Eiro fokusā

Pārskatīs slimības lapu apmaksas kārtību

Eiro fokusā

ASV un Ķīnas tirdzniecības karš draud ar negatīvām sekām Eiropai

Šis gads cūkkopjiem nebūs treknais, bet nebūs arī ar mīnus zīmi.

Šis gads cūkkopjiem nebūšot trekns, bet nebūšot arī ar mīnus zīmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cūkaudzētāji var ievilkt elpu, jo cūkgaļas cena šobrīd sasniegusi to līmeni, kad cūkkopji var kaut nedaudz nopelnīt un atgūt zaudējumus. Tā pašreizējo situāciju tirgū raksturo Latvijas Cūku audzētāju asociācijā (LCAA). Cūkgaļas cenu ietekmē pasaules, jo īpaši Eiropas tirgus tendences, un tās šobrīd cūkkopjiem ir pozitīvas, tāpat kā lopbarības graudu cenas.

Cenas cūkgaļai kāpj, par to liecina cenrāži tirgos un veikalos, un to apstiprina arī LCAA vadītāja Dzintra Lejniece. "Šobrīd cenas ir stabilas, un cūkaudzētāji var ievilkt elpu, jo [cūkgaļas cena] ir virs pašizmaksas. (..) Gadam kopumā nevajadzētu būt ar mīnus zīmi, ja paskatāmies kopumā. Jo, ja šī cena ilgāku laiku noturēsies, tad mēs gadu pabeigsim bez zaudējumiem. Tas ir pozitīvi."

Ja vēl jūlija beigās cūkgaļas cena Latvijā bija pat par desmit centiem zemāka nekā pārējā Eiropā, vidēji nedaudz virs 1,20 eiro dzīvsvarā, tad jau ar šo mēnesi cena pakāpusies un ir ap 1,30 eiro kilogramā. Tas ļauj uzelpot, to atzīst  arī vienas no lielākajām  cūku fermām Latgalē - Aglonas novada Kastuļinas ciema saimniecības "Pakalni" saimniece Rimma Romanova, kuras fermā ir ap 3 000 cūku. Saimniece arī kā vienu no pozitīvajām tendencēm gaļas cenas pieaugumā min tieši graudu cenas samazināšanos.

"Situācija cūkkopībā ir daudz stabilāka nekā gadu iepriekš, jo pērn bija ļoti dārgi graudi. Šogad graudu raža ir ļoti liela, tāpēc graudu cena ir stabilizējusies, un cūkgaļas cena iet uz augšu. Situācija ir stabila. Uzskatu, tas dod mums iespēju varbūt kādam vērienam uz priekšu - tiem, kas grib attīstīt cūkkopības nozari. Skatāmies uz to visu pozitīvi," teica Romanova.

Šis gads cūkkopjiem var būt ar pozitīvu bilanci, taču tas arī nebūs treknais gads, prognozē saimniecības "Pakalni" saimniece Romanova.

"Domāju, ka cena cūkgaļai nekritīsies, bet mēs arī nevaram aizmirst par Āfrikas cūku mēra vīrusu cūkkopībā, un tas arī prasa no mums pastāvīgus ieguldījumus biodrošības noteikumu ievērošanā (..). Tāpēc es nedomāju, ka tas būs tāds trekns gads cūkkopībā, bet tas būs stabils," piebilst  "Pakalnu" saimniece.

Ja kopumā Latgalē pēc Āfrikas cūku mēra izplatības un pēc gadījumiem, kad slimības dēļ nācās likvidēt nevienu vien cūku fermu, cūku turētāju skaits mazinājās, tad  tās saimniecības, kas izdzīvoja, attīstās. Te ir runa gan par "Latgales bekonu" Daugavpils novadā, gan arī "Pakalnu" saimniecību, stāsta Romanova.

"Ja ņem periodu piecu gadu laikā, tad mēs esam palielinājušies. Šogad mums arī ir apstiprināts Lauku atbalsta dienesta projekts vēl jaunas fermas būvniecībai. Mēs tā pakāpeniski paplašināmies," saka "Pakalnu" saimniece.

Jāraugās, kādas būs turpmākās graudu cenas. Visdrīzāk, cūkkopjiem tās būs pozitīvas, un šajā jomā šis gads cūkkopjiem var būt labvēlīgs, prognozē LCAA.

"Prognozes liecina, ka [graudu cenas] būs zemākas nekā pagājušajā gadā, jo graudu ražas ir labas un tur vēl ir citi aspekti, kāpēc tas tā ir. (..) Šobrīd  mēs ļoti priecājamies par situāciju tirgū. Tas palīdzēs izlīdzsvarot tos zaudējumus, kas mums bija ilgstošā laika periodā jau no pagājušā gada septembra.

Kā jebkurš tirgus, arī šis cūkkopības nozarē pakārtots un atkarīgs no daudzām tendencēm un tieši pasaules tirgū," ar zināmu piesardzību uz nākotnes perspektīvām raugās LCAA. "Tā cena ļoti ir atkarīga vairāk no Eiropas cūkgaļas tirgus. (..)

Pateicoties tam, ka ir ļoti audzis eksports uz Āziju saistībā ar to, ka Āzijā tiek masveidā izkauti [cūku] ganāmpulki, kas ir inficējušies ar Āfrikas cūku mēri, un cenas ir neraksturīgi augstas.

Kāda tā situācija būs turpmāk, to ir grūti pateikt. Tur ir ļoti daudz dažādi scenāriji, bet mēs priecājamies par katru dienu, kad cena ir stabila, augsta," teica Lejniece.

Visdrīzāk, iespēja nopelnīt esošajā situācijā var palielināt cūku ganāmpulku lielumu Latvijā, un nozares eksperti prognozē, ka cūkgaļas piedāvājums jau var pārsniegt pieprasījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti