Skaitļi un fakti: Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi pamazām uzlabojas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visu nedēļu vērtējam datus par to, kā mainījušies Latvijas un Eiropas iedzīvotāju materiālie dzīves apstākļi – ienākumi, izdevumi, kopējā turība. Tomēr ekonomiskie parametri nav vienīgie, kuri ietekmē cilvēkus. Tādēļ statistiķi jau kādu laiciņu mēra arī tādu grūti saskaitāmu lielumu kā iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi, un tā pēdējos gados pieaug. 

Skaitļi un fakti: Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi pamazām uzlabojas
00:00 / 03:00
Lejuplādēt
Eiropas statistikas biroja „Eurostat” dati liecina, ka ar dzīves apstākļiem apmierinātākie cilvēki mīt Ziemeļvalstīs. Latvija gan atpaliek, tomēr arī mūsu iedzīvotāju labsajūta pamazām uzlabojas. 

Apmierinātība saistīta ar labklājību

„Eurostat” kopējie dati par eiropiešu apmierinātību ar dzīvi apkopoti vēl par iepriekšējo pētījuma kārtu, kura notika 2013. gadā. Tomēr visdrīzāk arī šodien tiks apstiprināts tas pats, proti, ka lielākā apmierinātība ar dzīvi valda tajās Eiropas valstīs, kurās ir arī augsts labklājības līmenis. 

Saraksta augšgalā ir Dānija, Somija, Zviedrija, Islande un Šveice, kuras iedzīvotāju kopējā apmierinātība ar dzīvi novērtēta ar 8 ballēm no desmit. Daudz neatpaliek arī Norvēģija, Nīderlande un Austrija. Savukārt vispieticīgākais vērtējums – 4,8 balles no desmit bijis Bulgārijā. 

Eiropas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi tiek vērtēta, mērot gan attieksmi pret materiālām lietām – apmierinātību ar finanšu situāciju, darbu, mājokli, gan tādiem pilnīgi subjektīviem lielumiem kā personiskās attiecības, dzīves jēga vai apmierinātība ar sava laika izlietojumu. 

Pētījums parāda – lai arī Eiropas pārtikušajās valstīs augsti vērtējumi ir arī salīdzinoši taustāmām vērtībām, piemēram, apmierinātībai ar savu mājokli vai darbu, daudzos gadījumos augstākais vērtējums ir pavisam citiem parametriem, proti, apmierinātībai ar personīgajām attiecībām un dzīves jēgu. 

Lielākais apmierinājums ar personiskajām attiecībām vērojams Šveicē, Īrijā, Dānijā un Austrijā. Savukārt problēmu ar dzīves jēgas saskatīšanu nav Islandes, Dānijas un Luksemburgas iedzīvotājiem. 

Pretējā nometnē ir valstis, kurās ir vai nu ir zemāks dzīves līmenis, kā Bulgārija, vai zemes, kur ļoti ilgi un sāpīgi nācās pārvarēt krīzes radītās sekas, kā Grieķija, Kipra un Portugāle. 

Šis „Eurostat” pētījums arī neapstiprina dažādos pasaules mēroga laimes pētījumos izvirzīto tēzi, ka apmierinātākie cilvēki ar dzīvi mīt zemēs, kurās ir silts klimats. Eiropā ir redzams tieši pretējais. Vairums Dienvideiropas valstu apmierinātības mērījumā ir meklējamas saraksta otrajā pusē, bet lielākā apmierinātība ar dzīvi ir laika apstākļu neizlutinātajās Ziemeļvalstīs. 

 

 

Latvijā apmierinātība ar dzīvi uzlabojas

 

Kamēr „Eurostat” vēl tikai gatavo apkopojumu par jaunākajiem datiem Eiropā, Latvijas Centrālā statistikas pārvalde jau ir publiskojusi datus par pērn veiktā pētījuma rezultātiem. Tie liecina, ka Latvijas iedzīvotāju kopējā apmierinātība ar dzīvi lēnām, bet uzlabojas. Ja 2013. gadā Latvijas iedzīvotāji savu kopējo apmierinātību dzīvi novērtēja ar 6,5 ballēm no desmit, tad pērn tas palielinājās līdz 6,7 ballēm no desmit. 

Pieaugums gan nav liels, bet svarīgi, ka vērtējuma pieaugums redzams praktiski visās Latvijas iedzīvotāju grupās – gan pēc vecuma, gan ienākumu līmeņa, gan dzīvesvietas, gan izglītības līmeņa. 

Viszemākā Latvijā ir  apmierinātība ar savu finanšu situāciju.

Taču šajā ziņā redzami uzlabojumi. 2013.gadā savu apmierinātību ar finanšu situāciju Latvijas iedzīvotāji novērtēja vien ar 5 ballēm no desmit, bet pērn vērtējums palielinājies līdz 5,4 ballēm. Diemžēl vismazāk apmierinātība ar finanšu situāciju palielinājusies pensionāriem un trūcīgākajiem iedzīvotājiem. 

Savukārt visaugstāk Latvijas iedzīvotāji pērn novērtējuši savu apmierinātību ar personiskajām attiecībām – 7,8 balles, un apmierinātību ar darbu – 7,4 balles. 

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti