Rīta Panorāma

"Mesa" publisko uzmundrinošu video dziesmai "Tuvāk Tev"

Rīta Panorāma

Romā jau 2024. gadā piedāvās gaisa taksometra pakalpojumus

Sausuma dēļ varētu pieaugt mandeļu cenas

Sausuma dēļ pasaulē varētu pieaugt mandeļu cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rieksti tiek uzskatīti par labu un veselīgu uzkodu, un daudzi no mums ikdienā našķējas ar mandelēm, lazdu, Indijas un citiem riekstiem. Bet tie nav lēti, un ilgstošais sausums Kalifornijā tagad radījis bažas, ka, piemēram, mandeļu cenas varētu paaugstināties vēl vairāk. Šajā ASV štatā šobrīd saražo 80% visas pasaules mandeļu.

Kalifornijā mandeļu industrija ir aptuveni sešu miljardu ASV dolāru vērta un izaudzētās produkcijas daudzuma ziņā ASV ir līdere pasaulē.

70% mandeļu eksportē uz ārzemēm, īpaši liels pieprasījums ir Indijā, Austrumāzijā un Eiropas Savienībā.

Tomēr tagad pienācis laiks, kad lielā sausuma dēļ ražotāji apsver iespēju samazināt ražošanas jaudas.

Nespējot iegūt vai atļauties ūdeni, daži audzētāji ir pārstājuši laistīt savus dārzus, ļaujot kokiem nomirt. Citi atstāj laukus neapstādītus, lai taupītu ūdeni esošajām mandelēm.

Ražotājs, uzņēmuma “Stewart & Jasper Orchards” īpašnieks Džims Džaspers teica: "Mums šis ir jau otrais gads sausuma. Situācija ir ļoti nopietna, jo tādu sausumu neesam piedzīvojuši vēl nekad iepriekš."

Tā kā mandeļu cenas jau pieauga iepriekšējā sausuma perioda laikā no 2012. līdz 2016. gadam, lauksaimnieki un investori iestādīja simtiem tūkstošu hektāru jaunu dārzu, tomēr tos nav bijis iespējams pietiekami apgādāt ar ūdeni.

Pēdējā laikā kļuvis vēl karstāks, arī sausuma periodi ir ilgāki.

Valsts un federālās amatpersonas samazinājušas lauksaimniecībai paredzēto ūdens daudzumu, piespiežot daudzus atstāt laukus neapstrādātus vai pāriet uz citām kultūrām, kas patērē mazāk ūdens.

Bet, atšķirībā no tomātiem vai lucernas, mandeļu dārziem ūdens nepieciešams visu gadu. Šo apstākļu ietekmē mandeļu cenas varētu pieaugt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti