Rīta Panorāma

Lielā mūzikas balva jau šovakar

Rīta Panorāma

Intervija ar Lielās Mūzikas balvas nominantiem

Intervija ar Juri Savicki

Savickis: Iespējamais LG akciju pircējs «Marguerite» atbilst Latvijas interesēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas banku veidots fonds «Marguerite», kas interesējas par „Latvijas gāzes” (LG) akcijām, ko vēlas pārdot tā akcionārs Vācijas "E.ON Ruhrgas", kā investors atbilst Latvijas interesēm, uzskata LG līdzīpašnieka "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis.

Viņš intervijā LTV „Rīta Panorāmai” pauda, ka fonds atbilst Latvijas interesēm, taču viņš negribētu būt arī pārāk optimistisks, jo darījums vēl nav noticis.

Savickis arī norādīja, ka Latvijas valstij vai nu jānopērk Vācijas koncerna akcijas pašai, ja investors neatbilst Latvijas interesēm, bet, ja investors atbilst, jāļauj tam iegādāties šīs akcijas.

Savickis arī sacīja, ka valdībai nebūtu jāsteidzas ar LG sadalīšanu, jo tas būtu pretrunā ar akcionāru līgumu, un tā varētu sabojāt attiecības ar  lielāko akcionāru – Krievijas koncernu „Gazprom”, savukārt attiecību  bojāšana ar „Gazprom” nozīmē attiecību bojāšanu ar Krieviju.

Savickis sprieda, ka ir kādas grupas, kuras vēlas šīs attiecības sabojāt vai nu ekonomisko interešu vadīti – lai samazinātu LG akciju vērtību un to iegādātos, vai politisko motīvu vadītas. Jautāts, vai politiskie motīvi varētu būt rietumvalstīm vai ASV, viņš noteica – „tai skaitā”.

Jau ziņots, ka gāzes tirgus atvēršana plānota vairākos posmos, sākot no šā gada 4.aprīļa, vispirms paredzot uzņēmuma AS "Latvijas gāze" grāmatvedības nodalīšanu pa darbības veidiem attiecībā uz maģistrālajiem gāzes vadiem, gāzes glabāšanu un tirdzniecību. Tāpat paredzēts gāzes sistēmas operatora pienākums nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem vienlīdzīgu un atklātu pieeju sistēmai, sniedzot dabasgāzes pārvades, sadales, uzglabāšanas vai sašķidrinātās dabasgāzes pakalpojumus.

Savukārt "Latvijas gāzes" sadalīšana plānota ne vēlāk kā 2017.gada 3.aprīlī, ja vien agrāk Latvijas dabasgāzes sistēma nebūs jau tieši savienota ar jebkuras Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts starpsavienoto dabasgāzes sistēmu, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju, vai arī ja dominējošā piegādātāja daļa kopējā Latvijas dabasgāzes patēriņa nodrošināšanā būs mazāka par 75%.

Lielākais "Latvijas gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

"EO.N Ruhrgas" vēlas pārdot tam piederošās akcijas. Iepriekš valdībā norādīts, ka Vācijas energokompānijas noteiktā cena - 220 miljoni eiro - par akcijām ir pārāk augsta.

Par EON akcijām interesējas "Marguerite", kuru veidojušas sešas bankas no Vācijas, Francijas, Spānijas, Itālijas un Polijas, kā arī Eiropas Investīciju banka - katrs partneris ieguldījis 100 miljonus eiro. Papildus tam vēl 110 miljonus ieguldījuši kopā trīs partneri, no kuriem publiski nosaukts tikai viens - Eiropas Komisija. Tāpēc fonda uzraudzības padomē esot arī Eiropas Komisijas pārstāvis.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti