«Sējēja 2019» «Jaunais veiksmīgais zemnieks» - Santa Kuzmika no Latgales

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien Jelgavas pilī, Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā, tika paziņoti konkursa “Sējējs 2019” uzvarētāji. “Sējējs” ir Zemkopības ministrijas balva, kura tiek pasniegta jau 26. reizi, nosakot labāko ieguldījumu lauku attīstībā. Starp deviņām nominācijām balvu kategorijā “Jaunais veiksmīgais zemnieks” šogad saņēma zemniece no Ludzas novada Briģu pagasta Santa Kuzmika.

«Sējēja 2019» «Jaunais veiksmīgais zemnieks» - Santa Kuzmika no Latgales
00:00 / 04:50
Lejuplādēt

Santa Kuzmika ir zemnieku saimniecības “Ciemupe” īpašniece. Jaunā zemniece saimnieko Latgales pierobežā, audzē graudaugus. Viņai ir 25 gadi. Mācoties Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes trešajā kursā, Santa nodibināja savu zemnieku saimniecību. Viņa apsaimnieko nedaudz vairāk par 100 hektāriem. Santa saimniecībā sezonas laikā nodrošina darbu trim strādniekiem. Viņai patīk organizatores darbs, taču sieviete māk un, ja vajag, brauc arī ar traktoru un kombainu.

“Kā es varu prasīt kaut ko no strādnieka, ja es pati nezinu, cik tas laika aizņems vai kādu kvalitāti es gribu,” stāsta Santa Kuzmika.

Santas vecākiem ir saimniecība, tomēr jauniete gribēja pati savu, lai gan tagad atzīst, ka, strādājot kopā ar vecākiem, noteikti būtu vieglāk.

“Sāku strādāt un vēl vairāk mācīties; visu ko mācīja universitātē, tad domāju, tas tiešām nav vajadzīgs, piemēram, augsnes zinātne. Kad sāku strādāt, tad [jutu], jā, to vajag. Atradu vecās burtnīcas, vecās prezentācijas, ko pasniedzēji deva, tad sāku vēlreiz visu studēt no jauna,” darbošanās sākumu atceras Santa.

Ir jābūt drosmei, lai pieņemtu lēmumu un par rezultātu pati uzņemtos atbildību.

Izaicinājums saimniekojot ir brīva zemes platība. Tās trūkst.

“Brīva zeme ir problēma, problēma ir pat ar aizaugušo zemi, tādas maz palika, kur palicis, tas ir purvs. Labas auglīgas zemes nav, jo daudz kas pieder zviedriem, un ir iestādīts mežs,” skaidro Santa.

Zemnieku saimniecībā ir īstenoti divi Eiropas projekti. Kā uzsver Santa, saimniecībā ir visa nepieciešamā tehnika, lai varētu pilnvērtīgi strādāt jau esošajā platībā un vēl nedaudz vairāk. Domājot par attīstību, Santa izmēģina jaunu zemes apstrādāšanas metodi bez zemes aršanas. Tas esot izdevīgāk, prasa mazāk resursu un laika. Labība tiek sēta uz jau nokultā lauka. Šādi strādājot, jau otro gadu novākta raža. Rezultāti esot labi.

“Pirmo gadu salīdzinājumam bija puse uz pusi - pusi uzars, pusi ne. Kad bija sausais gads, neuzartajā uzrādīja labākus rādītājus nekā uzartajā. Neuzartajā laukā tur mitrumu un augsne ir auglīgāka, augi var paņemt sev nepieciešamo ūdeni. Un šogad jau pilnībā aizgājām uz bezaršanas tehnoloģiju,” stāsta Santa.

Santas uzņēmība un rezultāti ir pamanīti. Viņa saņēma “Ludzas novada uzņēmēju balvu 2018” nominācijā “Gada lauksaimnieks graudkopībā” un šogad konkursā “Sējējs 2019” novērtējums ir apliecinājums, ka jaunā zemniece ir uz pareizā ceļa.

Šogad konkursa “Sējējs” laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, kā arī tika pasniegta balva “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā”.

Konkursa “Sējējs 2019” laureāti un veicināšanas balvu saņēmēji

Balva “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” – Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētājai, augļkopei Mārai Rudzātei.

Nominācija “Gada lauku saimniecība”

Laureāts: Gulbenes novada SIA “Brīvzemnieki”, valdes priekšsēdētāja Gunta Biteniece

Veicināšanas balvas: Riebiņu novada ZS “Viktorija”, īpašnieks Ivans Daņilovs

Ādažu novada SIA “Latfood Agro”, valdes priekšsēdētājs Ilgvars Krūmiņš

Nominācija “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā”

Laureāts: SIA “Dona”, valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs

Veicināšanas balvas: AS “Tukuma piens”, direktors Ints Poškus

SIA “Ineses tortes”, īpašniece Inese Goldmane

Nominācija “Ģimene lauku sētā”

Laureāts: Upenieku ģimene, Vārkavas novada ZS “Kārkliņi”

Veicināšanas balvas: Višņevsku ģimene, Viļānu novada piemājas saimniecība “Gulbji”

Muskaru ģimene, Limbažu novada ZS “Mazvēveri”

Nominācija “Jaunais veiksmīgais zemnieks”

Laureāts: Santa Kuzmika, Ludzas novada ZS “Ciemupe”

Veicināšanas balvas: Lelde Bāra, Jelgavas novada saimniecība “Svētes Lejnieki”

Baiba Rankevica, Jelgavas novada ZS “Vārpas”

Nominācija “Gada veiksmīgākā kopdarbība”

Laureāts: LPKS “LATRAPS”, Jelgavas novads

Veicināšanas balvas: LPKS “Daiva”, Rūjienas novads

LPKS “Viļāni”, Viļānu novads

Nominācija “Bioloģiskā lauku saimniecība”

Laureāts: Skrīveru novada ZS “Ragāres”, īpašnieks Jānis Vaivars

Veicināšanas balvas: Limbažu novada SIA “Krogzeme”, īpašniece Diāna Krogzeme

Lielvārdes novada bioloģiskā saimniecība “Siliņi”, īpašniece Ieva Langrāte

Nominācija “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā”

Laureāts: Jelgavas novada SIA “ZEKANTS”, projekts “Kraukšķīgu pupu uzkodu “Pupuchi” ražošanas attīstība” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Lauku partnerība “Lielupe””

Veicināšanas balvas: Limbažu novada individuālais darba veicējs Jānis Ulmis, projekts “DALA – Latvijas Dziedniecisko augu laboratorijas “Avotiņi” kā starpsektorāla, integrēta mikrouzņēmuma izveide Limbažu novadā” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Vidzemes lauku partnerība “Brasla””

Rēzeknes novada SIA “KUUP COFFEE”, projekts “Specializētās grauzdētavas izveide Rēzeknes novada Lendžos” un projekta izvirzītājs – LEADER Vietējā rīcības grupa “Rēzeknes rajona kopienu partnerība”

Nominācija “Rītdienas sējējs – mazpulks”

Laureāts: Valdemārpils mazpulks – vadītāja Anda Dzene (Talsu novads)

Veicināšanas balvas: Staļģenes mazpulks – vadītāja Anda Skrupska (Jelgavas novads)
Sūnu mazpulks – vadītāja Daina Kalve (Krustpils novads)

Jaunpils-Viesatu mazpulks – vadītāja Līga Bierande (Jaunpils novads)

Nominācija “Zinātne praksē un inovācijas”

Laureāts (grupā “Zinātne praksei”): Dr.habil.sc.ing., prof. Pēteris Rivža un vadošie līdzautori: Dr.oec., asoc.prof. Dina Popluga, Dr.sc.ing., prof. Ritvars Sudārs, Dr.agr., asoc.prof. Dzidra Kreišmane, Dr.oec., asoc.prof. Kaspars Naglis-Liepa / monogrāfija “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā”

Veicināšanas balva (grupā “Zinātne inovācijai”): Zinātne inovācijai – PhD.biol. Inga Moročko-Bičevska un vadošie līdzautori: Dr.biol. Ina Baļķe, Dr.biol. Maksims Balalaikins, Dr.agr. Arturs Stalažs / projekts “Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai” 3. apakšprojekts “Latvijā sastopamo smiltsērkšķu slimību un kaitēkļu identifikācija un raksturojums zinātniskā pamatojuma nodrošināšanai diagnostikas metožu izstrādei un ilgtspējīgas augu aizsardzības sistēmas izveidei”

Veicināšanas balva (grupā “Jaunais zinātnieks”): Jaunais zinātnieks – Dr.agr. Rasma Platače un zinātniskā darba vadītājs Dr.agr., prof. Aleksandrs Adamovičs / promocijas darbs “Zālaugu biomasas ieguve cietā kurināmā ražošanai”

Šogad konkurss “Sējējs” notika 26. reizi, tajā piedalījās 70 dalībnieki.

Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu. Apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti