Skaitļi un fakti: Eiropā pieprasījums pēc enerģijas nākotnē saruks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules enerģētikā nākotnē ir gaidāmas izmaiņas, kuras ir saistītas gan ar tehnoloģiju izmaiņām, gan būtisku pieprasījuma kāpumu Āzijā, gan arvien lielāku elektrības nozīmi. Taču Eiropa ir viens no tiem nedaudzajiem pasaules reģioniem, kurā nākotnē pieprasījums pēc enerģijas nevis pieaugs, bet gan - samazināsies, prognozē Starptautiskā Enerģētikas asociācija.

Eiropas Savienībā (ES), tāpat kā Japānā un ASV, nākotnē ir gaidāms enerģijas sākotnējā pieprasījuma kritums. Pēc asociācijas aplēsēm laikā no 2016. līdz 2040.gadam Eiropā sākotnējais pieprasījums pēc enerģijas saruks par 200 miljoniem tonnu naftas ekvivalenta (TOE). Pieprasījuma kritums ir saistīts ar to, ka rūpnieciski attīstītajos pasaules reģionos jau līdz šim ir patērēts salīdzinoši liels enerģijas apmērs un nākotnē attīstība būs citā virzienā. Atšķirībā no Ķīnas, Indijas vai Āfrikas, kur joprojām taps jaunas ražotnes un daudzi cilvēki savās mājsaimniecībās tikai iegūs iespēju regulāri lietot elektrību, attīstītie reģioni sāk iet  lielākas efektivitātes un jaunu tehnoloģiju ceļu.

Tādēļ pieprasījumu pēc elektroenerģijas mazinās nevis tas, ka saruks Eiropas ekonomikas darbības apmēri vai līdzīgi iemesli, bet gan daudz lielākā energoefektivitāte, rezultāta sasniegšanai lietojot mazāk resursu. Tāpat

Eiropa arvien vairāk virzās uz jaunu tehnoloģiju izmantošanu. Piemēram, enerģija tiks ģenerēta jau ražošanas cikla iekšienē, kad viena iekārta darbojoties paralēli rada enerģiju, ar kuru var darbināt jau kādu citu iekārtu.

Līdz ar to nepieciešamība pēc enerģijas piegādes no ārējiem avotiem mazināsies.

 

 

Tomēr kopumā pieprasījums pēc enerģijas pasaulē augs, un galvenais iemesls ir straujā ekonomikas attīstība Ķīnā un Indijā. Tur radīsies gan jaunas ražotnes, gan, augot iedzīvotāju kopējam labklājības līmenim, arvien vairāk tiks lietotas dažādas ierīces un mehānismi mājsaimniecībās.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka līdz 2040.gadam pieprasījums pēc energoresursiem pasaulē kopumā augs par 30%. Galvenie iemesli ir ekonomikas izaugsme pasaulē un iedzīvotāju skaita pieaugums.

Aģentūras eksperti uzsver, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem 25 gadiem, būtiski mainīsies veids, kā pasaule izmanto energoresursus. Galveno lomu nākotnē spēlēs dabasgāze, atjaunojamie energoresursi, kā arī energoefektivitāte. Tieši efektivitātes jautājumi, augot pieprasījumam pēc enerģijas, kļūs arvien svarīgāki. Aģentūrā brīdina – ja pasaulē arvien vairāk nedomās, cik efektīvi tiek lietota enerģija un tā tiks „kūpināta gaisā”, nepieciešamais enerģijas daudzums var pat dubultoties.

Tāpat eksplozijai līdzīgu attīstību nākamajās desmitgadēs piedzīvos atjaunojamie energoresursi, un to izmantošanas straujais pieaugums visdrīzāk pamazām „iezvanīs” kapu zvanus no vides viedokļa „visnetīrākajam” no fosilajiem energoresursiem – oglēm. Pasaulē gan turpinās lietot arī ogles, bet par pieaugumu to pieprasījumā Starptautiskās Enerģētikas asociācijā šaubās. Tāpat turpināsies naftas un tās produktu izmantošana, taču arī šeit milzu pieaugumu nākotnē eksperti vairs neredz.

Straujš pieprasījuma pieaugums no fosilajiem resursiem tiek prognozēts vien dabasgāzei. Tās izmantošana līdz 2040.gadam varētu palielināties par 45%. Turklāt lielākais pieaugums gāzes izmantošanai ir gaidāms rūpniecībā. Taču par vietu uz goda pjedestāla arvien aktīvāk cīnīsies tieši atjaunojamie energoresursi.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka līdz 2040.gadam atjaunojamie sasniegs 40% no kopējiem enerģijas ražošanā izmantotajiem resursiem. Turklāt

Eiropas Savienībā atjaunojamie energoresursi darbinās 80% no visām jaunajām enerģijas ģenerēšanas  jaudām, strauji attīstoties gan biomasas, gan vēja, gan saules enerģijas izmantošanai.

Vēl viena tendence enerģētikā, ar kuru jārēķinās nākotnē, ir liels pieaugums elektrības izmantošanā. Līdz 2040.gadam tieši elektrību pasaulē mēs lietosim par 40% vairāk nekā šodien. Iepriekš līdzīgu kāpumu patēriņā piedzīvoja nafta un tās produkti. Iemesli elektrības pieprasījuma pieaugumam ir meklējami teju visās dzīves jomās. Rūpniecība arvien vairāk pāriet uz iekārtām, kuras darbina elektrība, mājsaimniecībās pieaug dažādu elektroiekārtu skaits, bet transportā arvien vairāk parādās elektromobiļi. Tieši pēdējie arī varētu kļūt par nopietnu smagumu elektrības pieprasījuma pieauguma svaru kausos. Ja līdz šim pasaulē izmantoto elektromobiļu skaits tika lēsts ap diviem miljoniem, tad 2040.gadā pa pasaules ceļiem varētu pārvietoties jau 280 miljoni elektromobiļu. Vienlaikus neviens netaisās atvadīties arī no degvielas, jo kopumā 2040.gadā transportlīdzekļu skaits pasaulē varētu sasniegt divus miljardus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti