Dienas ziņas

Noslēdzas diskusiju cikls par latviešu vēsturiskajām zemēm

Dienas ziņas

Plēsēju parka neierastie iemītnieki

Apkure šosezon būs lētāka

Siltumapgādes uzņēmumu asociācija: Apkure šosezon būs lētāka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan pašlaik ārā vēl ir silts, jau no septembra vidus daudzviet daudzdzīvokļu ēkas pamazām sāk pieslēgt apkurei. Bet kopējais iedzīvotāju parāds par pērno apkures sezonu mērāms miljonos eiro. Siltumapgādes uzņēmumu asociācija norāda – dažu parādnieku dēļ iedzīvotāji bez siltuma nepaliks. Turklāt šajā sezonā par siltumu būs jāmaksā mazāk.   

Galvaspilsētā ir gandrīz 2000 daudzdzīvokļu māju, kuras joprojām nav norēķinājušās par iepriekšējā apkures sezonā saņemto siltumu.

Siltumapgādes uzņēmumu asociācijā norāda – jo tālāk no galvaspilsētas, jo vairāk parādu, iedzīvotājiem ir grūtāk samaksāt.

“Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), kas apsaimnieko gandrīz pusi Rīgas daudzdzīvokļu ēku, sarēķinājis, ka tādu namu, kuros maksā visi, ir pavisam maz. Lai pārējiem iedzīvotājiem nebūtu jāsalst, kopējais parāds par siltumu – 2,6 miljoni – samaksāts no “Rīgas namu pārvaldnieka” peļņas. Taču parādniekiem to nāksies atmaksāt.

“Pēc tam jau ar dažādām sekmēm “Rīgas namu pārvaldnieks” apkures parādus gada laikā piedzen. Cilvēki pārdod dzīvokļus un aiziet no tiem dzīvokļiem, un nav, no kā piedzīt šos parādus; ja cilvēkam ir maksātnespēja, tad beigu beigās nav pret ko vērsties,” norādīja RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

“Problēma, kas mums atkārtojas katru gadu apkures gada sākumā, ka mēs mazu parādu dēļ nevaram pieslēgt iedzīvotājus siltumam,” atzina Neimanis.

Nesen Saeimas komisijā izskanējušo priekšlikumu – neļaut mazu parādu dēļ siltumapgādes uzņēmumiem atstāt iedzīvotājus salstam, “Rīgas namu pārvaldnieks” atbalsta, taču tas vieš skepsi siltumapgādes uzņēmumu asociācijai, jo par kurināmo ar piegādātāju jānorēķinās jebkurā gadījumā.

“Protams, ja mājā ir 100 dzīvokļi, un 1–5 dzīvokļi nav samaksājuši, tad kāpēc ir jācieš šim vairākumam mazākuma dēļ? Bet šis nav siltuma uzņēmuma jautājums. Tas ir likumdevēja jautājums, un tas ir jāizlemj, lai tas apmierinātu visas puses, ne tikai iedzīvotājus, bet arī siltuma piegādātājus,” sacīja Siltumapgādes uzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš.

Ik gadu nemaksātāju skaits ir līdzīgs – tas nepārsniedz 3%. Siltumapgādes uzņēmumu asociācijā norāda, ka arī uzņēmēji lielākoties atrod risinājumus un rīkojas sociāli atbildīgi.

Arī pašlaik neesot pazīmju, ka šosezon kādā ēkā radiatori varētu palikt auksti. Labā ziņa – kurināmā cenas ir kritušās.

“Tendences rāda, ka kurināmā cena – gāze un šķelda – nostabilizējas. Ja cenas vēl kritīs, tas būs vēl patīkams pārsteigums iedzīvotājiem. Bet es domāju, ka šajā apkures sezonā krasu apkures tarifu kāpumu nebūs, tieši otrādi – vairāki uzņēmumi ir iesnieguši regulatoram jaunos tarifus, un tie ir ar samazinājumu, [..] samazinājums ir būtisks,” norādīja Vītoliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti