SC piedāvā samazināt nodokļus un piešķirt līdzekļus pedagogu algu paaugstināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija iesniegs vairākus priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam un saistītajiem likumprojektiem, cita starpā piedāvājot no 2014.gada 1.janvāra iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt no 24% līdz 22%, informēja SC.

Tāpat opozīcija uzskata, ka nākamajā gadā ir jāpaaugstina ar nodokļiem neapliekamie ienākumi, kā arī jāpalielina attaisnoto izdevumu summa par medicīniskajiem un izglītības pakalpojumiem, ko valsts atmaksā iedzīvotājiem. SC rosina samazināt pievienotās vērtības nodokli apkurei no 12% uz 5%, pārdalīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus par labu pašvaldībām, kā arī uzskata, ka valstij ir jāpilda saistības pret pedagogiem, piešķirot 12 miljonus eiro skolotāju algu paaugstināšanai.

Budžeta ieņēmumu daļu opozīcija ierosina palielināt uz kapitāla pieauguma nodokļa palielināšanas rēķina no 10% uz 15%.

SC deputāti ierosina veikt vairākas būtiskas izmaiņas, kas attiecas uz IIN. SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzsver: "Mēs aicinām valdību izpildīt savu solījumu un samazināt INN likmi līdz 22% jau 2014.gadā". SC arī uzskata, ka ir jāpaaugstina ar nodokļiem neapliekamais minimums līdz 100 eiro mēnesī, kas ļaus nedaudz, tomēr palielināties valsts iedzīvotāju algām.

Savukārt deputāts Aleksandrs Sakovskis (SC) skaidro, ka patlaban pašvaldību budžeti no IIN ieņēmumiem saņem 80%, bet 20% paliek valsts budžetā. "Tajā pašā laikā tieši uz pašvaldībām valsts ir pārlikusi rūpes par sociālo atbalstu iedzīvotājiem, kuri krīzes laikā slīga arvien lielākā nabadzībā," piebilst politiķis, šādi argumentējot SC priekšlikumu, ka pašvaldībām jāsaņem 84% no IIN ieņēmumiem, bet valsts budžetam tikai 14%.

Pēc SC deputātu domām, valstij ir jāatbalsta iedzīvotāju vēlme iegūt izglītību un rūpēties par savu veselību. Tāpēc ir jāpalielina attaisnoto izdevumu par medicīnas pakalpojumiem un izglītību summas limits, ko iedzīvotājiem atmaksā Valsts ieņēmumu dienests. Pašlaik attaisnoto izdevumu summas limits ir 150 latu (213 eiro), bet šis limits būtu jāpalielina līdz 300 eiro gadā.

SC deputāti Valērijs Agešins un Ivans Ribakovs iesnieguši grozījumu 2014.gada valsts budžeta projektam, paredzot piešķirt pašvaldībām mērķdotāciju 12 miljonu latu apmērā skolotāju algu paaugstināšanai. Viņi atgādina, ka 24.oktobrī plānota pedagogu protesta akcija pie Saeimas nama. "Skolotāju prasības - 2014.gadā paaugstināt minimālo skolotāja likmes samaksu no 280 līdz 310 latiem - mēs uzskatām par absolūti pamatotām un taisnīgām un solidarizējamies ar pedagogiem," pauž Agešins.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja 2014.gada valsts budžeta likumprojektu, paredzot, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti