Dienas ziņas

Arheologi meklē seno zemgaļu ostu

Dienas ziņas

Intensīvās terapijas ceļvedis mediķiem

Siguldas ielās tirgo Latvijas preces

Siguldas ielās jau gadu drīkst tirgot tikai Latvijas suvenīrus, bet daži aizvien šmaucas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Siguldā jau gadu ielu tirdzniecības vietās atļauts tirgot tikai Latvijā ražotus suvenīrus un izstrādājumus. Šādi noteikumi izstrādāti, lai atbalstītu vietējos ražotājus un, cik iespējams, izslēgtu konkurenci ar Ķīnā un citās valstīs ražotajiem izstrādājumiem, kas nereti ir daudz lētāki.

Sākotnēji daļa tirgotāju bijuši noraidoši pret šo ideju un arī šobrīd ne visi noteikumus ievēro, bet pašvaldībā novērots, ka tirdzniecības vide kopumā jau šobrīd ir vietējiem amatniekiem draudzīgāka.

Siguldas populārākie tūrisma apskates objekti ir Gūtmaņala, Siguldas svētku laukums un Siguldas pils komplekss. Tajā, atjaunojot seno staļļa ēku, tapa vairākas tirdzniecībai un amatniecībai piemērojamas vietas. Izvērtējot to, kas tad šeit varētu savu produkciju piedāvāt, radās ideja to ļaut darīt vietējiem, Siguldas novada, amatniekiem, bet ilgtermiņā visā pilsētā tirdzniecības vidi veidot tādu, lai tieši vietējie ražotāji tajā var justies drošāk.

Šobrīd, kad nav iespējams nodrošināt tikai Siguldā ražotu preču tirgošanu, galvenais ir, lai suvenīri un izstrādājumi ir ražoti Latvijā.

 “Cilvēkiem interesē šajā vietā, ka es varu reprezentēt Latvijas preci tieši iebraucējiem un arī latviešu cilvēkiem. Jo tu nevari iespraukties ar savu preci nevienā tirdzniecības vietā vairs iekšā. Jau visur ir pārprodukcija un, ja tev ir kaut kāda ielu tirdzniecība, un tu vari realizēt savu preci, tad tā tomēr ir dienišķā maize katram ražotajam,” saka mājražotāja, tirgotāja Anita Ešmane.

“Man patīk, ka tagad novērtē to, ko mēs darām Pils muižā. Arī tūristi, viņi ierauga šeit, ka tiek gatavots, un tad viņi iet tur. Citādi viņi iet garām īstenībā.

Cilvēki vairs vispār netic, ka kāds kaut ko ar rokām dara,” spriež ražotāja, tirgotāja Zinaida Ciske.

Turpat pie Gūtmaņalas otrpus ceļam ir vairākas tirdzniecības vietas, kur sastopami tirgotājus, kuri paši nav amatnieki, bet piedāvā citu saražoto. Arī viņi apliecina, ka pircēji nereti vaicā par preču izcelsmes vietu. Kāds tirgotājs arī atzīmē, ka tekstila izstrādājumi gan nereti tiekot ievesti no Lietuvas, kur tos ražo un kur to cena ir zemāka.

Pašvaldībā teic, ka šī ir viena no tendencēm, kas gada laikā attīstījusies – tirgotājiem ziņot vienam par otru.

 “Protams, tūristam ir izdevīga šī cena, jo cena ir ļoti līdzvērtīga. Bet, saprotot to, ka šādas preces nonāk gan Latvijas, gan Siguldas tirgū, no tā ieguvējs ir labākajā gadījuma tikai šis  tirgotājs. Tie ir tādi vispārēji uzstādījumi, kādā veida mēs esam šobrīd noteikuši tos apstākļus. Vai šī ķēde šobrīd izslēdz iespēju šmaukties? Es teiktu, nē,” atzīst Siguldas Attīstības aģentūras direktore Laura Skrodele.

Siguldā arī atzīst, ka šobrīd bieži vien notiek kontroles pilsētas ielās, kad pašvaldības pārstāvji pārskata, kā tirgošanās norit, un dažkārt ieskatās tajā, kādas izcelsmes valsts uzraksts ir zem Siguldas ielās piedāvātajiem suvenīriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti