Skandināvijas un Baltijas pārvades operatori brīdina par mazajām elektroenerģijas jaudu rezervēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai gan kopējās elektroapgādes jaudas gaidāmajai ziemai Skandināvijā un Baltijas valstīs ir pietiekamas, jaudu rezerve ir maza, tāpēc nav izslēdzams, ka galējas nepieciešamības gadījumā varētu noteikt patēriņa ierobežojumus, teikts AS "Augstsprieguma tīkls" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Gatavojoties ziemai, Skandināvijas un Baltijas valstu pārvades sistēmu operatori kopīgi ir veikuši elektroapgādes resursu pietiekamības analīzi reģionā.

Pārskatā atzīts, ka nākošā ziema ir viena no izaicinošākajām pēdējo gadu laikā nelabvēlīgo apstākļu Eiropas enerģijas tirgos dēļ. 

Karš Ukrainā ietekmē elektroenerģijas, gāzes un ogļu tirgus, jo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu uzlikto sankciju dēļ energoresursu imports no Krievijas ir samazināts vai izbeigts, savukārt sausās vasaras rezultātā ūdens uzkrājums Eiropas hidroelektrostaciju rezervuāros ir mazāks nekā parasti pirms ziemas sezonas.

Kopējās elektroapgādes jaudas gaidāmajai ziemai reģionā ir pietiekamas, tomēr jaudu rezerve ir maza un ir daudz nenoteiktību. Analīze neuzrāda nepieciešamību ierobežot patēriņu, tomēr tas nav izslēdzams.

Tāpēc pārvades sistēmu operatori informē sabiedrību un gatavo rīcības plānu arī šādam scenārijam. Piegādes ierobežojumi varētu tikt īstenoti galējas nepieciešamības gadījumā,

teikts pārvades sistēmu operatoru kopīgi sagatavotajā pārskatā.

Turklāt, neatkarīgi no elektroapgādes jaudu pietiekamības, ziemā gaidāmas augstas elektroenerģijas cenas, jo enerģijas piegādes ir ierobežotas un neskaidrība enerģijas tirgos ir augsta. Tāpēc patērētājiem ir lietderīgi analizēt un iespēju robežās mazināt savu patēriņu augstu cenu periodos, kas arī uzlabo elektroapgādes jaudu pietiekamību.

"Augstsprieguma tīkls" ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators. Uzņēmums pieder valstij. "Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti