Savas nišas meklējumos Burtnieku novadā attīsta kāzu tūrismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tuvojoties tūrisma sezonai, novados domā, ko jaunu piedāvāt un ar ko ieinteresēt viesus. Burtnieku novadā iecerēts piedāvāt kāzu tūrismu. Un, gatavojoties jaunajai sezonai, novadā izdots arī buklets „Kāzas Burtnieku novadā”, kurā apkopots viss piedāvājums, sākot no kāzu norises vietas līdz pat frizūrai un fotogrāfam.

"Ienāca tūrisma informācijas punktā jaunais pāris un prasīja, vai ir kaut kas jaunajam pārim tieši Burtnieku muižas parkā," stāsta Marika Daļecka, kura pārstāv biedrību „Burtnieku kultūrvide” un reizē darbojas arī novada tūrisma informācijas centrā. Sākums iecerei bijis nejaušs, bet nu jau gadus deviņus viņa jaunlaulātajiem palīdz veidot kāzu programmu un piedāvāt tieši to, kas ir raksturīgs šim novadam.

"Vispirms bija pieprasījums, tad tapa piedāvājums un tad mēs to arī apaudzējām. Manuprāt, kāzas vispār ir tāds savā ziņā tūrisms, jo tajā brīdī, kad jaunais pāris ir nolēmis spert šo soli, viņi kļūst savā ziņā tā kā ceļotāji. Visbiežāk pāri izvēlas kāzas svinēt ārpus savas dzīves vietas. Un arī katrs no viesiem gūst jaunu pieredzi, apskata jaunas vietas, iepazīstas ar jauniem piedāvājumiem, kurus varbūt visādi citādi nebūtu apskatījis. Aizbrauc mājās un pastāsta savai ģimenei, saviem draugiem un varbūt nākamajā atvaļinājumā kopā ar bērniem arī dodas apskatīt šīs te vietas," stāsta Daļecka.

Ir jau jaunie pāri, kuri labprāt izvēlas laulāties brīvā dabā: vai nu Burtnieku muižas parkā, kur ir barona Šrēdera savulaik no Somijas vestās granīta kāpnes un mīlestības saliņa, vai arī pašā leģendām apvītā ezera krastā.

Arī Burtnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Indrāns teic, kāpēc gan laulības un kāzas nevarētu būt viens no šī novada tūrisma galamērķiem: "Viens no virzieniem, jo Burtnieku kultūrvēsturiskā vide jau ir ļoti bagātīga. Katrā ziņā Burtnieku parks ir labi kopts visos laikos bijis, arī šobrīd Burtnieku dabas taka. Burtnieku ezerā mēs esam daudzus darbus izdarījuši ar biedrību „Burtnieku kultūrvide”, kopīgiem spēkiem mēs esam restaurējuši Burtnieka pludmalīti, kanāls ir sakopts, atjaunojušās ir burāšanas tradīcijas. Tā kā tas viss kopumā veido tādu Burtnieku piedāvājumu."

Ar Burtnieku novadu saistās leģenda par ezerā nogrimušo pili, kas varbūt nav arī nemaz tik nereāla, jo ezera krastos ir atrastas vienas no senākajām cilvēku apmetnēm. Vēsture un vēl novada daba veido vidi un noskaņu, lai te teiktu jāvārdu.

Simboliski, ka tur, Valmieras - Mazsalacas šosejas malā, lapegļu alejā ir arī Eiropā vistālāk uz ziemeļiem esošā un Latvijā lielākā balto stārķu kolonija. "Mums ir izveidots stends par balto stārķu koloniju, tur mēs tādu maziņu stāvlaukumu izveidojām, kur mašīnām apstāties, iepazīties, paskatīties, nofotografēt, interese jau par to stārķu koloniju ir liela," stāsta Indrāns.

Šobrīd, kad laulība nav vairs obligāti jāreģistrē dzimtsarakstu nodaļā, arvien vairāk ir pāru, kuri izvēlas laulāties brīvā dabā. Kā stāsta Burtniekos, tieši pilsētnieki ir tie, kas vēlas būt tuvāka dabai.

"Un rīdziniekiem patīk kāzas svinēt šķūņos, kas šobrīd Latvijā varbūt vairs neatbilst tam nosaukumam, kā mēs to iedomājamies.

Tie ir uztaisīti kā skaistas svinību vietas, siena ķīpas, lauku puķes. Tāpat tiek riktēti romantiskie galdiņi, stūrīši kaut kur ārā, kaut kur dabā, jā, es tā gribētu teikt, ka tiem rīdziniekiem velk vairāk uz laukiem," ar saviem novērojumiem dalās Marika Daļecka.

Protams, ja ir nolemts laulāties dabā, tad arī jārēķinās, ka tās var izspēlēt kādu negaidītu kāzu joku. "Ir visādas idejas, piemēram, vedējiem bija vēlme organizēt galdiņu ugunsdzēsības vērošanas tornī. Un tajā brīdī man likās pilnīgi nereāli, jo ir līgava, balta kleita, tur ir jāuzkāpj augšā, tur ir vējš, tur vairāk par diviem cilvēkiem nedrīkst atrasties, tad kur paliek fotogrāfs. Tā ka cilvēki daudzreiz redz to skaisto pusi, bet neredz praktisko. Tas pats ir ar foto sesiju zirga mugurā, vizināšanos laivā - viņiem liekas, ka būs skaistas bildes, bet kad tajā laivā ir jāiekāpj un kleita nosmērējas, tad tas nemaz neliekas tik skaisti, kā vizuāli iedomājas. Tad nu mēs mēģinām strādāt komandā, lai pēc iespējas mazinātu šo te risku un padarīt šos svētkus skaistus,"  skaidro biedrības „Burtnieku kultūrvide” pārstāve.

Protams, jaunajā tūrisma sezonā jau Burtniekos domāts ne tikai par kāzu tūrismu, bet arī tiem, kuri vēlas izzināt vēsturi vai arī baudīt aktīvo atpūtu dabā.

 

            

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti