Sausie laikapstākļi radījuši zaudējumus dārzeņu audzētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lielā sausuma dēļ, kas bijis visu augustu, iespējamas sliktākas dārzeņu ražas, nobažījušies ir zemnieki. Vissmagākā situācija esot Kurzemē un Zemgalē, kur augsne esot īpaši sausa un paredzams, ka lielākie zaudējumi būšot kāpostu un ziedkāpostu audzētājiem, secina eksperti.

Zaudējumus varēšot aprēķināt sezonas beigās, un tie būs jāsedz pašiem zemniekiem, jo kompensācijas nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ nepienākoties.

Šogad augusts bijis īpaši sauss, lijis reti. Tieši lietus trūkums sagādājis lielākās raizes Latvijas dārzeņu audzētājiem. Agronomi un zemnieki atzinuši, ka mitruma trūkums varētu būtiski ietekmēt ražas daudzumu un kvalitāti, kā arī zemnieku saimniecību īpašnieku ienākumus.

"Ja ir vairāk kā mēnesis bijis bez nokrišņiem, tad, protams, ka zaudējumi var būt un diezgan ievērojami. Ar to ir jārēķinās," neslēpj Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra eksperts, agronoms Māris Narvils.
Zemnieku saimniecībā „Apiņi” deviņu hektāru platībā audzē brokoļus, ziedkāpostus un ledus salātus, kas esot visjūtīgākie pret sausumu. "Mēs cenšamies laistīt, tad mums laistīšanas iekārtas nojuka un ūdens pietrūkst grāvjos. Tādas lietas. Cik jau nu tās iespējas ir, tik cīnāmies. Pagaidām rēķinājuši neesam zaudējumus, bet nu viņi noteikti būs," stāsta saimnieks Mārtiņš Bogušs.

Kooperatīvs „Mūsmāju dārzeņi” apvieno desmit Latvijas dārzeņu audzētavas. Tā valdes priekšsēdētāja un Zemnieku Saeimas valdes locekle Edīte Strazdiņa atzīst, ka problēma audzētāju vidū jau definēta kā krīze, kura diemžēl būs jārisina pašu spēkiem.

"Par sausuma dēļ neizaugušu preci reāli atbalsta nav nekāda. Ir, protams, paredzēta apdrošināšana, bet uz dārzeņiem apdrošināšana īsti nestrādā. Tas nozīmē, ka dotajā brīdī tie ir vienkārši zaudējumi, kas zemniekiem ir jāsedz no savas kabatas," pauž Strazdiņa.

Pēc viņas aplēsēm, zaudējumi no hektāra varētu sasniegt trīs tūkstošus eiro un izdevumus, kas iepriekš ieguldīti stādu iepirkšanā, mēslošanā un ravēšanā, neatgūt. Vēl viņa sacīja, ka lielākās grūtības esot saimniekiem Latvijas Rietumu pusē. "Ja mēs runājam par sausumu un krīzi, tad tām saimniecībām, kas vairāk atrodas Zemgales un Kurzemes pusē, sausuma ietekme ir diezgan pamatīga. Diezgan būtiska tā ir ziedkāpostiem. Tiem, kas tos audzē, problemātiski vispār ražu iegūt, jo šādā sausumā viņi vienkārši ir nekvalitatīvi un, iespējams, ka tas lauks ir vienkārši jāiestrādā iekšā zemē," norāda Strazdiņa.

Tādējādi pasargājot no tiešiem saules stariem vismaz daļēji, saka Strazdiņa. Vēl citi ieteikumi, kā uzlabot situāciju, ir agronomam Mārim Narvilam. "Ir vesela rinda arī pasākumu, ko netiešā veidā varētu darīt, tas ir, šobrīd nezāles var ļoti daudz mitruma paņemt, tāpēc arī lauku tīrīšana no nezālēm arī šobrīd var būt izšķirīga," saka Narvils.

Sinoptiķi pagaidām lietu nesola līdz nākamās nedēļas vidum. Sausie laikapstākļi ir labvēlīgi vien ķirbju audzētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti