Senioriem satraukums par ienākumu deklarācijas iesniegšanu tikai elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No šī gada jebkura deklarācija, arī gada ienākumu deklarācija, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāiesniedz elektroniski, izmantojot elektronisko deklarēšanās sistēmu. Pērn iesniegts aptuveni miljons deklarāciju, un 7% no tām vēl aizvien iesniegtas papīra formātā vai ar Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku palīdzību. Pensionāriem šādu iespēju atcelšana rada nopietnu satraukumu.

ĪSUMĀ:

  • Šogad gada ienākuma deklarācijas jāsniedz tikai elektroniski.
  • Pērn vēl 7% deklarāciju iesniedza papīra formā vai ar VID konsultanta palīdzību.
  • Pensionāru federācijas: Prasība sniegt e-deklarāciju daļai senioru rada bažas.
  • Federācijai bažas: Daudzi seniori deklarāciju tādēļ neiesniegs.
  • Ne visiem senioriem ir viedierīce vai dators, lai EDS deklarāciju aizpildītu.
  • Pandēmijas dēļ atliktas VID klātienes apmācības senioriem.
  • Rīgas aktīvo senioru alianse piedalījās pirmajā un pagaidām pēdējā apmācībā.
  • VID: Papīra deklarācijas iesniedz cilvēki virs 50 gadu vecuma, tie nav seniori.
  • VID: Atnāk cilvēks ar viedtālruni, bet izber uz galda kaudzi čeku un prasa palīdzēt.
  • Senioriem var palīdzēt tuvinieki vai VID klātienē pēc ierobežojumu mīkstināšanas.  

Senioriem satraukums par ienākumu deklarācijas sniegšanu tikai elektroniski
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča uzsver, ka prasība no šī gada deklarāciju iesniegt tikai elektroniskā formātā daļai senioru rada lielas bažas.

Pirms pandēmijas seniori varēja lūgt palīdzīgu roku radiniekiem vai doties uz Valsts ieņēmumu dienestu un konsultēties ar tā darbiniekiem, bet šobrīd šāda iespēja ir liegta vai ierobežota.  

“Baidos, ka daudzi seniori paliks bez šīs ienākumu deklarācijas nodošanas, vai arī būtu mums jālūdz VID izņēmumu kārtā senioriem atļaut arī iesniegt personīgi VID iestādēs,” pieļāva Barča.

Viņa stāstīja, ka jau pirms trīs gadiem mudināja jauno kārtību ieviest no 2022. gada un paredzēt papildu finansējumu, lai seniori jaunās prasmes varētu apgūt.

Otrs aspekts, kas rada bažas, ir tas, ka ne visiem senioriem ir viedierīce vai dators, lai EDS deklarāciju aizpildītu.

Vairāk nekā 80 gadus vecā Zenta Roderte stāstīja, ka viņai ir viedierīce, kurā ik mēnesi maksā rēķinus un lieto interneta banku, bet EDS sistēmu viņa baidās lietot, sakot, ka tas ir pārāk sarežģīti. Arī apmācības viņa pirms pandēmijas nepaguva apmeklēt.  

“Es gaidīšu, kad es varēšu aiziet un personīgi runāt aci pret aci. Tagad man nekāda elektroniskā sistēma neinteresē. Jā, apmaksāt rēķinus, tas man ir jau vairākus gadus un viss normāli. Nē, kāpēc man jālauza galva, ka VID ir cilvēks, kuram par to maksā naudu? Viņš tur sēdēs un kasīsies un man būs vēl galva jāgroza? Nē, darām katrs savu darbu,” uzskata pensionāre.

Tiesa, pandēmija ieviesa korekcijas Valsts ieņēmumu dienesta iecerē organizēt klātienes apmācības senioriem. Biedrība „Rīgas aktīvo senioru alianse” ielēca pirmajā un pagaidām pēdējā apmācību vilcienā.

“Mūsu seniori ir apmācīti. Mums notika liela sapulce, sanāksme VID, kur tika paskaidrots, kā tas jādara, kur tas jādara. Ja gribat, tad nāciet, mūsu biedri var palīdzēt izdarīt šo opciju,” stāstīja biedrības valdes priekšsēdētāja Terēze Mackare.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme stāstīja, ka cilvēku pulks, kas deklarāciju iesniedz papīra formātā, aizvien sarūk, tomēr šādi iedzīvotāji vēl aizvien ir.  

“Vidējais vecums tiem, kas iesniedz papīrā, ir virs piecdesmit gadiem. Tie nav seniori. Tas zināmā mērā ir mīts, ka tie ir seniori, kas nevar iesniegt. Vecākajai personai, kas iesniedza deklarāciju elektroniskā formātā, ir vairāk nekā 90 gadu,” stāstīja Jaunzeme.

“Skatāmies uz mūsu klientiem, kas ir klientu zālē, un brīnāmies.

Tiešām cilvēks ir atnācis, viņam ir viedtelefons rokās, un viņš tajā kaut ko dara. Bet tai pašā laikā cilvēks ir atnācis ar čekiem, nober tos mūsu darbiniekam uz galda un saka: tagad sašķirojiet.

Bet, protams, ka senioriem ir šīs problēmas,” sacīja Jaunzeme.

Viņa pauda, ka ir vairāki varianti, kā vecāka gadagājuma cilvēkiem var palīdzēt. Viens variants, ka tuvinieki sniedz palīdzīgu roku. Otrs variants ir sagaidīt, kad pandēmija pierims, ierobežojumi mazināsies un ikviens varēs ierasties Valsts ieņēmumu dienestā un gada ienākumu deklarāciju aizpildīt ar dienesta konsultantu palīdzību.

 “Arī jau šajā starpperiodā bijām ieviesuši vairākas elektroniskās darba vietas. Jā, konsultants uzreiz var konsultēt sešus klientus. Protams, klātiene nozīmē arī rindu, jo tas prasa laiku. Tiešām ļoti ceram, ka mēs klātienes pieņemšanu varēsim atvērt un tie, kas nebūs varējuši paši iesniegt deklarāciju, tad varēs nākt un darīt,” sacīja VID vadītāja.

Jaunzeme atgādināja, ka gada ienākumu deklarāciju par konkrēto gadu var iesniegt trīs gadu laikā un tas nav obligāti jāizdara 1. martā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti