Savstarpējo aizdevumu platforma «Mintos» negrasās pārtraukt darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijā pirmās savstarpējo aizdevumu platformas “Mintos” vadība noraida  Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) aicinājumu pārtraukt darbību un uzsver, ka  strādā atbilstoši spēkā esošiem tiesību aktiem un turpinās sniegt savus pakalpojumus.

Tāpat „Mintos” arī aicina atbildīgās institūcijas izstrādāt regulējumu savstarpējo aizdevumu  un kolektīvās finansēšanas pakalpojumiem.

Kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai AS “Mintos” ir saņēmusi PTAC licenci, un uzņēmuma vadība norāda, ka nav pārkāpumu, lai pārtrauktu patērētāju kreditēšanu.  Apliecinot vēlmi sadarboties ar uzraugošo institūciju, AS “Mintos” vadība PTAC sniegs visu pieprasīto informāciju vēl pirms norādītā termiņa.

“Mēs pilnībā izprotam PTAC vēlmi maksimāli aizsargāt gan kredītņēmējus, gan investorus, tomēr uzskatām, ka nedrīkst aizliegt pakalpojumu tikai tāpēc, ka tas ir jauns. Lai padarītu pakalpojumu vēl drošāku, kā arī sekojot ārvalstu labas prakses piemēriem, esam nolēmuši ieviest virkni papildu aizsargājošus mehānismus, kas pēc būtības risinās arī PTAC identificētos, pirmsšķietami saskatītos iespējamos riskus. Tomēr vienlaikus rosinām nekavējoties uzsākt darbu pie savstarpējo aizdevumu un kolektīvās finansēšanas pakalpojumu regulējuma izstrādes Latvijā, līdzīgi kā tas notiek, piemēram, Igaunijā,” norāda AS “Mintos” valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Lai skaidrotu iespējamos riskus investoriem, platformā jau izvietoti pastiprinoši brīdinājumi, ka investīcijas nav apdrošinātas.  

 PTAC savā vēstulē pauž bažas, ka patērētājs nav aizsargāts, jo nav informācijas par to, kas ir patiesais kreditors. Uzņēmuma vadība norāda, ka jau esošajos kreditēšanas līgumos ir norādīts, ka AS “Mintos” ir tiesības daļu vai visu prasījumu cedēt trešajām personām. Turklāt uzņēmums līdz šim nav saņēmis nevienu sūdzību no klientiem par šo jautājumu, jo klientiem pēc aizdevuma pilnīgas vai daļējas cesijas nekas nemainās.

Uzņēmuma arī vadība norāda, ka PTAC publiskajā paziņojumā ir sniedzis nekorektu informāciju par to, ka PTAC nav informēts par pakalpojumu. Ar PTAC pārstāvjiem AS “Mintos” vadība tikās 20. janvārī, savukārt 2. februārī tika organizēta kopīga tikšanās gan ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, gan PTAC pārstāvjiem. Atbilstoši likumam AS “Mintos” būtu jāsniedz informācija PTAC desmit darba dienu laikā no dienas, kad veiktas izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos. Neraugoties uz to, ka izmaiņas kreditēšanas pakalpojumu veidos netika veiktas, AS “Mintos” informēja PTAC par jauno pakalpojumu likumā noteiktajā termiņā.

Tuvākajos dienās AS “Mintos” vadība nosūtīs vēstules Ministru prezidentes birojam, Ekonomikas ministrijai, Finanšu ministrijai, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, Latvijas Bankai, Valsts ieņēmumu dienestam un citiem ar aicinājumu izveidot īpašu darba grupu šī jautājuma risināšanai.

AS “Mintos” arī apņemas līdz šā gada 31. martam, rūpīgi izanalizējot ārvalstu praksi, nākt ar savu redzējumu par tiesību normām, kuras būtu iestrādājamas regulējumā, lai tas būtu ilgtspējīgs un Latvija varētu būt labas prakses piemērs starptautiskajā vidē.

“Mintos” ir Latvijā pirmā savstarpējo aizdevumu platforma. Tā saved kopā cilvēkus, kas grib aizņemties uz saprātīgiem nosacījumiem, un investorus, kuri meklē pievilcīgu atdevi. Savstarpējo aizdevumu platformas jau veiksmīgi strādā citās valstīs, piemēram, ASV, Lielbritānijā, Vācijā, arī Igaunijā, un citur.

Savstarpējo aizdevumu platformas “Mintos” izveidei piesaistīts viens miljons eiro. Lai pārraudzītu uzņēmuma darbu, ir izveidota profesionāla padome, kurā strādā advokātu biroja “FORT” partnere Ramona Miglāne, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins, kā arī “Superia Corporate Finance” partneris Mārtiņš Krūtainis.

Jau ziņots, ka PTAC paziņojis - AS "Mintos" šā gada sākumā plašsaziņas līdzekļos publicējis informāciju par izstrādātu kolektīvās finansēšanas jeb tā saukto "crowdfunding" pakalpojumu, par ko PTAC netika informēts, izsniedzot licenci patērētāju kreditēšanai. Tādēļ PTAC pieprasījis nekavējoties pārtraukt trešo personu jeb Latvijas vai ārvalstu fizisku vai juridisku personu piesaisti ieguldījumu veikšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti