Sešās apdzīvotās vietās no 1. marta pieaugs siltumenerģijas tarifs; Mārupē – par 69%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sešās apdzīvotās vietās no 1. marta pieaugs siltumenerģijas tarifs, tostarp Mārupē – par 68,9%, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK). Martā un aprīlī iedzīvotāji ar augstākajiem tarifiem pieaugumu nejutīs, jo vairāki nekā pusi rēķina apmaksā valsts.

Mārupē – 68,9% pieaugums

"Mārupes komunālo pakalpojumu" siltumenerģijas tarifs no 1. marta būs 127,29 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 68,9% vairāk nekā iepriekš (75,35 par MWh). Savukārt paredzēts, ka no 1. oktobra tarifs būs 119,94 par MWh.

SPRK informēja, ka siltumenerģijas tarifu pieaugums saistāms ar jauna dabasgāzes iepirkuma līguma noslēgšanu, kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu tādēļ. Līdz ar to kurināmā izmaksas "Mārupes komunālajiem pakalpojumiem" pieaugušas par 94,8%.

Komersantam ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā (dabasgāzes) cena. Tas nozīmē, ka, tiklīdz kurināmā cena būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, uzņēmumam būs jānosaka zemāks tarifs.

Tarifa palielinājums arī Bērzainē, Salaspilī, Talsos, Jēkabpilī, Rēzeknē

Valmieras novada Bērzainē siltumenerģijas tarifs no 1. marta būs par 24,5% lielāks – 79,29 eiro par MWh, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo (63,69 eiro par MWh). Tarifa palielinājums saistītas ar kokskaidu granulu, kas ir vienīgais izmantotais kurināmais Bērzainē, cenas palielinājumu.

Salaspilī tarifs būs par 1,2% lielāks – 61,79 eiro par MWh, salīdzinot ar piemērojamo tarifu februārī. To galvenokārt ietekmējis kurināmā (šķeldas) cenas kāpums 12% apmērā. Kopumā kurināmā izmaksas komersantam palielinājušās par aptuveni 44 tūkstošiem eiro.

Beidzoties šķeldas piegādes līguma termiņam, SIA "Salaspils siltums" ir noslēgts jauns līgums par šķeldas piegādi, kas paredz augstāku tās cenu. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu, norādīja SPRK.

Talsu novada teritorijā tarifs būs par 11,8% augstāks – 75,68 eiro par MWh. Jaunais tarifs būs spēkā līdz 2023. gada 31. oktobrim. Sākot no 2023. gada 1. novembra tas būs 73,05 eiro par MWh.

Uzņēmumam "Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifa pieaugumu ietekmējis būtisks kurināmā (šķeldas) cenas kāpums. Komersants veicis jaunu šķeldas iepirkumu, kā rezultātā noslēgts jauns šķeldas iepirkuma līgums par augstāku cenu. No kopējām mainīgajām izmaksām lielāko daļu veido tieši kurināmā izmaksas, kas jaunajā tarifā sastāda 85,8%. Šķeldas cenas pieauguma rezultātā kurināmā izmaksas komersantam palielinājušās par 115,4 tūkstošiem eiro gadā.

Jēkabpilī siltumenerģijas tarifs no 1. marta būs par 9,4% lielāks – 75,81 eiro par MWh. SPRK norādīja, ka siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējuši divi faktori – kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugums, kas palielinājis izmaksas, un lielāki ieņēmumi par elektroenerģijas pārdošanu, kas pieaugumu mazinājuši.

Dabasgāzes piegādei "Jēkabpils siltumam" līgums noslēgts par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tā rezultātā mainās arī dabasgāzes izmaksas komersantam. "Jēkabpils siltums" elektroenerģiju tirgo biržā, un ieņēmumu pieaugums par 18,4% ļāvis mazināt dabasgāzes cenu radīto tarifu palielinājumu par 0,47 eiro par MWh.

Rēzeknē siltumenerģijas tarifs no 1. marta pieaugs par 4% – 42,80 eiro par MWh. SPRK norādīja, ka tas joprojām ir zemākais tarifs Latvijā. 

Rēzeknē siltumenerģijas tarifa pieaugums ir saistīts ar augstākām pašu saražotās siltumenerģijas izmaksām, ko savukārt ietekmējis šķeldas cenas pieaugums. Šī gada sākumā, ņemot vērā ražošanas izmaksu pieaugumu un lielo biomasas (šķeldas, granulu) pieprasījumu gan Latvijā, gan reģionā, novērojami būtiski šķeldas un granulu cenu pieaugumi. Lai gan joprojām cenu svārstības nav salīdzināmas ar dabasgāzes tirgū novēroto, cenu pieaugumi ir lielāki nekā iepriekšējos gados.

Šķeldas izmaksas komersantam palielinājušās par 205,2 tūkstošiem eiro.

SPRK vērsa uzmanību uz to, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, t.i., kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68,00 eiro par MWh. Tādējādi iedzīvotāji martā un aprīlī nejutīs ekstremālo cenu pieaugumu, kāds no iepriekš minētajām pašvaldībām būs Mārupē, Bērzainē, Jēkabpilī un Talsu novadā. Informācija par atbalstu atrodama Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

SPRK tarifus aprēķina un apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Ar siltumenerģijas tarifiem citās Latvijas pilsētās var iepazīties SPRK mājaslapā publicētajā interaktīvajā kartē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti