SEB banka, «Swedbank» un «Luminor» nemaksās dividendes, lai varētu atbalstīt kreditēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

SEB bankas padome aizvadītajā nedēļā apstiprināja gan 2019. gada finanšu pārskatu, gan arī faktu, ka savam akcionāram – “Skandinaviska Enskilda Banken” (SEB AB) – neizmaksās dividendes par aizvadīto gadu. Tāpat rīkosies arī "Swedbank" un "Luminor". 

SEB banka visu pagājušā gada peļņu 50 miljonu eiro apmērā izmantos kapitāla tālākai stiprināšanai, lai turpinātu kreditēšanu arī šajā ekonomikai ne tik vienkāršajā laikā, paziņojumā medijiem informēja banka.

Tas palīdzēs šajā nenoteiktības laikā atbalstīt bankas klientus, kredītņēmējus, kuriem ir radušās grūtības un kas lūdz mainīt kredītnosacījumus, piemēram, nodrošinot pamatsummas atlikšanu, kā arī nodrošināt finansējumu jaunām uzņēmumu un sabiedrības vajadzībām, paziņojumā skaidroja banka.

SEB banka līdz ar to pauž atbalstu Eiropas Centrālās bankas un arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas aicinājumam šajā laikā pārskatīt dividenžu izmaksas politiku un pašreizējos apstākļos saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēties no dividenžu izmaksas ar mērķi stiprināt banku kapitālu, lai arī turpmāk spētu nodrošināt veselīgu kreditēšanu.

”Tieši ekonomikas lejupslīde pieprasa lielas pārmaiņas kredītņēmēju uzvedībā. Kredītņēmēju lūgums bankām pārskatīt kredītlīgumu atmaksas grafikus paredz, ka tas var prasīt papildu kapitālu, kas bankām jānodrošina, ņemot vērā klientu finansiālo labklājību,” norādīja SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Arī "Swedbank" informēja, ka atsauksies Eiropas Centrālās bankas aicinājumam nemaksāt dividendes no pērn gūtās peļņas.

“Šie ir izaicinoši laiki visai sabiedrībai, tāpēc banka ir gatava palīdzēt ne tikai saviem klientiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā. Šobrīd ekonomikas kritumu varam prognozēt gluži kā “vērojot baložus”, jo katrs mēnesis, ko pavadām šādā ekonomikas sasalumā, var mums radīt līdz pat -3% lielu IKP kritumu mēnesī. Tāpēc Swedbank" lēmums ir būt konservatīviem un dividendes neizmaksāt,” informēja bankas Latvijas nodaļas vadītājs Reinis Rubenis.

"Swedbank" juridiskā auditētā peļņa Latvijā pērn bija 98 miljoni eiro.

31. martā arī  "Luminor" ikgadējā akcionāru kopsapulcē tika pieņemts lēmums neizmaksāt dividendes par 2019. gadu.

“Ņemot vērā aktuālos notikumus saistībā ar COVID-19 izplatību, padome pieņēma lēmumu neveikt dividenžu izmaksu par 2019. gadu. Luminor gadu noslēdza ar stabiliem rezultātiem un ievērojami uzlabotu finanšu pozīciju, un mēs vēlamies to izmantot, lai atbalstītu klientus pašreizējā situācijā. Turpināsim sniegt bankas pakalpojumus un nepieciešamo finansējumu esošajiem, kā arī jaunajiem klientiem,” pauda Luminor padomes priekšsēdētājs Nils Melngailis.

Bankas peļņa 2019. gadā ir 54 miljoni eiro, ko ietekmējuši ievērojamie, ar grupas transformāciju saistītie ieguldījumi un vienreizējas izmaksas, kā arī neto aizdevumu samazinājums, koncentrējoties uz finanšu struktūras sabalansēšanu un kredītportfeļu pārskatīšanu.

KONTEKSTS:

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iepriekš pauda, ka no tās uzraudzībā esošajām kredītiestādēm sagaida atturēšanos no dividenžu izmaksas un dividenžu izmaksas politikas pārskatīšanu, ar mērķi turpināt nodrošināt kreditēšanu, kā arī nodrošināt iespējamo zaudējumu absorbēšanu nākotnē Covid-19 krīzes laikā.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi, brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimenei.

25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Pēc epidemiologu teiktā, Latvija nonākusi epidēmijas otrajā fāzē, tāpēc jābūt īpaši uzmanīgiem.

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā. Valdības darbs turpinās attālināti. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti