Septembrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijā – augstākā kopš elektrības tirgus atvēršanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Septembrī Latvijā elektroenerģijas cena bija augstākā kopš elektrības tirgus atvēršanas. Pirmo reizi vidējā cena veidojās no trīsciparu skaitļa, sasniedzot 123,5 eiro par megavatstundu, tā bija vairāk nekā trīs reizes augstāka nekā 2020.gada septembrī, kā arī par 41,4% augstāka nekā šī gada augustā, informēja AS "Augstsprieguma tīkls"

Elektroenerģijas cenas būtiski pieaugušas arī citur Eiropā – Polijā septembrī cena bija 102,26 eiro par megavatstundu, pārējās Baltijas valstīs, Dānijā un Zviedrijas 4. tirdzniecības apgabalā – 120 līdz 124 eiro par megavatstundu, bet Vācijā, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Austrijā vidējā mēneša cena svārstījās ap 135 eiro par megavatstundu, liecina "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Cenu pieaugums Latvijā galvenokārt ir saistīts ar šādiem iemesliem: būtiski ir pieaugušas gāzes un CO2 kvotu cenas, mazāks ir ūdens rezervuāru piepildījums Norvēģijā, zemāka vēja parku izstrāde, kā rezultātā elektroenerģijas biržas robežcenu noteica energoavoti ar augstāku piedāvāto cenu. Īslaicīgus cenu pieaugumus atsevišķās dienās Baltijā izraisīja arī starpsavienojumu nepieejamība apkopes darbu dēļ, norādīja "Augstsprieguma tīkls". 

Septembrī par 33% ir samazinājies elektroenerģijas imports uz Baltiju no trešajām valstīm un arī par 19% no Eiropas Savienības valstīm attiecībā pret augustu. Izmaiņas importā saistītas ar ražošanas apjoma palielinājumu Baltijā pēc ļoti zemā ražošanas līmeņa šī gada augustā, un noteiktajiem tehniskajiem ierobežojumiem. No 15. septembra Lietuvas regulējošo iestāžu lēmuma dēļ par 19% ir samazinātas līniju caurlaides spējas no Krievijas uz Baltiju, salīdzinot ar mēneša pirmo pusi, lēmuma mērķis ir neļaut Baltijas valstu tirgū nonākt elektroenerģijai no Baltkrievijā uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas, atzīmēja "Augstsprieguma tīkls".

Savukārt importa samazinājums no Eiropas skaidrojams ar faktu, ka četras dienas Lietuvas-Zviedrijas starpsavienojumam tika veikti apkopes darbi un tas nebija pieejams elektroenerģijas tirdzniecībai, tāpat trīs dienas apkopes darbi tika veikti Somijas-Igaunijas starpsavienojumam un tirgum nebija pieejami 35% no tā jaudas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti