Rīta Panorāma

Koncerts - muzikāla saruna "Radio retro"

Rīta Panorāma

Intervija ar Oskaru Blumbergu

No kafijas biezumiem veido sienas paneļus

Sienas paneļi, flīzes, trauki no kafijas biezumiem; pētniece gatavojas uzsākt ražošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Daudziem cilvēkiem katrs rīts sākas tieši ar kafijas iemalkošanu. Un tādi ir miljardiem cilvēku visā pasaulē. Pēc kafijas dzeršanas, protams, pāri paliek biezumi, kurus visbiežāk izmetam ārā. Daļa cilvēku tos izmanto kā kompostu, bet Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) maģistrantūras studente Vineta Haritonova šobrīd pēta, kā no kafijas biezumiem varētu ražot sienas paneļus un dažādus dizaina priekšmetus.

“Mani jau vairākus gadus interesē inovatīvi, jauni, bioloģiski materiāli sakarā ar to, ka ir atkritumu problēmas. Sāku vairāk interesēties par šķirošanu, kā tas notiek, ko var pārstrādāt, ko nevar,“ pauž RTU studente Vineta Haritonova.

Un tā RTU studente Vineta Haritonova nonāca līdz kafijai. Viņa sāka pētīt kafijas biezumus un to, kā tos varētu izmantot atkārtoti.

“No kafejnīcām es dabūju diezgan mitrus kafijas biezumus. Tad es viņus žāvēju ne pārāk augstā temperatūrā vai arī saulē, kas bija vasarā ļoti jauki. Kad biezumi ir izžāvēti, tur vairs nav baktēriju, viņi tā kā dezinficējas, un tad jau tālāk var likt klāt saistvielu, jaukt masu un liet formās. Mājas apstākļos esmu mēģinājusi eksperimentēt ar dažādām saistvielām un ir izdevies materiāls, kas nepelē, pietiekami stingrs. No tā var izveidot dažādas formas,” par savu darbu stāsta Vineta.

Vineta par saistvielu izmanto, vienkāršiem vārdiem sakot, dabīgas izcelsmes līmi, kas nerada kaitējumu apkārtējai videi.

Vineta Haritonova iepazīstina ar savu veikumu: “Šādi izskatās izžāvēti kafijas biezumi, stipri neatšķiras no svaigiem kafijas biezumiem. Tālāk šos biezumus es jaucu ar saistvielu un iznāk šādas flīzītes. Diezgan stingrs materiāls. Var veidot dažādas tekstūras, var veikt iezāģējumus. Atgādina nedaudz kokmateriālu. Šeit tekstūra ir diezgan rupja, bet esmu mēģinājusi arī slīpēt un tad veidojas dekoratīvs efektiņš.”

Šādas no kafijas veidotas flīzes nākotnē varētu izmantot iekštelpās sienu apdarei. No kafijas iespējams arī veidot dažādus skaistus dizaina objektus, arī traukus. Vinetas mērķis ir ne vien izpētīt, ko un kā varētu ražot no kafijas biezumiem, bet arī uzsākt ražošanu.

“Es gribētu iet liela apjoma ražošanā. Ražot sienas paneļus, iekārtot interjeru, kas ir lielākoties veidots no kafijas biezumiem. Mēģināt atrast pielietojumu lielam apjomam, lai kafijas biezumus varētu utilizēt. Kafijas biezumu Rīgā ir tiešām daudz. No vienas mazas kafejnīciņas nedēļā nāk liels desmit litru spainis,” par nākotnes plāniem stāsta Vineta Haritonova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti