Dienas ziņas

Popularizē tiešo iepirkšanos

Dienas ziņas

Analizē īstenotos LEADER projektus

Biškopis, kurš laikā nav reģistrējis savas bites

Siguldā biškopim nokavētas bišu reģistrācijas dēļ atsaka valsts atbalstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai veicinātu kvalitatīvu biškopības produkta ražošanu un realizāciju, no Lauku atbalsta dienesta nozares attīstībai tiek izmaksāts atbalsts – vienpadsmit eiro par saimi. Biškopim Ignatam Zariņam, kuram pieder 120 bišu saimes, atbalsts atteikts, jo viņš nokavējis reģistrāciju janvārī.

Daļa no Ignata Zariņa lielās bišu saimes mīt Siguldā, pie mājas, kur apkārt kaimiņu dārzos pavasaros zied ābeles un plūmes, vasarās visas iespējamās puķes, un Ignata bites tur tiek mīļi gaidītas, jo gādā par ziedu apputeksnēšanu.

„Es bites vedu arī uz mežiem, kur tās ir pasargātas no ķimikālijām, arī šeit Siguldā pie Gleznotājkalniņa bites var turēt. Šinī vietā bites 40 gadus ir pasargātas no indēm, ko lieto laukos,” stāstīja Zariņš.

Bites ir pārsteidzoši miermīlīgas, dara savus bišu darbus pirms garā ziemas miega un nedusmojas par traucējumu. Arī nevienam Siguldas kaimiņam bites neesot iekodušas. Šogad pirmo gadu Ignats Zariņš prasījis Lauku atbalsta dienestam biškopjiem un bišu produkcijas ražotājiem pienākošos valsts atbalstu, bet viņam atteikts.

„Šogad divas reizes gadā bites jāpārreģistrē, janvārī un jūlijā. Es to janvāra reģistru nokavēju. Ziemā taču bišu patieso skaitu nav iespējams noteikt. Jūnijā un jūlijā es esmu reģistrējies, bet man 100% atbalstu nogrieza, liekas ka par bargu, varēja vismaz pusi...” sprieda bitenieks.

Lauku atbalsta dienestā skaidro, ka atbalstu reglamentē noteikumi. Šajā gadījumā tie neesot ievēroti.

„Ir jābūt reģistrētai bišu saimei uz 1. janvāri. Konstatējām, ka viņš reģistrējis saimi 10.jūnijā – pusgadu pēc. Rezultātā atbalsts tika atteikts,” atzina Lauku atbalsta dienesta pārstāvis Rinalds Lācers.

Biškopis saka – es nekad neko neesmu prasījis, pirmo reizi prasu un man atsaka. Izrādās, ka viņš ar savām bitēm nav bijis vajadzīgajos reģistros.

„Lauksaimniecības datu centrā viņš iepriekš nav bijis, nebija iespējas pārliecināties, ka saimniekam bites ir bijušas. Dienestam jābūt pārliecinātam. Nevar par to pārliecināties jūnijā,” skaidroja Lācers.

To, ka bites Ignatam Zariņam ir, un medus ievākums saimniecībā ir ievērojams, liecina kaut vai tas, ka gadā aptuveni divas tonnas medu viņš piegādā lielam sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam medalus ražošanai.

„Vairāk nekā 10 gadus es piegādāju medu SIA „Lido”, katru mēnesi. Esmu nodokļu maksātājs,” uzsvēra bitenieks.

Lauku atbalsta dienesta pārstāvis saka – ja biteniekiem atbalsts būs pieejams arī nākamgad, un Ignats Zariņš visus nosacījumus būs izpildījis un visos reģistros reģistrējies, tad turpmāk atbalstu saņemt viņš varēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti