Sezonas laukstrādniekiem samazinās nodokļu likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lauksaimnieku pārliecināti, ka sezonas laukstrādnieki ir pilnībā jāatbrīvo no nodokļu sloga. Iepriekš nodokļu likme bija 24%, bet šonedēļ valdības atbalstītie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli paredz, ka sezonas strādniekiem tiks piemērots zemāks – proti, 15% nodoklis.

Izmaiņas attieksies uz tiem darba devējiem, kuri laikā no aprīļa līdz novembra beigām sezonas darbus piedāvās augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

„Reti kurš tik ilgi var atļauties nodarbināt sezonas strādniekus,” stāsta zemnieki. Turklāt ar katru gadu paliek ar vien mazāk to strādnieku, kurus var izmantot šajos sezonas darbos, un ne vienmēr tie grib, lai alga par šiem darba mēnešiem tiek aplikta ar nodokli.

„Ziediņu” saimniecība apsaimnieko ap 30 hektāru zemes, daļa tiek izmantota jauno augļu koku stādu audzēšanai, bet lielākoties zeme apstādīta ar ogulājiem, no kā vākta raža. Aizvien mazāk paliek to cilvēku, kurus var izmatot šajā sezonas darbu veikšanā, atzīst Ziediņu saimniece Janīna Kursīte. Viņas saimniecībā līdzīgi kā daudzās citās, kas nodarbojas ar augļkopību, lielākoties strādā ģimenes locekļi un prasmīgi darbinieki, ar ko tiek slēgi darba līgumi. Sezonas darbinieki ražas vākšanā tiek iesaistīti tikai uz neilgu laika sprīdi, teju dažām dienām.

Līdzīgi ir arī liela ābeļdārza saimniekam Laucesas pagasta zemnieku saimniecības “Sēlija” saimniekam Albertam Mendriķim. Lielākoties ražas vākšanā iesaistās ģimene, bet ar sezonas darbiniekiem, kas varētu būt 5-6 un nostrādā ap desmit dienām ražas vākšanas laikā, par oficiāliem līgumiem un nodokļiem neviens nedomā.

Arī nodarbinātības dienestā atzīst, ka īpašu uzplaiksnījumu bezdarba samazināšanas ziņā tieši vasaras sezonas strādnieku dēļ nejūt. Daugavpils nodaļas vadītājs Jānis Vanags neslēpj, ka ir pārāk maz to saimniecību, kas var atļauties legāli nodarbināt un maksāt nodokļus. Turklāt saimniecībām tas rada arī lielākus grāmatvedības izdevumus.

Arī paši strādnieki ieinteresēti saņemt lielāku summu uzreiz, nekā maksāt nodokļus - par to pārliecinājušies arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā. Tā, raugoties uz notiekošo darba tirgū, atzīst tās pārstāve Liene Liekna.

Nereti lauku saimniecībās šis sezonas laiks ir bartera darbs, kas izdevīgs abām pusēm, un neparedz konkrētas darba attiecības uz sezonu, saka augļkope Janīna Kursīte.

Plānots, ka likuma grozījumi sezonas darbinieku nodokļu samazināšanas jomā stāsies spēkā nākamā gada aprīlī, bet līdz 2018.gada februārim būs jāizvērtē sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa ieviešanas gaita un rezultāti. Kā liecina statistika, piemēram, 2011.gadā visā Latvijā sezonas darbos oficiāli bija nodarbināti ap 200 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti