Siltumenerģijas tarifs Latvijā no janvāra vidus pieaudzis piecās apdzīvotās vietās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš šī gada 20. janvāra siltumenerģijas tarifs Latvijā pieaudzis piecās apdzīvotās vietās, bet vienā – samazinājies, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Tarifa pieaugums:

  • Olainē līdz 107,42 eiro par megavatstundu (MWh),
  • Jēkabpilī līdz 69,32 eiro par MWh,
  • Jūrmalā līdz 69,97 eiro par MWh,
  • Daugavpilī – līdz 93,65 eiro par MWh,
  • Salaspilī – līdz 61,03 eiro par MWh.

Savukārt Rēzeknē siltumenerģijas tarifs samazinājās līdz 41,16 eiro par MWh.

SPRK atzīmēja, ka neatkarīgi no noteiktā tarifu apmēra mājsaimniecībām piemērotais tarifs no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim nepārsniegs valsts noteikto maksimālo līmeni – 68 eiro par MWh. Informācija par atbalstu atrodama Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

“Arī februārī siltumenerģijas tarifu izmaiņas galvenokārt ietekmējis kurināmā izmaksu pieaugums. Šobrīd novērojama tendence, ka līdz ar jaunu līgumu noslēgšanu izmaksas vērā ņemami pieaug ne tikai apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, bet arī tajās, kur kā kurināmo izmanto biomasu – šķeldu vai granulas. Cenu pieaugumu nozares pārstāvji skaidro gan ar pieaugošām energoresursu izmaksām, kas sadārdzina šķeldas un granulu ražošanas procesus, gan arī ar lielu šķeldas pieprasījumu Latvijā un reģionā,” norādīja SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Viņa skaidroja, ka arī februārī siltumenerģijas tarifu izmaiņas galvenokārt ietekmēja kurināmā izmaksu pieaugums. Šobrīd novērojama tendence, ka līdz ar jaunu līgumu noslēgšanu izmaksas vērā ņemami pieaug ne tikai apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, bet arī tajās, kur kā kurināmo izmanto biomasu – šķeldu vai granulas. Cenu pieaugumu nozares pārstāvji skaidro gan ar pieaugošām energoresursu izmaksām, kas sadārdzina šķeldas un granulu ražošanas procesus, gan arī ar lielu šķeldas pieprasījumu Latvijā un reģionā.

Kopumā SPRK pašlaik izskatīšanā ir 12 pilnie siltumapgādes tarifu projekti Latvijā. SPRK tarifus aprēķina un apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Ar siltumenerģijas tarifiem citās Latvijas pilsētās var iepazīties SPRK mājaslapā publicētajā interaktīvajā kartē.

SPRK uzrauga sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju darbību, tirgus attīstību un rūpējas, lai iedzīvotāji saņemtu nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus par ekonomiski pamatotu cenu. SPRK regulē sabiedriskos pakalpojumus enerģētikas, ūdenssaimniecības, elektronisko sakaru, pasta, depozīta iepakojuma un sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nozarē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti