Dienas ziņas

Baznīcas ielas makets Kuldīgas muzejā

Dienas ziņas

Finanšu aģentūra lauž līgumu ar "Rīgas satiksmi"

Sausums apdraud graudaugu sējumus

Sausums apdraud graudaugu sējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai arī šogad lauksaimniekiem vasarāju sējas darbus bija iespēja sākt agrāk nekā pērn, šobrīd daudzi tos pārtraukuši ieilgušā sausuma dēļ. Tīrumi ir tik izkaltuši, ka iesētā sēkla var neuzdīgt un iet bojā. Arī šodienas lietus situāciju būtiski neuzlabos, jo mitruma deficīts esot pārāk liels.

Šogad ļoti svarīgi bija pēc iespējas agrāk sēt un izmantot pievelšanu, kas sakontaktē sēkliņu ar dziļākiem slāņiem, kuros  mitrums vēl ir. Ja nedabūs sēklas mitrumu, lai uzbriestu un sadīgtu, tad, iespējams, būs arī patukši lauki.

Zemnieku saimniecība “Dārznieki” vasarāju sēju šogad uzsāka aprīļa vidū. Ar vasaras kviešiem, auzām un rapsi kopumā jāapsēj 250 hektāri, un šobrīd tiek apstrādātas pēdējās platības. Traktoru gan knapi var redzēt, to ieskauj milzīgs putekļu mākonis, jo ilgstošais sausums pamatīgi izkaltējis augsnes virskārtu. Un lauksaimniekiem bažas par to, kā vasarāji uzdīgs.

“Katrā ziņā šāds laiks nav labvelīgs priekš vasarāju sējas. Arī tas redzams jau sējumos, kas ir uzdīguši -ir tukšās vietas, kur nekas nav uzdīdzis. Es ceru, ka tuvākajā laikā būs lietus un arī tas, kas nav uznācis, uzdīgs,” pauda lauksaimnieks Toms Zuika.

Savukārt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils norādīja, ka šogad ļoti svarīgi bija pēc iespējas agrāk sēt un izmanto pievelšanu. "Ja nedabūs sēklas tik mitruma, cik vajadzīgs, lai uzbriestu un sadīgtu, tad, iespējams, ka būs arī patukši lauki. Vairāk cietīs augsnes, kas ir mazauglīgas, kuras sen nav redzējušas organisko mēslojumu.Tur tā sausuma iedarbība būs traģiskāka," teica Narvils.

Saimniecībā 450 hektāru platībā zaļo arī ziemāji, kuru sējai pērn bija labvēlīgi laikapstākļi. Saimnieks secina, ka tie sadīguši labi, taču, ja sausums ieilgs, graudaugu kvalitāte būs sliktāka -  vārpas mazākas un graudi sīkāki. Kooperatīva “VAKS” vadītājs Indulis Jansons novērojis, ka vietām Vidzemē ziemāji jau sākuši dzeltēt, un mitruma trūkums kavē to attīstību.

“Vārpa veidojas jau šobrīd ziemājiem. Ja nav pietiekams mitrums, viņu jau neviens neredz. Viņa ir diezgan tuvu zemei, un tad, kad viņa tādā sausumā pēc brīža parādīsies, tur var būt bez graudiem un arī produktīvie stiebri ar katru dienu var samazināties," norādīja Jansons.

Speciālisti teic, ka vislielākais sausums šobrīd novērojams Lejskurzemē, bet nedaudz labāka situācija esot  Austrumlatvijā, kur ziemā bija vairāk sniega. Lai arī šodien daudzviet Latvijā līst, mitruma deficīts augsnē esot tik liels, ka nokrišņi nepieciešami vairāku dienu, pat nedēļas garumā. To meteoroloģiskās prognozes pagaidām nesola.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti