Sejas masku ražotāja Liepājā par Covid-19: Valsts varēja būt gatavāka šim visam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vairāki Liepājas tekstilnozares uzņēmumi samazinātā darba režīmā turpina ražot sejas maskas. Šāds pasākums ir vairāk sociāls projekts, un tas nespēj nodrošināt stabilu uzņēmumu darbu krīzes apstākļos, jo tirgus ir apstājies, tāpat valda neziņa, cik ilgs būs šis periods, skaidro nozares pārstāvji.  Viens no vadošajiem Latvijas uzņēmumiem AS „Lauma Lingerie” izmantos valsts piedāvāto dīkstāves un nodokļu atbalstu. Arī uzņēmumā SIA „Tonus Elast” izdots rīkojums par dīkstāvi.

Uzņēmums „Tonus Elast”, kas ražo augstvērtīgus elastīgus medicīniskos izstrādājumus, gluži kā daudzi citi šobrīd spiests gandrīz pilnībā apstādināt savu darbību. Tagad vēl tiek ražotas sejas maskas, līdzīgi kā to dara citi tekstilnozares uzņēmumi, skaidroja „Tonus Elast” valdes priekšsēdētāja Dace Mihņenoka.

Liepājs sejas masku ražotāja par Covid-19: Valsts varēja būt gatavāka šim visam
00:00 / 04:14
Lejuplādēt

Uzņēmums reaģēja jau ātrāk, redzot, kas notiek pasaulē. Jau gada sākumā bijis skaidrs, ka situācija pasaulē mainīsies un ietekmēs arī Latviju. Uz notiekošo varēja reaģēt vēl ātrāk, saka uzņēmēja. 

„Mēs sākām maskas ražot februāra vidū, tad, kad ažiotāža sākās Ķīnā, Grieķijā, daļēji arī Spānijā, jo mūsu klienti sāka pēc tām vaicāt. Pēdējais apmeklējums ārzemju izstādē bija janvārī, jau tad parādījās šīs tendences. Es domāju, ka mūsu valsts varēja būt gatavāka šim visam. Signāli nāca no janvāra vidus, mēs nedzīvojam vakuumā.

Mēs šo produktu radījām, jo mums pašiem ir pieci pārdošanas veikali. Sapratām pēc mūsu klientu pieprasījuma ārvalstīs, ka mēs viņu pieprasījumus nespēsim apmierināt,” stāstīja Mihņenoka.

Uzņēmums pieteiksies valsts atbalstam, un rīkojums par dīkstāvi jau ir izdots.

Savukārt sejas maskas, ko turpinās ražot, nevar nodrošināt medicīnisku aizsardzību, skaidroja uzņēmēja.

„Tās ir vienkāršas sejas maskas, lai cilvēki viens otram neuzšķaudītu virsū. Mēs nebijām gatavi medicīniskajām maskām, jo diemžēl mūsu ražošanai ir cita specifika - mēs pamatā aužam un adām produktus. Tas ir īstermiņa pielāgojums situācijai, kad nebija vispār nekā,” stāstīja Mihņenoka.

 Pieprasījums pēc maskām ir, to apliecināja arī uzņēmuma “Lauma Lingerie” valdes priekšsēdētāja Linda Matisone. Arī šīs maskas, kas ir košās krāsās, nav medicīniskas. 

„Mēs turpinām ražot nelielos apjomos, salīdzinot ar tām jaudām, kas mums ir, mēs turpinām ražot sejas maskas, kuras var nopirkt mūsu interneta veikalā un veikalā Liepājā. Ražojam arī pēc juridisku personu pieprasījuma,” stāstīja Matisone.

Viņa skaidroja, ka 90% procentus no savas saražotās produkcijas uzņēmums eksportē, šobrīd praktiski viss eksports ir apstājies.

Interneta tirdzniecība pastāv, taču veļa nebūt nav pirmās nepieciešamības prece, uzsvēra uzņēmēja. Uzņēmums cer saņemt valsts atbalstu, kas ļautu saglabāt darbiniekus. 

„Viss noticis ir ļoti strauji, jo martā strādājām ar pilnu jaudu. Kritums bija, jo pārdevām pusi no pagājušā gada marta apjoma, bet skatāmies, ka aprīlī eksporta tirgi – Krievija, Baltkrievija  - pamazām iet karantīnā un slēdz ciet veikalus, bet mēs no viņiem esam ļoti atkarīgi. Aprīlī situācija ar pārdošanu būs vēl sliktāka, tāpēc pieņēmām lēmumu par dīkstāvi,” atzina Matisone. 

Uzņēmēja Dace Mihņenoka savukārt pauda, ka ''slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās'', uzsverot, ka šī situācija liks pārvērtēt tieši vietējo cilvēku un vietējo uzņēmumu nozīmi valsts ekonomikā. Tikmēr plašāku informāciju par sejas masku iegādi Liepājas tekstiluzņēmumos iespējams iegūt Liepājas domes mājaslapā.

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. 25. martā pirmo reizi ir konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. 3. aprīlī Latvijā miris pirmais pacients, kuram diagnosticēta Covid-19 saslimšana. 99 gadus vecās sievietes tiešais nāves iemesls nebija Covid-19, bet gan citas hroniskas saslimšanas. 4.aprīlī ziņots, miris viens no patversmes “Zilais Krusts” iemītniekiem, kuram bija vairākas hroniskas saslimšanas, kā arī Covid -19.

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim, nosakot stingrus pulcēšanās ierobežojumus. Visticamāk, ārkārtējo situāciju vēl pagarinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti