Dienas ziņas

Aprit 80 gadu kopš Audriņu traģēdijas

Dienas ziņas

Aizdomās par divgadīga bērna nonāvēšanu Liepājā aiztur vīrieti

Siltumtarifu pieaugums biedē arī trūcīgākās pašvaldības

Siltumtarifu pieaugums biedē arī trūcīgākās pašvaldības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzsverot, ka ne dabasgāzes, ne elektrības apgādē nekādas krīzes nav, Valsts enerģētiskās krīzes centra sēdē pirmdien, 3. janvārī, atteikts Daugavpils lūgums atļaut iepirkt gāzi no Inčukalna krātuves. Siltumtarifus nāksies celt, un daudzās pašvaldībās tas jau noticis. Iemesli ir dažādi, bet lielākās bažas visur vienas – kā rēķinus apmaksās trūcīgie.

Zilupes siltumapgādes uzņēmuma lielākais klients ir blakus katlumājai esošā skola. Tās apkures rēķinus apmaksā pašvaldība, un šomēnes paaugstinātais siltumtarifs ietekmēs 14 daudzdzīvokļu māju īpašniekus. Lai gan šeit siltumu rada, kurinot malku, tarifu nācies paaugstināt par apmēram 60%. Zīmīgi, ka Zilupē apkures tarifs bija saglabājies nemainīgs jau 20 gadus.

"Zilupes LTD" valdes loceklis Aleksejs Margevičs pastāstīja: "Patiesībā daudz faktoru dēļ. Mums vajag samaksāt par pelniem, kas tagad jāutilizē. Agrāk mēs tos varējām nodot, tagad to vairs nevaram darīt. Brauca pie mums firma ņemt CO2 paraugus, par to jāmaksā. Katlu māja lieto pilsētas ūdeni, ir tādi kā zudumi."

Līdzīgi nevis kurināmā, bet kurināšanas izmaksu dēļ siltumtarifs pieaudzis arī Rēzeknē. Pašvaldības siltumapgādes kapitālsabiedrībā uzsvēra, ka tas līdz šim bija viens no zemākajiem Latvijā.

"Rēzeknes siltumtīklu" pārstāve Sandra Rode skaidroja: "Mūsu situācijā mums vislielākās bažas ir par nežēlīgi palielināto emisijas kvotu iegādes cenu. Šis ir viennozīmīgi mūsu sāpīgākais jautājums."

Līdz šim tarifu Rēzeknē izdevies saglabāt salīdzinoši mazu, jo pandēmijas pirmajā vasarā noslēgts izdevīgs ilgtermiņa līgums par dabasgāzes piegādi. Aprīlī gan tas beigsies. Tikmēr Zilupē atzina – tarifu 20 gadus izdevies nemainīt, jo tāds bijis bijušās Zilupes novada domes lēmums.

"Zilupes LTD" valdes loceklis Aleksejs Margevičs skaidroja:

"Ir tāds moderns jēdziens "politiskais lēmums". Domāju, visi zināja, kā tas notika. Dome dotēja iedzīvotāju dēļ."

Jaunā Ludzas novada dome, kurā priekšsēdētāja vietnieks gan ir tas pats ilggadējais Zilupes vadītājs Oļegs Agafonovs (Zaļo un zemnieku savienība), pieņēmusi lēmumu siltumtarifu palielināt līdz 39,94 eiro par megavatstundu, kas vienalga būs zemākais šajā mazapdzīvotajā Austrumlatvijas pašvaldībā.

Tomēr kāpums ir un tas skars iedzīvotājus.

Zilupiete Vilhelmīna atzina: "Tas ir briesmīgi, nezinu, kā norēķināšos. Paliks kaut kas pāri maizei vai ne? Nezinu. Vajadzēja vismaz pakāpeniski paaugstināt. Tagad – kā sitiens pa galvu."

Bet iedzīvotājs Viktors teica: "Es neizmantoju centrālo apkuri. Norūdos. Elektrības cenas taču arī pieaugušas. Vēl gan nezinu, par cik, rēķins vēl nav atnācis."

Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) akcentēja – lai no Rīgas attālākajās pašvaldībās tarifs pat ar visu paaugstinājumu nereti ir zemāks nekā Pierīgā, to iedzīvotāju iztikas līmenis ir ievērojami zemāks.

LPS padomnieks Aino Salmiņš teica: "Nav neviena siltumapgādes uzņēmuma, kas varētu nodotēt iedzīvotājiem visu apkures sezonu. Tādu Latvijā diemžēl nav. Līdz ar to mums jārēķinās, ka politisks lēmums ir bumba ar laiku degli."

Daugavpilī bumbas sprādziens varētu notikt februārī – regulatoram iesniegts siltumtarifa piedāvājums 153,52 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa, kas ir pieaugums par 169,5%.

"Daugavpils siltumtīklu" valdes loceklis Artis Birkmanis pauda: "Iemesls ir gaužām vienkāršs – tā ir gāzes iegāde attiecīgajam periodam. Tas ir īstermiņa līgums. Mēs turpinām darbu pie ilgāka laika līgumiem, plānojam veikt cenu aptauju."

Par kādu summu un ar ko, "Daugavpils siltumtīkli" neatklāja, bet gaida, kāda būs valdības atbilde Daugavpils domes lūgumam izsniegt aizdevumu.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē apkures izmaksas. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā, elektroenerģijai uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs. Tāpat paplašināts mājokļa pabalsta saņēmēju loks, bet iepriekš apspriestā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana netika atbalstīta.

Tā kā atsevišķās pašvaldībās apkures tarifs pieaugs gandrīz divas reizes, pašvaldībām laikus jāmeklē papildu finansējums apkures izmaksu segšanai maznodrošinātajiem.

Izmaksu kāpuma dēļ 27. decembrī Daugavpils domes deputāti ārkārtas sēdē nolēma pilsētā izsludināt vietējās nozīmes enerģētisko krīzi. Deputāti arī nolēma izveidot Daugavpils pašvaldības enerģētiskās krīzes centru un apstiprināt tā nolikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti