Siltumapgādes uzņēmumi neziņā par gāzes piegādēm rudenī; cerības uz Paldisku termināli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tuvojoties apkures sezonai, siltumapgādes uzņēmumi saskaras ar neziņu par gāzes piegādēm un paredzamajām izmaksām. Atsevišķos gadījumos piedāvāti līgumi uz laiku, prasot par siltumenerģiju norēķināties avansā. Ilgtermiņā lielāku stabilitāti saista ar Paldisku termināļa izveidi Igaunijā, kur tam darbs būtu jāsāk novembrī.

Beidzoties noslēgtajiem līgumiem ar uzņēmumu "Latvijas gāze" par dabasgāzes piegādi, siltumapgādes uzņēmumi spiesti meklēt pagaidu risinājumus, lai pakalpojumu turpinātu nodrošināt.

Viens šāds piemērs ir uzņēmums "Sabiedrība Mārupe", kas pirms neilga laika, neziņā par gāzes cenu un piegādēm no citiem avotiem, apsvēris siltumapgādes, tai skaitā siltā ūdens padeves pakalpojuma izbeigšanu. Tomēr sarunās Mārupes novada domē panākts lēmums  pakalpojumu turpināt, jo nebija iespējami citi risinājumi pakalpojuma nepārtrauktībai. Iedzīvotājiem piedāvāti jauni līgumi jau ar būtiski paaugstinātiem tarifiem par siltumapgādi. Uzņēmuma "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Māris Bušs atzina, ka neziņa par iespēju ilgtermiņā nodrošināt šo pakalpojumu ir liela.

Siltumapgādes uzņēmumi neziņa par gāzes piegādēm rudenī; cerības uz Paldisku termināli
00:00 / 02:53
Lejuplādēt

"Viss sākās ar to, ka mums beidzās līgums ar "Latvijas gāzi", kas vairs nedeva tādu cenu, kāda bija, un, otrkārt, viņi piedāvāja līgumu pa mēnesim uz priekšu. Līdz ar to nevienā brīdī nav teikts, ka gāze būs arī ziemā. Tas nostādītu mūs tādā situācijā, ka mēs solām, ka siltums būs, bet beigās nedabūjam kurināmo un solījumu nevaram izpildīt. Mēs esam iespiesti tādā pozīcijā, ka mēs tie vainīgie," sacīja Bušs.

Ņemot vērā šos apstākļus, ar pašvaldību panākta vienošanās piedāvāt iedzīvotājiem jaunu līgumu ar augstākiem tarifiem un vēl papildu  nosacījumiem.

"Visiem tika piedāvāts jauns līgums ar nosacījumiem, ka, pirmkārt, par pakalpojumu jāsamaksā avansā, jo arī mums par gāzi jāmaksā avansā. Otrkārt, tas ir terminētais līgums, maksimums līdz nākamajam gadam, un ar noteikumu, ka, ja mums nepiegādā gāzi, tad mēs diemžēl arī nevaram nodrošināt siltumu," skaidroja uzņēmuma "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis.

Vairumam lietotāju, kuri neiedziļinās apkures tehnoloģijās, rudenī būs šoks par milzu rēķiniem. Tos visbiežāk nav iespējams individuāli mazināt, jo vecās mājās nav šādu iespēju, vērtēja Latvijas Siltumapgādes asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš. Līdz ar Latvijas un pārējo Baltijas valstu lēmumu atteikties no Krievijas gāzes izmantošanas siltumapgādes sektorā neziņa par pakalpojuma nodrošināšanu pašlaik ir liela. Šobrīd tas pamatā saistāms ar "Latvijas gāzes" kā piegādātāja lomas mazināšanos.

"Tagad reāli vienīgā vieta, kur saņemt gāzi, ir caur termināli Klaipēdā, Lietuvā. Lielākajiem siltumapgādes uzņēmumiem ir zināms izaicinājums nopirkt gāzi, jo viena lieta ir noslēgt līgumu, bet otra lieta, lai tajā līgumā iekšā ir gāze. Tāpēc situācija tiešām var izvērsties nopietna. Bet, no otras puses, ja Paldisku termināls tiks pabeigts paredzētajā laikā un tur sāks plūst gāze, tas situāciju atvieglos," atzina Vītoliņš.

Latvijai nebūšot problēmu izpildīt Eiropas Komisija ieteikumu katrai Eiropas Savienības dalībvalstij samazināt dabasgāzes patēriņu par 15%, lai pārdzīvotu gaidāmo ziemu, gadījumā, ja Krievija atslēgtu gāzes piegādi Eiropai pavisam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti