Dienas ziņas

Zemkopības institūtam Skrīveros jauna mājvieta

Dienas ziņas

Olainē veido vēstures izziņas maršrutu

Skolēnu uzņēmumi piedāvā inovatīvus produktus

Skolēnu uzņēmumi tirdziņā Rīgā piedāvā savus izgudrojumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Līdz šim vērienīgākais skolēnu mācību uzņēmumu tirgošanās pasākums otrdien, 10. aprīlī, sācies Rīgā.  Apskatīt un iegādāties var vairāk nekā 270 skolēnu uzņēmumu pašu radītos produktus – starp tiem ir arī multifunkcionāli pledi, kas atgrūž ūdeni, pasargā no vēja un absorbē siltumu, automatizētas augu laistīšanas sistēmas, izglītojošas galda spēles un daudz kas cits. Savus izgudrojumus piedāvā jaunieši no 13 valstīm.

Tirdziņā aplūkojams arī inovatīvs spieķis ar sensoru un skaņas signālu, kas neredzīgos brīdina par šķēršļiem ceļā. Spieķis izgudrots Latvijā, turklāt to izdarījusi grupiņa vidusskolēnu. Pašlaik gan spieķi vēl nepārdod, jo puiši sapratuši, ka tehnoloģija vēl jāpilnveido. Konsultējoties ar neredzīgiem cilvēkiem, atklājies, ka praktiskāk būtu, ja sensori uz spieķa būtu vairāk nekā vienā vietā.

Inovatīvas idejas tirdziņā "Cits bazārs" otrdien izrādīja skolēni no dažādām pasaules valstīm – jaunieši, kuri gatavi skolas uzdevumu biznesa plāna izveidi pārvērst taustāmā rezultātā.

"Šeit šodien ir 13 valstu skolēnu mācību uzņēmumi, kopējā skaitā 102. (..) Mācību uzņēmums ir tiešām saražojis šo produkciju, lai tirgotu patērētājiem. Tāpēc mēs esam šeit, tirdzniecības centrā, un tas nav tikai uzrakstīts biznesa plāns vai izveidots prototips," stāsta "Junior Achievement Latvija" valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Skolniece Greisa no Nīderlandes stāstīja, ka nelaimes gadījums, kurā viņa nokļuva pirms pāris gadiem, braucot ar velosipēdu, pamudinājis padarīt pasauli drošāku – izgudrot velosipēda lampiņas. "Ar podziņu varu ieslēgt lampiņu, kas norāda uz labo vai kreiso pagriezienu kā mašīnai."

Skolēnu uzņēmums "Clamp" piedāvāja iegādāties uz gaismas slēdža pieliekamu kastīti, kas reaģē uz ritmisku plaukstu sasišanu un iedarbina mehānismu, kas izslēdz gaismu.

"Mēs visi esam slinki. Pēc nogurdinošas darba dienas, kad esi mājās un guli gultā, lasi grāmatu un tad pēkšņi sajūties ļoti noguris, negribas celties un slēgt ārā gaismu," stāsta skolnieks Hasans no Turcijas.

Tāpat skolēni piedāvāja arī inovācijas kulinārijas nozarē – kā ikdienas kafijas devu marmelādes formā.

Daži skolēni arī atzina – viņu produkta stiprā puse ir amizanta ideja. "Šis ir suņu lietussargs, jo dažiem suņiem nepatīk lietusmēteļi un viņiem nepatīk saslapināties. Man ir divi suņi, un viņiem patīk. Bet ideju ierosināja meitene no Latvijas, Laura. Viņa ir mūsu komandā," teic skolniece Lea no Somijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti