Dienas ziņas

Tukuma muzejs saņem senu vijoli

Dienas ziņas

Andrupenē satiekas podnieki

Ābolu ražu ietekmējis sausums un aukstās naktis

Sausums un aukstās naktis ābolu ražu Vidzemē iekavējuši par mēnesi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ābeļu zari pilni ar sīkiem, nenobriedušiem augļiem - šogad, ābolu ražas novākšana iekavējusies aptuveni par mēnesi. Audzētāji Valmieras pusē skaidro, ka to ietekmējis aukstais laiks ābeļu ziedēšanas periodā.

Kocēnu novada saimniecības „Jaunbrēmeles” ābeļu dārzā jaunā raža tāda pati, kā citus gadus, taču ilgais sausums pirms Jāņiem un aukstās vasaras naktis ietekmējušas augļu lielumu. Saimniecībā ābeļu rindas plašas teju septiņu hektāru platībā. Daļa ābolu vēl nenogatavojušies nobirst zemē.

Ābolu audzētājs, “Jaunbrēmeles” saimnieks Guntis Putenis prognozē grūtības ar ražas novākšanu: „Nezinu, kas būs ar šo [šķirni], jo vasaras šķirnes jau grib krist zemē. Būs sarežģīti novākt.”

Lielo ābeļdārzu saimniekiem raža būs vienmēr, bet to, cik liels izaugs auglis un kā nogatavosies, ietekmē laikapstākļi. Putenis teic, ka katru gadu nākas sastapties ar jaunām grūtībām, piemēram, pērn bija jācīnās ar laputīm, bet šogad aktuālas ir ābolu slimības.

Tāpat Valmieras tirgū vērojams – arī citās saimniecībās ābolu raža nav tāda, kā citus gadus. Tirgotāji stāsta, ka ābolu ir daudz, taču vēsais pavasaris un sausums ietekmējis to augšanu.

Pagājušajā gadā jau augusta beigās varēja novākt pirmās ābolu ražas, bet šogad tā būs tikai septembra vidū, lēš ābolaudzētāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti