Saulainē, godinot pagājušā gadsimta populārākās mājturības skolas tradīcijas, jau vairākus gadus tiek organizēts pasākumu cikls “Kaucminde vakar un šodien”. Šoreiz goda vietā likts siers, kas ir viens no senākajiem produktiem. Leģenda vēsta, ka tas radies nejauši vairākus tūkstošus gadus pirms mūsu ēras, pārvedot dzīvnieka kuņģī pienu, bet nogatavināta siera tehnoloģiju radījuši mūki.
“Bija un arī tagad ir gavēnis, un šajā laikā nekādus stingrus produktus lietot nedrīkstēja. Mūki bija tie, kuri strādāja pie tā, lai pēc iespējas ilgāk varētu sieru saglabāt. Tā veidojās nogatavināties sieri,” norādīja zemnieku saimniecības “Celmi” saimniece Inga Celma.
Statistika liecina, ka mēnesī Latvijas iedzīvotāji puskilogramu siera. Aizvien lielāku popularitāti iegūst arī nenogatavināts siers. Nogaršot sierus un dažādus piena produktus varēja arī siera godināšanas pasākuma apmeklētāji.
Saulaines skolas audzēkņi savu sieru gatavojuši pēc senajām Kaucmindes saimnieču receptēm, bet mājražotāji aizvien cenšas izmēģināt ko jaunu. Kā stāsta “Celmu” saimniece, to diktējot nepieciešamība radīt pienam pievienoto vērtību un pircēju pieprasījums. “Mēs balstāmies uz tā, ko cilvēki pieprasa, to mēs arī ražojam. Jāsaka, ka cilvēkiem garšo, ka pievieno dažādas sēkliņas, un pēdējos gados, tas gan nav mans atklājums, [populārs] ir amoliņš,” klāsta Celma.
Savukārt Zemgalē vienīgās slaucamo aitu saimniecības saimniece nolēmusi uzdrīkstēties vēl vairāk. “Runājot par aitas sieru, tas ir ļoti ekskluzīvs produkts. Pagājušajā gadā izmēģināju šo produktu. Ļoti liels noiets, pietrūka piena, bet tā doma ir gatavot īpašu nogatavināto aitas sieru. Tādējādi varbūt izdotos izcelt to īpašo, specifisko aitas piena garšu,” pauda mājražotāja Iluta Straģe.
Nākamgad pasākumu ciklā “Kaucminde vakar un šodien” tiks godināti kartupeļi.