Dienas ziņas

ASV maina ekonomiskā spiediena stratēģiju

Dienas ziņas

Bijušajā "LM" teritorijā atjauno sliežu ceļus

Pašvaldība atbalsta uzņēmējus

Siguldas pašvaldība atbalsta uzņēmējus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Siguldas novadā tūrisms ir viena no galvenajām ekonomikas nozarēm. 2018. gadā kopējais apgrozījums šajā nozarē sasniedza gandrīz 15 miljonus eiro, nodrošinot teju 200 darba vietas. Šobrīd pašvaldība meklē risinājumus, kā sniegt atbalstu tūrisma un viesmīlības nozarē strādājošiem uzņēmējiem.     

Lai gan šajās dienās spīd patīkami pavasarīga saulīte, viesnīcā ''Ezeri'' Siguldas novadā valda klusums. Kāds atpūtnieks šeit atbraucot vien nedēļas nogalē. Viesnīcas īpašnieks vērtē, lai gan šie mēneši viesnīcu biznesā jau vēsturiski nav tie ienesīgākie, līdz ar Covid-19 straujo izplatību visā pasaulē un arī Latvijā viesnīcu apgrozījums samazinājies teju pat par 80%.

“Darbinieki tiek informēti par aktuālajām lietām. Mēs veicam aptauju, ja viņi ir gatavi darboties un klientiem ir vēlme atpūsties, tad mēs nodrošinām pilnu servisu,” stāstīja “SPA Hotel Ezeri” un viesnīcas “Sigulda” īpašnieks Juris Dudko.

Uzņēmējs cer, ka jau aprīlī valsts sniegs atbalstu, izmaksājot dīkstāves pabalstus. Tāpat jādomā arī par komunālo maksājumu segšanu, kas šobrīd nav mazi, tāpēc ir gandarījums par pašvaldības pretimnākšanu.

“Siguldas pašvaldība pēdējos gadus ļoti labi sadarbojas ar uzņēmējiem, vispirms konsultējas un tad arī atbilstoši situācijai pieņem lēmumus. Pašvaldība ir piešķīrusi nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi tūrisma uzņēmumiem 90% apmērā, jo nekustamie īpašumi tūrisma uzņēmumiem ir tas lielākais nodokļu slogs. Tad ir atvieglojumi komunālajiem maksājumiem un tādas lietas,” stāstīja Dudko.

Siguldas novada pašvaldība aptaujāja uzņēmējus, noskaidrojot, kā viņus ietekmē valstī noteiktā ārkārtējā situācija un kā pašvaldība varētu nākt pretī. Savu iespēju robežās tad arī ieviesti vairāki atbalsta mehānismi uzņēmējiem, ka arī iedzīvotājiem, kuri nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu var atlikt līdz pēdējam ceturksnim.

“Mēs esam piedāvājuši mūsu telpu nomniekiem iespēju atteikties no šiem nomas līgumiem uz laiku, apturot līgumus, nemaksājot nomas maksu un arī visus saistītos komunālos maksājumus,” norādīja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Tiesa gan, šī pretimnākšana uzņēmējiem liks pārskatīt arī pašvaldības plānus un, iespējams, šogad atteikties no kādiem infrastruktūras sakārtošanas darbiem. Tāpat atcelti jau vairāki kultūras un sporta pasākumi.

“Šo finansējumu dažādiem plāniem šobrīd paturam atsevišķi ar domu - ja krīze turpināsies, mums būs iespēja līdzekļus novirzīt dažādiem krīzes pasākumiem.

Mēs atsakāmies no vairākām lietām, bet šobrīd esam tikai sākuma stadijā, jo ir pagājušas dažas nedēļas,” sacīja Uģis Mitrevics.

Lai atbalstītu vietējos viesmīlības uzņēmējus, Siguldas novadā arī uzsākta kampaņa “Satiec sevi”. Pašvaldība apkopojusi uzņēmēju informāciju par attālinātās ēdināšanas pakalpojumiem un ievietojusi to savā sociālo tīklu “Facebook” vietnē, popularizējot ēdinātāju piedāvājumu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti