz, kad kandidāts ir atzīts par labāko, it kā ir novērtēta gan profesionālā pieredze, gan cita veida spējas vadīt lielu institūciju, gan arī vērtēti riski, bet jauni fakti vai informācija parādās tikai pēc tam, kad jau ir publiski paziņots par viņu kā potenciālo kandidātu. Šis darbs ir jādara pirms tam," norāda Reizniece-Ozola.

Arī Reiznieces-Ozolas (Zaļo un Zemnieku savienība) pārstāvis Arno Pjatkins portālam lsm.lv pastāstīja, ka

ministrei “nekas [cits] neatliek kā respektēt viņa lēmumu”.

Pjatkins norādīja, ka “ir jāizsaka nožēla, ka daudz laika ir patērēts tukšgaitā”, proti, neveiksmīgi meklējot jaunu VID vadītāju.

Tāpēc turpmāk, kā uzskata finanšu ministre, konkursa atlases komisijai jau pretendentu atlases laikā rūpīgāk ir jāizskata kandidātu reputācijas riski.

Informācijai par iespējamiem reputācijas riskiem nevajadzētu parādīties pēc tam, kad kandidāts jau ir nominēts VID vadītāja amatam.

Valsts kanceleja: Jauns konkurss prasīs vēl divus mēnešus

Savukārt Valsts kancelejas pārstāve Ilze Pavlova portālam lsm.lv apliecināja, ka Skujiņš kancelejas vadītāju Jāni Citskovski par savu lēmumu informējis personīgi. Abiem bijusi garāka saruna, kuras saturu Pavlova sacīja nezinām. Vaicāta, vai komisija savā darbā turpmāk varētu kaut ko mainīt, atsaucoties Reiznieces-Ozolas aicinājumam, rūpīgāk pārskatīt finanšu riskus, viņa norādīja, ka tas notiks.

No otras puses, jau līdz šim komisijā darbojušās visas nepieciešamās institūcijas, un darbs darīts godprātīgi.

Pavlova lēsa, ka jauna nominanta nosaukšana prasīs divus mēnešus - tik daudz laika paies no sludinājuma brīža līdz momentam, kad komisija paziņos atkārtota konkursa rezultātu. Jaunu konkursu izsludinās jau tuvākajā laikā.

KONTEKSTS:

Konkurss uz VID vadītāja amatu tika izsludināts pēc Ilzes Cīrules pēkšņās aiziešanas mūžībā. Atlases komisija nolēma uz otro kārtu virzīt 11 no 19 pretendentiem, kas bija pieteikušies atklātajam konkursam. Savukārt uz trešo kārtu virzīti četri amata pretendenti.

VID vadītāja amatam komisija nolēma  virzīt bijušo LTV valdes locekli Skujiņu. Pēc sarunas ar kandidātu finanšu ministre paziņoja, ka virzīs viņa kandidatūru apstiprināšanai valdībā

Dažas dienas vēlāk portāli “Diena” un NRA.lv vēstīja par Skujiņa saistību ar skandalozo uzņēmēju Māri Martinsonu. Reaģējot uz to, Valsts kancelejas vadītājs solīja lūgt situāciju izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Drošības policijai. Pēc šiem paziņojumiem arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) nolēma ieturēt pauzi un nelēma par Skujiņa tālāku apstiprināšanu amatā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti