Šī gada astoņos mēnešos juridisko personu maksātnespējas procesu skaits sarucis par trešdaļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada pirmajos astoņos mēnešos juridisko personu maksātnespējas procesu skaits sarucis par trešdaļu, informēja "Lursoft".

Uzņēmumā izpētīja, ka kopumā ierosināto maksātnespēju skaits ir par nepilniem 10% mazāks nekā pērn attiecīgajā periodā. Salīdzinot ar 2019. gada pirmajiem astoņiem mēnešiem, šogad reģistrēts pat par trešdaļu mazāk maksātnespējas procesu. Kopumā šī gada pirmajos astoņos mēnešos ierosinātas 800 maksātnespējas, no tām vairākums (656) – fiziskām personām.

"Lursoft" secināja, ka fiziskām personām ierosināto maksātnespēju skaits palielinājies, bet juridiskajām personām – samazinājies. Šogad laika posmā no janvāra sākuma līdz augusta beigām juridiskajām personām ierosināti 147 maksātnespējas procesi, kamēr 2020. gada attiecīgajā periodā bijuši 223 procesi.

Avots: Lursoft

"Lursoft" dati rāda, ka trešā daļa no visiem uzņēmumiem, kuriem šī gada pirmajos astoņos mēnešos ierosināta maksātnespēja, saistīti ar tirdzniecības nozari. Starp nozarēm, kurās maksātnespēja šogad ierosināta biežāk nekā citu jomu uzņēmumiem, ierindojas arī būvniecība un izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi.

Analizējot to uzņēmumu datus, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, redzams, ka 18 no tiem jau ir likvidēti, bet vēl astoņiem uzsākts likvidācijas process, savukārt 43% ir reģistrēti nodrošinājumi. Tiesa, atsevišķiem uzņēmumiem sākotnēji uzsākts likvidācijas process un tikai tad ierosināta maksātnespēja.

Nozares, kurās 2021. gada pirmajos astoņos mēnešos ierosināts visvairāk maksātnespēju:

  1. Mazumtirdzniecība;
  2. Ēdināšanas pakalpojumi;
  3. Vairumtirdzniecība;
  4. Ēku būvniecība;
  5. Specializētie būvdarbi.

Gandrīz puse no visiem uzņēmumiem, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, nav iesnieguši pārskatu par 2020. gadu, un vēl 43% uzņēmumu pērn apgrozījums ir krities. Atsevišķos gadījumos uzņēmumi aizvadītajā gadā strādājuši ar apgrozījuma kāpumu. Ar zaudējumiem pagājušajā gadā strādājuši 92% no visiem uzņēmumiem, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, un kuri iesnieguši pārskatus par 2020. gadu.

"Lursoft" izpētījis, ka uzņēmumu, kuriem šogad ierosināta maksātnespēja, vidējais vecums ir septiņi gadi, taču starp maksātnespējīgajiem nonākuši arī uzņēmumi, kas reģistrēti vien pirms nepilna gada. Kopumā maksātnespējīgo uzņēmumu vidū atrodamas trīs aizvadītajā gadā reģistrētas firmas, kurām reģistrēti nodokļu parādi, kas pārsniedz 150 eiro.

"Lursoft" arī norādīja, ka 23 uzņēmumi pirms maksātnespējas procesa saņēmuši valsts atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti