Dienas notikumu apskats

EP meklē veidus, kā ierobežot noziedznieku pieeju šaujamieročiem

Dienas notikumu apskats

Kopbudžeta ieņēmumi gada pirmajā ceturksnī auguši straujāk par tēriņiem

Saūda Arābija veic reformas, lai nākotnē varētu atteikties no naftas

Saūda Arābija paziņo par ambiciozām reformām, lai mazinātu atkarību no naftas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Saūda Arābija nākamajos gados gatavojas īstenot virkni ambiciozu reformu, lai pakāpeniski atteiktos no atkarības no naftas. Šādas reformas paredzēts Saūda Arābijas kroņprinča Mohameda bin Salmana izstrādātais plāns. Ar jauno reformu palīdzību Saūda Arābija cer kļūt par ietekmīgāko investoru globālajā līmenī, vienlaicīgi veicinot pārmaiņas arī pašā valsts sabiedrībā.

Pēdējo gadu laikā Saūda Arābijā ir novērojama atkarība no naftas un tas ir kavējis attīstību daudzos citos sektoros. Ar šādu paziņojumu intervijā televīzijas kanālam "Al Arabiya" klajā nācis Saūda Arābijas princis Mohameds bin Salmans, iepazīstinot ar ilgi gaidīto ilgtermiņa reformu plānu, kurš nodēvēts par Saūda Arābijas vīziju 2030.

Mohameds bin Salmans, kurš ir tikai 31.gadu vecs un ir otrais rindā uz karaļa troni, ir ierosinājis radikāli pārmainīt daudzas no valsts ekonomikas sfērām, lai jau 2020.gadā valsts faktiski spētu iztikt arī bez milzīgajiem ienākumiem no naftas. Gadu desmitiem Saūda Arābija ir bijusi lielākā jēlnaftas eksportētāja, taču krītošās naftas cenas ir atstājušas milzīgu ietekmi arī uz Arābu pasaulē bagātākās valsts ekonomiku.

Pagājušajā gadā valsts piedzīvoja rekordlielu budžeta deficītu un arī šajā gadā deficīts var sasniegt aptuveni 87 miljardus dolāru. Reaģējot uz ekonomiskajām grūtībām, valdība spēra vairākus bezprecedenta soļus, palielinot degvielas cenas par 80% un atceļot subsīdijas elektrībai, ūdenim un citiem pakalpojumiem.

Viens no prinča piedāvājumiem tagad paredz publiskajā piedāvājumā pārdot mazāk par 5% no valsts naftas kompānijas "Aramco", kuras tirgus vērtība ir no diviem līdz divarpus triljoniem ASV dolāru. Kā norādījis pats reformu autors, pat pārdodot tikai 1% akciju, šis būtu lielākais publiskais piedāvājums vēsturē.

Daļu no gūtajiem ienākumiem plānots ieguldīt jaunajā Labklājības fondā, kurš plānots divu triljonu dolāru liels un kurš automātiski kļūtu par pasaulē lielāko. Šāds Labklājības fonds ļautu Saūda Arābijai kļūt par vienu no nozīmīgākajiem globālajiem investoriem. Kā norāda aģentūra "Bloomberg", ar šo finansējumu būtu iespējams nopirkt četras pasaulē lielākās kompānijas, ieskaitot "Apple", "Google" un "Microsoft".

Runājot par citām reformām, prinča piedāvātais un valdības jau apstiprinātais plāns paredz arī citas strukturālās reformas un privatizācijas īstenošanu ar mērķi padarīt efektīvāku arī valdības darbu.

Kā norāda Karaļa Faisala Islama studiju un pētījumu centra pētnieks Faisals Abualhassans, viens no jaunās ekonomiskās programmas mērķiem ir piesaistīt arī ārvalstu investīcijas, ievērojami paplašinot un atverot gan Saūda Arābijas tirdzniecības, gan veselības aprūpes sektorus.

Tāpat lielas cerības tiek liktas uz ciešākām attiecībām ar ASV tehnoloģiju, veselības aprūpes, tūrisma un transporta sektoriem. Faisals Abualhassans gan uzsver, ka šādas pārmaiņas prasīs arī ievērojamas pārmaiņas pašā Saūda Arābijas sabiedrībā.

Princips Mohameds bin Salmans arī ir paudis gatavību atbalstīt lielākas brīvības sievietēm, kuras pašlaik nevar braukt ar automašīnu vai doties uz ārzemēm bez vīriešu kārtas radinieka atļaujas.

Taču atsevišķi komentētāji norāda, ka ne visas solītās pārmaiņas sabiedrībā tiek uzņemtas ar atplestām rokām, jo jaunas reformas nozīmē arī papildu izdevumus vienkāršajiem iedzīvotājiem. Reformu iniciators gan sola, ka vismazāk aizsargātie sabiedrības pārstāvji tiks atbalstīti arī turpmāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti