Saūda Arābija sāks piedāvāt tūristu vīzas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Saūda Arābija piektdien,  27. septembrī, paziņoja, ka tā pirmoreiz piedāvās tūristu vīzas, tādējādi atverot valsti ārvalstu atpūtnieku apmeklējumiem. Valsts arī mīkstinās stingros ģērbšanās noteikumus ārvalstu sievietēm, ļaujot viņām staigāt apkārt bez ķermeni aizsedzošā tērpa abajas. Šis ir viens no pasākumiem, ko plānots īstenot, lai mazinātu valsts ekonomikas atkarību no naftas. 

Saūda Arābija sāks piedāvāt tūristu vīzas
00:00 / 03:15
Lejuplādēt
Konservatīvā musulmaņu karaliste Saūda Arābija, kur ir aizliegts alkohols un ir jāievēro stingri sabiedriskās uzvedības noteikumi, daudzu acīs tiek uzskatīta par tūristiem nepievilcīgu valsti. Tomēr piektdien Saūda Arābija paziņoja, ka tā pirmoreiz piedāvās tūristu vīzas, tādējādi atverot valsti ārvalstu atpūtnieku apmeklējumiem. Jau sestdien tiks atvērta pieteikšanās internetā uz tūristu vīzām 49 valstu pilsoņiem.

 

Plānots, ka valsts arī mīkstinās stingros ģērbšanās noteikumus ārvalstu sievietēm, ļaujot viņām staigāt apkārt bez ķermeni aizsedzošā tērpa abajas, kas vēl arvien ir obligāti jāvalkā sabiedrībā Saūda Arābijas sievietēm.

Tomēr tiek norādīts, ka ārzemniecēm būs jāvalkā "atturīgs apģērbs".

"Saūda Arābijas atvēršana starptautiskajiem tūristiem ir vēsturisks brīdis mūsu valstij. Viesi būs pārsteigti par dārgumiem, ar kuriem mēs dalīsimies - pieciem UNESCO Pasaules mantojuma objektiem, interesantu vietējo kultūru un aizraujošu dabas skaistumu," teic tūrisma nozares vadītājs Ahmeds al Hatībs.

Pašlaik Saūda Arābija piešķir vīzas tikai ārvalstu strādniekiem, viņu aprūpē esošiem tuviniekiem un musulmaņu svētceļniekiem, kuri dodas apmeklēt svētvietas Mekā un Medinā. Pērn tā sāka izsniegt vīzas arī sporta un kultūras pasākumu apmeklēšanai.

Starptautiskais tūrisms ir viena no galvenajām iecerēm kroņprinča Mohammeda bin Salmana reformu programmā "Vīzija 2030", kurai jāsagatavo lielākā arābu pasaules ekonomika pārejai uz pēcnaftas laikmetu. Valdība cer, ka tūrisma īpatsvars iekšzemes kopproduktā (IKP) pieaugs no pašreizējiem 3% līdz 10% 2030. gadā.

Līdz 2030. gadam valsts cer piesaistīt 100 miljonus tūristu ik gadu.

Tomēr šobrīd valstī trūkst infrastruktūras, lai apmeklētājus varētu uzņemt tik lielā skaitā, un ierēdņi lēš, ka nākamajā desmitgadē visā valstī būs nepieciešams izveidot pusmiljonu jaunu viesnīcu numuru. Saūda Arābijā ir augsts jauniešu bezdarbs, un valsts tūrisma sektorā plāno izveidot līdz vienam miljonam darbavietu. Savukārt jau pirms diviem gadiem karaliste paziņoja par vairāku miljardu dolāru projektu, lai 50 salas un citas senās vietas pie Sarkanās jūras pārvērstu luksusa kūrortos.

Tomēr problēma tūristu piesaistē varētu būt ne tikai infrastruktūra. Pastāv iespēja, ka ārvalstu viesus var atbaidīt arī cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā represijas pret sieviešu kustības aktīvistēm un režīma kritiķa Džamala Hašogi slepkavība. Paziņojums par tūristu vīzu piedāvāšanu nācis klajā nepilnas divas nedēļas pēc postošiem dronu uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai, kuri satricināja pasaules energoresursu tirgus. Arī bažas par reģionālu konfliktu pēc šiem uzbrukumiem varētu atbaidīt tūristus.

Reaģējot uz uzbrukumiem, ASV paziņojušas par vienas "Patriot" raķešu baterijas, četru radaru sistēmu, kā arī 200 karavīru nosūtīšanu uz Saūda Arābiju. Mērķis ir palīdzēt Saūda Arābijai stiprināt tās pretgaisa aizsardzības sistēmu un civilo infrastruktūru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti