«SEB bankas» vadītājs: «Citadeles» pārdošana neietekmēs konkurenci banku sektorā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bankas „Citadele” pārdošana ārvalstu investoriem neietekmēs konkurenci banku sektorā, jo tas jau pašlaik ir pietiekami piesātināts, intervijā Latvijas Radio sacīja "SEB bankas" valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols.

„Ja banka tiks veiksmīgi pārdota un varēs turpināt savu darbu, tad tas rezultāts būs labs,” sacīja Ozols.

Savukārt konkurenci banku sektorā „Citadeles” darījums neietekmēšot: „Banku Latvijā klientiem un patērētājiem ir pietiekoši daudz. Konkurence visu laiku ir bijusi un būs.”

Lai gan pēc skaita banku Latvijā ir daudz, taču daudzas apkalpo klientus, kas nav Latvijas iedzīvotāji. „”Citadele” bija viens no konkurentiem, „Citadele” būs viens no konkurentiem,” piebilda Ozols.

Jau ziņots, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu.  Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. 

Darījums noslēgsies 2015. gada 1.ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada 1. ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju.

Daudzi politiķi un finansisti pauduši šaubas, ka banka pārdota izdevīgi, norādot, ka cena ir pārāk zema. Savukārt citi norādīja, ka diez vai izdotos banku pārdot izdevīgāk.

"Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku".  Valsts ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem ieguldīja „Parex” bankā aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti