Skaistumkopšanas nozares pārstāvji asi kritizē dīkstāves atbalsta apmēru un noteikumus kā tam var pieteikties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan skaistumkopšanas nozarē strādā apmēram 9000 strādājošo, novembrī atbalstam pieteicās vien 1500 cilvēku. Finanšu ministrs Jānis Reirs (''Jaunā Vienotība'') sola meklēt risinājumu, lai palīdzētu šajā nozarē strādājošajiem, un nākamajā nedēļā tiksies ar skaistumkopšanas jomas pārstāvjiem.

Skaistumkopšanas nozares pārstāvji asi kritizē dīkstāves atbalsta apmēru un noteikumus kā tam var pieteikties
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Arī Ekonomikas ministrija sola grozījumus attiecībā uz dīkstāves atbalstu, daļēji nodarbināto algas subsīdijām un grantu apgrozāmajiem līdzekļiem pagarinot termiņus. Tiesa, šajos grozījumos nevienai atsevišķai nozarei īpašs atbalsts nav plānots. Tikmēr skaistumkopšanas nozares pārstāvji asi kritizē dīkstāves atbalsta apmēru un noteikumus, kā tam var pieteikties.

Skaistumkopšanas nozarē strādājošie savu darbību pilnībā ir apturējuši jau kopš 6. novembra. Liela daļa šajā jomā strādājošo ir pašnodarbinātie vai patentmaksas maksātāji. Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija prezidente Sabīne Ulberte esošo atbalsta apmēru un kārtību, kā tam var pieteikties, dēvē par pazemojošu un nevienlīdzīgu salīdzinājumā ar citās nozarēs strādājošajiem. Viņa, tāpat kā ļoti liela daļa šajā nozarē strādājošo, ir patentmaksas maksātāja. Atbalsts par dīkstāvi patentmaksātājam ir 440 eiro, ja atbalsta periodā ir spēkā esošs patents vai, ja patents bijis spēkā vismaz sešus mēnešus pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

"Brīdī, kad 6. novembrī bija skaidrs, ka strādāt ir aizliegts (ieskaitot mani) liela daļa zvanīja ieņēmuma dienestam ar jautājumu, kas notiek ar samaksāto patenta summu, jo Rīgā tie ir 100 eiro, reģionos 50 eiro. Valsts ieņēmumu dienests ieteica rakstīt iesniegumu, uz kura pamata šī summa speciālistiem tika atmaksāta atpakaļ. Rezultātā, kad decembrī tika nolemts, ka var pieteikties atbalstam, tad šie speciālisti atbalstu nevarēja saņemt, jo viņiem nebija aktīvs patents. Tā ir tikai viena elementāra situācija, kad valsts ir radījusi sistēmu, kas nestrādā," saka Ulberte.

Sabīne Ulberte par novembri dīkstāves atbalstā saņēma 293 eiro, jo tas tika aprēķināts no 6. novembra, nevis par pilnu mēnesi. No šīs summas jāatņem vēl 100 eiro par patentmaksu. Uz rokas paliek 193 eiro. Viņa nozares speciālistu vārdā šo un citas sistēmas nepilnības izklāstījusi finanšu ministram Jānim Reiram, uzsverot, ka skaistumkopšana būtībā ir atstāta bez atbalsta.

"Par šo naudu cilvēkam, kas šajā nozarē strādā, ir jānomaksā ne tikai īre, kas saistīta ar darba vietu, bet arī ir jādzīvo, jo rēķinus neviens nav atcēlis. Un iedomājieties to cilvēku, kuram reāli nav naudas, viņam ir kaudze ar rēķiniem. Viņam nāk cilvēks, kurš saka, ka samaksās, tikai sniedz, lūdzu, man pakalpojumu. Bet speciālistam ir jāsaka: “Ej prom. Es tevi nevaru pieņemt.” Un tad, kad mēs klausāmies: “Ak, Dievs! Kurš gan nevar tagad kādu laiku iztikt bez friziera vai manikīra? Es varu apgalvot, ka visi var iztikt. Bet neviens nedomā par tiem cilvēkiem, kuri paliek bez darba. Es redzu, ka šī nozare ar vislielāko varbūtību aiziet pagrīdē," norāda Ulberte.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis teic, ka Finanšu ministrija analizē datus attiecībā uz uzņēmumiem un strādājošajiem, kuri ir pieteikušies dažādiem atbalsta pasākumiem saistībā ar pandēmijas ierobežojumiem. Un tie apliecina, ka salīdzinoši maz skaistumkopšanas nozarē strādājošo piesakās atbalstam.

"Visticamāk, šeit ir kādas problēma, un tāpēc nākamajā nedēļā Finanšu ministrs ir plānojis attālināti tikties ar nozares pārstāvjiem, ar skaistumkopšanas asociācijas pārstāvjiem, lai uzklausītu, kāda ir problēma, kādēļ šajā nozarē strādājošie nepiesakās atbalstam. Un, otrkārt, lai pēc tam kopā šīs problēmas risinātu. Lai nozarē strādājošie varētu vienkārši pieteikties šim atbalsta pasākumam laikā, kad ar saimniecisko darbību pilnībā ir aizliegts nodarboties," tā Jarockis.

Savukārt Ekonomikas ministrijā Latvijas Radio noskaidroja, ka tās paspārnē tiek gatavoti grozījumi attiecībā uz dīkstāves atbalstu, daļēji nodarbināto algas subsīdijām un grantu apgrozāmajiem līdzekļiem pagarinot termiņus. Tiesa, šajos grozījumos nevienai atsevišķai nozarei īpašs atbalsts nav plānots, arī skaistumkopšanas nozarei ne. Ekonomikas ministrija grozījumus Ministru kabinetā cer iesniegt nākamajā nedēļā.

No 2020. gada 1. decembra līdz šī gada 7. janvārim Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izmaksājis dīkstāves atbalstu un algu subsīdijas kopumā 11 miljonu eiro apmērā. No tiem patentmaksātājiem sniegtajiem dīkstāves atbalsta maksājumi visvairāk – 75% – sniegti frizieriem un skaistumkopšanas speciālistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti