Panorāma

Zaļā koridora pacientu skaits dubultojas

Panorāma

Augstskolas nespēj aizpildīt pat budžeta vietas

Prognozē zemas dārzeņu ražas

Sausuma dēļ Latvijā prognozē zemas dārzeņu ražas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tiek prognozēts, ka sausuma dēļ būs ievērojami zemākas dārzeņu ražas, lai arī ir dārzeņi, kuriem šādi laika apstākļi ir ļoti piemēroti un tie aug pat ļoti labi. Tomēr vietējās bietes un burkāni veikalu plauktos varētu būt daudz mazāk sastopami nekā pērn.

Skaistkalnes pagasta lauksaimnieks Mārtiņš Pētersons negribīgi rāda laukus, kur aug kāposti un bietes. Ja zema raža, nav ar ko lepoties. Ko nav paveicis sausums, to pieveicis kāpostu baltenis, kas priecīgs lidinās pa lauku.

"Skatos, kas palicis pāri no mazajām kāpostgalvām," saka saimnieks. "Galva kulaka lielumā, bet jau sagrauzta. Tāds ir karstuma iespaids."

Kad daļā lauka nav izaugusi tirgus prece, saimnieki parasti pieņem lēmumu augu aizsardzības līdzekļus nepielietot – tā būtu velti iztērēta nauda, jo augstā temperatūra tiem neļauj iedarboties.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils atzīst, ka šogad kaitēkļu ir daudz – kāpostu baltenis, cekulkodes kāpuri. "Uz šī kāposta ir cekulkodes kāpurs, var uz viena vienlaicīgi vairāki insekti attīstīties vairākās paaudzēs," paskaidro speciālists.

Kāpostu būs par trešdaļu mazāk, bet ar bietēm ir pavisam slikti - tikai trešdaļa derēs pārtikai. Daļa biešu maijā sausumā neizdīga. Tās, kas izdīga, neattīstījās. Saimnieks pieņēma lēmumu lauku nopļaut, atstājot tikai vienu daļu, kur bija redzams, ka bietes aug.

"Kad mitruma pietiek, tad viss kārtībā, ja trūkst, tad nekā," atzīst Mārtiņš Pētersons. 

Latvijā šogad pašiem biešu un burkānu nepietiks. Nāksies iepirkt no valstīm, kur tās augušas labāk.

Ar kartupeļiem gan pašmāju audzētājiem lielu problēmu nav. Ražas būšot. Mārtiņš Pētersons saka, ka svarīgs ir bumbuļu skaits. "Gribas padsmit, ar to var sākt. Redzam 14 – 15 bumbuļus," viņš piebilst.

LLKC speciālists Narvils saka, ka agrās šķirnes paspēja izjust pavasara mitrumu, bet mazliet švakāk ir ar vidējām šķirnēm, kā arī ar vēlajām. Bet Latvijā ir arī labi lauki, bija nokrišņi un ražas būs.

Bez bēdu šogad auguši kabači un ķirbji. Šiem augiem karstums ir pa prātam, arī insekti viņiem īpaši klāt neķeras. Mārtiņš zem kabačiem ieklājis plēvi, tādējādi saglabājot augsnes mitrumu. Nozares eksperti uzskata, ka nākotnē mūsu dārzeņu audzētājiem būs jādomā par jaunām tehnoloģijām un jāierīko laistāmās iekārtas, lai pārvarētu klimata pārmaiņas, kas neapšaubāmi mūs ietekmēs arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti