Dienas ziņas

Ventspilī pulcējās ap 3000 motobraucēju

Dienas ziņas

Baltkrievija biedē aizbraucošos uzņēmējus

Sīpoli un ķiploki nokalst nenogatavojušies

Sīpoli un ķiploki nokalst nenogatavojušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vēlais pavasaris un svelmainā vasara vairumam lauksaimnieku šogad liek aizmirst par labu dārzeņu ražu. Ķiploku audzētāji jau pagājušajā nedēļas nogalē gatavojās sākt ražas vākšanu, jo, neraugoties uz to, ka veģetācijas periods vēl nav beidzies, augi jau ir nokaltuši. Līdzīga situācija arī sīpolu laukos.

Jau vairākas nedēļas ieilgusī svelme tīkama ir tikai dažiem dārzeņiem. Vieni no tiem ir kabači. Lietuvas pierobežā esošās saimniecības ''Lejas AR'' saimniece Ilze Aņūna pastāstīja, ka aukstais pavasaris sabremzējis augšanu, bet tagad karstums paātrinājis nogatavošanos. Lai kabači nepāraugtu, tie jānovāc katru dienu, bet liels mīnuss esot lietus trūkums.

"Pa Jāņiem bija tāds riktīgs lietus. Plūdi gandrīz, bet tagad nav bijis jau trīs nedēļas. Gaidām to lietu. Kabačiem... Mēs domājam, ka nebūs mazāka raža," stāstīja Aņūna.

Šī saimniecība ir arī viena no lielākajām sīpolu audzētājām Latvijā. Sīpolu laukos gan aina nav tik iepriecinoša.

"Tas ir mazs sīpols, un viņš jau ir bojāts. Maijvaboļu kāpuri. Šitais ir vidējs, bet viņam bija jābūt lielākam. Viņam ūdeni vajag. Vajag ūdeni," uzsvēra saimnieks Agris Aņūns.

Par sīpolu novākšanu gan domāšot tikai jūlija beigās, jo atšķirībā no Kurzemes mitrums Zemgales mālainajā augsnē saglabājies ilgāk un laksti vēl nav nokaltuši.

"Ar to karstumu un sausumu sīpolam vēl nav beigusies veģetācija, bet viņš jau nogatavojas, un nebūs tik liels. Liela raža šogad nebūs," norādīja Aņūns.

Uzrunātie  Jelgavas novada ķiploku audzētāji norādīja, ka ir ļoti aizņemti, jo ražas laiks esot klāt. "Nē, ražas vākšana šogad nav agrāka. Pat vēlāka nekā pagājušajā gadā. Vēls pavasaris šogad bija, un tagad tas karstums... Ja neuzlīs, ķiplokiem vienkārši nebūs tas pēdējais briedums," stāstīja zemnieku saimniecības ''Paitēni'' īpašnieks Gundars Ceplītis.

Atšķirībā no pagājušā gada, aktīvās augšanas periods šogad sācies apmēram divas nedēļas vēlāk, kad daudzos laukos jau valdīja sausums.

"Ķiploki vairāk vai mazāk būs mazāki pēc apjoma. Tā labā ziņa ir tā, ka nav īpaši kaut kādas kaitīgo organismu izpausmes, bet galviņas noteikti būs sīkākas. Reti būs tie dārzi un lauki, kur atbildīs daudzmaz ierastajam lielumam, jo šobrīd ķiploki faktiski priekšlaicīgi sāk dzeltēt," norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

Kā skaidroja speciālists, faktiski visi mūsu klimatiskajā joslā augošie dārzeņi vislabāk jūtas, kad gaisa temperatūra nepārsniedz +25 grādus pēc Celsija, un, protams, nepieciešams arī mitrums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti