Skaitļi un fakti: Sociālās nevienlīdzības problēma eiropiešus satrauc arvien vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sekas, ar ko daudzām valstīm var nākties sadzīvot pēc Covid-19 pandēmijas pārvarēšanas, ir pieaugusi nevienlīdzība sabiedrībā, jo tieši mazāk turīgo iedzīvotāju darba ienākumi līdz šim ir skarti visvairāk, brīdina virkne ekspertu. Izrādās tieši sociālā nevienlīdzība un bezdarbs ir jautājumi, kurus kā lielākos nākotnes izaicinājumus min arī Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāji. Turklāt Latvijā šis bažas ir lielākas nekā daudzu citu valstu iedzīvotāju vidū.

Bažas pieaug

Eiropas "Eurobarometer" socioloģiskajā aptaujā par nākotnes Eiropu, kura visās ES dalībvalstīs noritēja pagājušā gada nogalē, eiropieši tika lūgti izteikties arī par to, kas viņiem rada lielākās bažas. Izrādās teju gads pandēmijas apstākļos lielāko nedrošību ir radījis tieši par sociālajiem jautājumiem. Kā galvenais izaicinājums aptaujā ir minēts sociālās nevienlīdzības pieaugums, bet visstraujāk, salīdzinot ar līdzīgu aptauju pirms gada, ir augušas eiropiešu bažas par bezdarbu. Tas pat ir apsteidzis migrācijas jautājumus, kurus 2019. gadā eiropieši bija ierindojuši otrajā vietā starp galvenajiem ES nākotnes izaicinājumiem.

 

 

 

Kopumā jaunākajā šāda veida "Eurobarometer" aptaujā 45% ES iedzīvotāji kā galveno bloka izaicinājumu min sociālās nevienlīdzības pieaugumu. 2019. gadā tā domāja 39% aptaujāto eiropiešu. Daudz neatpaliek bažas par bezdarba pieaugumu, jo to savās atbildēs ir minējuši 44% bloka iedzīvotāju. 2019. gadā bezdarbs satrauca 30% aptaujāto.

Tikai pēc tam seko tādi tradicionāli problēmjautājumi kā migrācija, terorisms un drošība, kā arī vide un klimata izmaiņas.

Pirmo reizi šāda veida aptaujās iekļauts arī jautājums par spēju tikt galā ar globālām veselības problēmām un to par nopietnu izaicinājumu ES minējuši 30% aptaujāto ES iedzīvotāju.

Latvijā sociālā nevienlīdzība vissvarīgākā

Latvija ir viena no astoņām ES dalībvalstīm, kuru iedzīvotāji "Eurobarometer" aptaujā sociālās nevienlīdzības pieaugumu ir nosaukuši kā visbūtiskāko izaicinājumu, ar kuru ir jāsaskaras ES. Tā domā 59% aptaujas dalībnieku Latvijā. Turklāt šajā ziņā mēs ES atpaliekam tikai no Portugāles, kur sociālo nevienlīdzību kā pašu sāpīgāko izaicinājumu minējuši 75% aptaujāto.

Arī lietuvieši sociālo nevienlīdzību akcentē kā galveno risināmo problēmu ES un to mūsu dienvidu kaimiņvalstī minējuši 52% aptaujāto. Savukārt Igaunijas iedzīvotāji to nesaskata kā pašu aktuālāko problēmu, jo to minējuši 46% aptaujāto, pirmo vietu atvēlot migrācijas jautājumu risināšanai. Iespējams, pēc norisēm uz Baltkrievijas robežas šim jautājumam nākamajās aptaujās daudz lielāku svaru piešķirs arī Latvijas, Lietuvas un Polijas iedzīvotāji.

Tikmēr otrajā vietā ar 45% kā svarīgāko ES mērogā risināmo problēmu Latvijas iedzīvotāji ir minējuši bezdarbu. Trešajā vietā ar 33% atrodas jau pieminētie migrācijas jautājumi.

Latvijas iedzīvotāju satraukums par sociālo nevienlīdzību nav pārsteidzošs, jo kaut arī situācija gadu no gada uzlabojas, Latvijā ikdienas izdevumus tikai ar grūtībām spēj segt vairāk nekā ceturtā daļa iedzīvotāju, liecina jau Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes veiktais apsekojums. Tajā iegūtie dati rāda, ka 2020. gadā 27,2 % mājsaimniecību savus ikdienas izdevumus sedza ar grūtībām vai ar lielām grūtībām. Mājsaimniecību īpatsvars, kas savus ikdienas izdevumus sedza ar nelielām grūtībām vai samērā viegli, ir 62,8%, savukārt nekādu problēmu ar ikdienas izdevumu segšanu pērn nav bijis 10% Latvijas mājsaimniecību. 2020. gadā Latvijas iedzīvotāji norādīja, ka vēlamā minimālā summa ikdienas izdevumu segšanai vienai personai būtu vismaz 561 eiro mēnesī.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti