Sezonas laukstrādniekiem – atvieglots algas nodokļu režīms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lauksaimnieki, kuri laukstrādniekus sezonas rakstura darbos nodarbina no 1. aprīļa līdz 30. novembrim, iedzīvotāju ienākuma nodokli no šo darbinieku algām var maksāt 15% apmērā, bet ne mazāk kā 0,70 eiro par katru nodarbināšanas dienu, informēja Finanšu ministrija.

Sezonas laukstrādnieku reģistrācijai darba devējiem jāizmanto Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskā pieteikšanās sistēma (EPS), kurā jāreģistrē ienākumu gūšanas diena, noslēgto līgumu forma un sezonas laukstrādniekiem par darbu aprēķinātā atlīdzība. Papildus Valsts ieņēmumu dienestā (VID) šie darbinieki nav jāreģistrē.

Tāpat EPS ir nodrošināta iespēja lauksaimniekiem (darba devējiem) apkopotā veidā iegūt visus mēneša laikā ievadītos datus un aprēķināto nodokļa apmēru, to iesniegšanai VID standartizētā formā vienu reizi mēnesī.

Lai lauksaimnieks varētu piemērot saviem sezonas darbiniekiem atviegloto nodokļu režīmu, viņam īpašumā pastāvīgā lietošanā vai nomā jābūt lauksaimniecībā izmantojamai zemei, kas tiek izmantota augļkoku, ogulāju vai dārzeņu audzēšanai.

Tāpat lauksaimniekam 2021. gadā jāpiesaka zemi vienotajam platības maksājumam, ievērojot kārtību, kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai tiešā atbalsta shēmu ietvaros, kā arī lauksaimnieks nevar būt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs.

Savukārt, lai sezonas laukstrādnieka ienākumiem varētu piemērot 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, tam jāatbilst šādiem trim nosacījumiem:

persona ir nodarbināta lauksaimniecības sezonas darbos ne vairāk kā 65 kalendāra dienas pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā;

personas ienākums, kas gūts pie viena vai vairākiem lauksaimniekiem kopā, nepārsniedz 3000 eiro;

personai četru mēnešu periodā pirms lauksaimniecības sezonas darbu uzsākšanas lauksaimnieka labā ar šo pašu lauksaimnieku nav bijušas darba tiesiskās attiecības vai nav bijis noslēgts uzņēmuma līgums.

Gadījumā, ja sezonas laukstrādnieks vienā un tajā pašā zemnieku saimniecībā ir nodarbināts 65 kalendārās dienas pēc kārtas un viņa ienākumi mēnesī pārsniedz 3000 eiro, viņš jāreģistrē VID kā darbinieks, un turpmāk no viņa ienākumiem pilnā apmērā jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

 Plašāka informācija pieejama LAD mājaslapā un VID mājaslapā atrodamajā informatīvajā materiālā “Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000 vai LAD klientu apkalpošanas tālruni 67095000.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti