Skaitļi un fakti: Enerģētiku gaida nenovēršamas izmaiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Enerģētikas nākotne – it īpaši Eiropā – saistās ar atjaunojamiem energoresursiem. Taču līdz šim to plašāku izmantošanu ir kavējušas salīdzinoši augstās izmaksas. Nākotnē – turklāt pavisam tuvā nākotnē - tas mainīsies. Līdztekus mainīsies veids, kā mēs vispār iegūstam enerģiju, un visdrīzāk katra māja un katra automašīna no enerģijas patērētāja kļūs arī par enerģijas ražotāju.

To, ka saulē nolikta ūdens tvertne sasilst un vējš var griezt dažādas ierīces līdz pat milzīgām dzirnavām, zināja jau mūsu senči. Tad, kad cilvēki iemācījās iegūt enerģiju no naftas, gāzes un oglēm, mēs šīs dabas parādības vairs neuzlūkojām kā nopietnu enerģijas avotu. Diemžēl tagad esam sasnieguši slieksni, kad fosilo energoresursu izmantošana nopietni apdraud vidi un piesārņojums negatīvi ietekmē arvien vairāk dzīves jomu, tostarp mūsu veselību. Tādēļ cilvēce atkal ir atcerējusies par vēju, sauli, ūdeni un daudziem citiem tepat blakus esošiem enerģijas avotiem, kuri nerada piesārņojumu vai arī tas ir daudz mazāks, nekā fosilo energoresursu radītais.

Taču līdz šim atjaunojamo energoresursu izmantošanai ir bijis nopietns šķērslis – to izmaksas. Kā jau ikvienai jaunai tehnoloģijai – vēja parkiem, koģenerācijas stacijām, saules bateriju paneļiem un daudzām citām ierīcēm –, to izveidošanas izmaksas bija daudz augstākas, nekā ienākumi par saražoto enerģiju. Turklāt tā tas bija, pat neņemot vērā faktu, ka lielākoties par pašu enerģijas avotu – sauli vai vēju – nekas nebija jāmaksā. Tādēļ arī vairums valstu, kuri atjaunojamajā enerģijā saskata savu nākotni, ieviesa piemaksas, lai šo tehnoloģiju izstrādātājiem būtu stimuls turpināt attīstīties.

Pēc ekspertu domām jau pavisam drīz pienāks tas brīdis, kad atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas beidzot pārvarēs lūzuma punktu un to izmaksas būs salīdzināmas ar fosilo energoresursu izmantošanu.

Starptautiskā Atjaunojamās enerģētikas aģentūra prognozē, ka jau 2020.gadā jaunās atjaunojamo energoresursu ražošanas iekārtas spēs saražot lētāku elektrību nekā ar fosilajiem energoresursiem darbinātie ģeneratori. Tādēļ arī ir paredzama to sprādzienveidīga attīstība nākotnē.

 

Tiesa, ne visām atjaunojamo energoresursu ģenerācijas jaudām izmaksas samazināsies līdzvērtīgi. Starptautiskā Atjaunojamās enerģētikas aģentūra lēš, ka vislielākais izmaksu kritums ir paredzams vēja, saules, saules termālajām, ūdens un ģeotermālajām enerģijas ražošanas iekārtām. Vidējs izmaksu samazinājums ir gaidāms enerģijai, kura tiek iegūta no siltuma sūkņiem, elektromobiļiem, biodīzeļa, ģeotermālajām siltuma ierīcēm.  Diemžēl izmaksu samazinājums netiek paredzēts biomasas izmantošanai, kas ir viens no galvenajiem Latvijas atjaunojamajiem energoresursiem.

Tāpat nākotne nesīs arī pilnīgi citu enerģijas izplatīšanas modeli. Šodien esam pieraduši, ka kaut kur atrodas kāds liels enerģijas ražotājs – piemēram, termoelektrocentrāle -, un no tā enerģija tiek piegādāta gala lietotājiem – ražotnēm, mājsaimniecībām, birojiem. Nākotnē šī plūsma kļūs abpusēja. Visdrīzāk uz katras mājas jumta būs saules bateriju panelis, pie tās zemē iedzīta siltuma sūkņa spice, bet datoru varēs darbināt arī jūsu elektromobiļa akumulators. Savukārt rūpnīcās viena iekārta darbojoties līdztekus ģenerēs enerģiju, ar kuru darbinās jau citu iekārtu. Līdz ar to

jaunās tehnoloģijas ļaus mums visiem kļūt ne tikai par enerģijas tērētājiem, bet arī par ražotājiem. Tādēļ enerģiju gala patērētāji ne tikai pirks, bet arī ražos pašapgādei un, ja tā paliks pāri, arī pārdos kopējā tīklā.

Tāpat jāatceras, ka jauno tehnoloģiju vilnis pašlaik uzņem pamatīgus apgriezienus un visdrīzāk jau pēc dažiem gadiem parādīsies tādas enerģijas ieguves tehnoloģijas, par kurām mēs kādreiz domājam tikai kā par zinātnisko fantastiku.  Piemēram, Ekonomikas ministrija Enerģētikas attīstības pamatnostādnēs kā Latvijā izmantojamu inovatīvo risinājumu min ūdeņradi, kuru var izmantot gan elektrības, gan siltuma iegūšanai. Latvijai šīs tehnoloģijas būtu interesantas tādēļ, ka mūsu zeme ir bagāta ar ūdeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti