Skotijā nosaka minimālās pieļaujamās cenas alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Skotijā no otrdienas, 1.maija, noteiktas minimālās pieļaujamās alkohola cenas. Varas iestādes cer šādā veidā mazināt žūpības negatīvās sekas. 

"Mēs ceram, ka lēmums palīdzēs piecu gadu laikā samazināt ar alkohola lietošanu saistīto nāves gadījumu skaitu par vairākiem simtiem.  Samazināsies arī medicīnas iestādē nogādāto cilvēku skaits. Tie ir statistikas dati, taču katrs gadījums skar konkrētus cilvēkus, viņu dzīves, ģimenes un draugus.

Ja mums izdosies izglābt šīs dzīvības, lēmums būs sasniedzis mērķi," sacīja Skotijas valdības vadītāja Nikola Stērdžena.

Jaunie noteikumi paredz, ka mazumtirgotāji par desmit mililitriem jeb astoņiem gramiem tīra etilalkohola nevarēs prasīt no pircējiem mazāk nekā 50 pensus jeb 57 eirocentus.

Attiecīgs likums tika pieņemts jau 2012.gadā, taču to apstrīdēja Skotu viskija asociācijas pārstāvji. Atļauju ieviest ierobežojumus pagājušajā gadā deva Lielbritānijas Augstākā tiesa, un mediķi un veselīga dzīvesveida aktīvisti to novērtēja kā lielāko panākumu sabiedrības veselības aizsardzības jomā kopš aizlieguma smēķēt sabiedriskās vietās.

Skotija ir pirmā vieta pasaulē, kur ieviesta šāda prasība, bet tuvākajā laikā to varētu izdarīt arī divu citu Lielbritānijas reģionu – Ziemeļīrijas un Velsas  – varas iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti