Šefleru ģimene Rudbāržos izvērš tomātu un gurķu audzēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Skrundas novada Rudbāržu pagastā pēdējo trīs gadu laikā attīstījusies Šefleru ģimenes dārzniecība, kur tiek audzēti gurķi un tomāti. Jaunā ģimene savu izaudzēto pārdod vairākās Kurzemes pilsētās. 

 Šefleru ģimene Rudbāržos uzvērš tomātu un gurķu audzēšanu
00:00 / 05:13
Lejuplādēt
SIA "Šefleru ģimenes dārzniecība" īpašnieks Gints Šefleris izrāda savu saimniecību Rudbāržu pagastā, kur gurķi un tomāti aug segtajās platībās nu jau 4000 kvadrātmetru platībā. Saimniecība savu attīstību piedzīvoja, kad jaunais zemnieks pabeidza studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), kur apguva uzņēmējdarbību lauksaimniecībā. Agronoma un uzņēmēja zināšanas tagad viņam noder, veidojot savu biznesu līdzās vecāku saimniecībai. Siltumnīcas uzbūvēja par pašu līdzekļiem, bet piesaistīts arī Eiropas Savienības (ES) finansējums.

 

"Vienīgā ES nauda, ko mēs pagājušā gadā saņēmām, bija atbalsts mazajiem lauksaimniekiem, mēs pieteicāmies un pēc tam nopirkām podojamo mašīnu, kas mums atvieglo stādu audzēšanu tieši pavasarī," stāstīja saimnieks.

Gurķu audzēšanai saimniecība Rudbāržu pagastā izmanto augsni, nevis citas mūsdienu iespējas, teica jaunais lauksaimnieks.

"Tagad visi, vismaz šāda izmēra saimniecības pāriet uz audzēšanu minerālvatē. Praktiski viss, ko var nopirkt lielveikalā, ir minerālvatē audzēts. Mēs audzējam kūdrā vai maisījumā. Tā rezultāts tomēr ir visgaršīgākais," uzskata Šefleris.

Šobrīd cena Latvijas gurķiem ir nedaudz augstāka nekā ievestajiem gurķiem, taču, laikam kļūstot siltākam, cenas kritīsies. Tagad tās svārstās no 2,5 līdz 3 eiro par kilogramu. 

"Salīdzinot ar ievestajiem gurķiem, mūsu produkcija ir aptuveni par eiro dārgāka, tas ir šobrīd. Vēlāk cena izlīdzinās, un atšķirība ir tikai centos mērāma, bet jūlijā mūsu gurķi ir lētāki. Praktiski maksā to pašu, bet ievestajiem uzliek vēl uzcenojumu. (..) Šogad bija daudz jāsilda, izkurinām uz šo platību 80-90 kubikmetrus malkas, un tas viss bija jānopērk," teica Šefleris.

Pavasaris bija vēsāks nekā citus gadus, sprieda audzētājs. Gurķus un tomātus Šefleru ģimenes dārzniecība realizē četrās vietās – Talsos, Kuldīgā, Saldū un Ventspilī, vienreiz nedēļā arī Aizputē. 

Kaut arī apjoms šobrīd ļautu nodot produkciju vairumtirdzniecībā, pagaidām zemnieks uzskata, ka izdevīgāk tirgot produkciju pašiem. Zemnieks minēja tos labumus, ko sniedz samazinātā PVN likme dārzeņiem un augļiem.

"Mums ir izdevīga šī 5% likme. Ja tās nebūtu, tad būtu jādomā. Mēs maksājam visus nodokļus, un mums nav tas viss jādara ēnu ekonomikā," teica saimnieks.

Savs redzējums par to, kā 5% PVN likme gala iznākumā ietekmē audzētājus, ir biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājam Jānim Bērziņam. "Mēs klusām ceram, ka tas PVN tiks saglabāts. (..) Ir stipri pazudis šis pelēkais tirgus, zemenes vēl nedaudz tirgoja. Ja nebūs pelēkā tirgus, jaunajiem audzētājiem parādās brīva niša, tas ir otrs ieguvums."

Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems arī uzsvēra tieši ēnu ekonomikas samazināšanos nozarē. 

"Ēnu ekonomika ir samazinājusies,  jo augļu un dārzeņu tirdzniecība bija viena no problemātiskajām, kur bija ļoti liels  īpatsvars ēnu ekonomikai. Tagad šie radītāji ir ļoti pozitīvi. Ir palielinājusies gan vidējā alga, gan palielinājies apgrozījums nozarē. Tiek pirkta vairāk vietējā prece, uzņēmēji maksā vairāk nodokļus. It īpaši šajā laikā ja mēs atgriežamies pie 21%, tas nebūs atbalsts, tas būs sitiens pa kājām," uzskata Jaunzems.

Tikmēr gurķu un tomātu audzētājs no Rudbāržu pagasta stāsta, ka jaunā tomātu raža saistībā ar vēso pavasari gan šogad būšot mazliet vēlāk un, visticamāk, gaidāma uz Jāņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti