Skolēnu pieredze ar darbu vasarā: neatlaidība darba meklēšanā un disciplīna strādājot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jūnijā visā Latvijā daļa skolēnu uzsāka darbu vasarā. Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) līdzfinansē teju astoņu tūkstošu darbavietu izveidi skolēniem vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Skolēni labprāt vēlas vasarā strādāt, iegūstot gan darba pieredzi, gan iespēju nopelnīt pašiem.

Neatlaidība palīdz atrast darbu

Skolēnu pieredze ar darbu vasarā: neatlaidība darba meklēšanā un disciplīna strādājot
00:00 / 04:44
Lejuplādēt

„Mācos Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijā, pabeidzu desmito klasi. Sākās viss ar pagājušo gadu, kad vēlējos oficiāli strādāt, vēlējos iegūt darba pieredzi, jaunas iemaņas,” pastāstīja Jānis Piveks.

Jānis bija neatlaidīgs un uzskata, ka, iespējams, tieši viņa neatlaidība palīdzēja atrast darbu. Uz NVA zvanījis pat vairākas reizes, līdz atrada darbu “Rēzeknes namsaimniekā”.

Jānis ir pārliecināts, ka, meklējot darbu, ir jābūt aktīvam: „Vēlējos strādāt, skatījos, kur ir kāds pieteikums, paziņām var pajautāt. Galvenais ir nekad nekautrēties, pajautāt, painteresēties, un tev par to nekā nebūs, ja painteresēsies.”

Aizvadītajā gadā viņš “Rēzeknes namsaimniekā” strādāja vienu mēnesi, un arī šogad tur jūlijā būs darbs. Darba devējs Jāni atceras kā labu strādnieku. Arī pašam Jānim darbs paticis, pērn bija jākārto bruģis uz paletēm.

Savukārt jūnijam Jānis darbu atradis novada pašvaldībā. „Šobrīd es strādāju pagastā, jo ne tikai NVA piedāvā darbu. Man daudzi draugi saka, ka apkārt darbu ir grūti atrast, bet darbs ir visapkārt. Šobrīd es strādāju pagastā – mēs tur zāli plēšam, tīrām bruģīti,” pastāstīja skolēns.

Protams, darbs prasa disciplīnu. „Grūtākais ir saplānot laiku, no rīta piecelties, lai aizietu uz darbu. Es pat vienu reizi nokavēju, priekšnieks neko nepateica, teica – nekas traks,” pastāstīja jaunietis.

Arī Elizabete Geikina-Tolstova, kas šobrīd strādā vienā no pilsētas kafejnīcām, atzina, ka darbs prasa piepūli. Šī ir jaunietes pirmā darba pieredze. Viņa pabeigusi devīto klasi un vēlas vasarā lietderīgi pavadīt laiku un nopelnīt naudu.

„Es strādāju no 1. jūnija, es esmu viesmīle. Es arī virtuves darbos esmu, tur trauku mazgāšana. Es domāju, ka būs grūtāk, bet tas nav viegls darbs, fiziski ir grūti paspēt visu. Bet, ja es izvēlējos iet strādāt, man ir jāpabeidz,” sacīja Elizabete.

Uzņēmēji apmierināti ar iespēju

Nodarbinātības valsts aģentūras Rēzeknes filiālē šogad pieteicās 39 darba devēji, kuri skolēniem nodrošinās vairāk nekā 260 darba vietas. Ja skolēns ir pilngadīgs, strādāt drīkst astoņas stundas dienā, bet, ja nepilngadīgs, par vienu stundu mazāk.

Šogad darba devēju interese Rēzeknes pusē skolēniem nodrošināt darba vietas ir pieaugusi, piedāvājot par teju simt vietām vairāk nekā pērn.

„Uzņēmēji ir ļoti apmierināti, ļoti priecīgi, ka ir šāda iespēja, jo skolnieki ir liels atspaids vasaras mēnešos. Kad daļa darbinieku dodas atvaļinājumā, tad skolēni ir tādas burvju nūjiņas, kas palīdz darīt visneatliekamākos darbiņus. Kaut vai tā pati teritorijas labiekārtošana vai palīdzēt kādam veikalā, vai kafejnīcā, vai viesnīcā. Abas puses ir ļoti apmierinātās ar šo projektu,” pastāstīja Rēzeknes filiāles nodarbinātības organizatore Ingrīda Ančupāne.

Tiesa, ne visi skolēni iztur darbā vienu mēnesi.

„Ne visi šo pirmo pieredzi iztur. Mums šogad ir divi gadījumi, kad divi skolēni, pastrādājuši divas nedēļas, atteicās no darba, sakot, ka ir grūti strādāt. Protams, vajag agri celties, iet uz darbu un darīt to, ko saka darba devējs, un tas jau nav viegli. Šajā gadījumā darba devējam bija saraksts ar skolniekiem, kas pie viņa bija interesējušies, kas palika pirmajā reizē aiz strīpas, un viņam izdevās operatīvi atrast aizvietotājus, kuri šo iepriekšējo puišu vietā strādās,” pastāstīja Ančupāne.

Kopumā darbam vasarā NVA Rēzeknes filiālē pieteicās vairāk nekā 460 skolēni, bet visiem darbu nav iespējams nodrošināt. Taču, kā iesaka paši jaunieši, var doties pie darba devēja, vispirms ar viņu vienoties par darbu vasarā un tad pieteikties NVA.

Strādājot skolēns saņem minimālo darba algu – 500 eiro pirms nodokļu nomaksas, nodarbinātības valsts aģentūra darba devējam apmaksā pusi no algas. Darba vadītājam tiek maksāti 50 eiro par katru skolēnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti