Dienas ziņas

Vidusskolēni sāk kārtot centralizētos eksāmenus

Dienas ziņas

Starp Izraēlu un Gazas joslu pastiprinās karadarbība

Bažas par tramvaju iepirkumu Daugavpilī

Satiksmes ministrijai bažas par tramvaju iepirkumu Daugavpilī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpils dome jaunās tramvaja līnijas būvniecības projektā plāno veikt izmaiņas – 12 tramvaju vietā iegādāties septiņus. Satiksmes ministrija (SM) šādā lēmumā saskata risku un norāda, ka tie radās jau iepriekšējā projekta kārtā, un tas draudēja ar Eiropas Savienības (ES) finansējuma zaudējumu.

Jaunā tramvaja līnija Daugavpilī savienos pilsētas centru ar vienu no lielākajiem guļamrajoniem. Izmaiņas projektā paredz līnijas pagarinājumu par diviem kilometriem, lai aptvertu vēl vienu mikrorajonu, kā arī izbuvēt tuneli zem dzelzceļa, kas kalpos arī cita sabiedriskā transporta vajadzībām. Uz šo plānoto darbu izmaksu rēķina pašvaldība nolēma iepirkt mazāk tramvaja vagonu. Paredzēto tramvaju skaita samazinājums SM rada bažas.

"Šobrīd Eiropā ir liels pieprasījums pēc tramvajiem. Patiesībā ir tā, ka pircēji stāv rindā un, jo piegādājamo apjoms ir mazāks, jo ražotājam ir mazāka interese iesaistīties vienā vai otrā darījumā," klāstīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija).

"Spriežot pēc potenciālo pretendentu atsauksmēm, kurus uzrunājām tirgus izpētē, ir firmas, kas izgatavo mums nepieciešamos tramvajus, gaidīsim arī to dalību konkursā," skaidroja pašvaldības AS “Daugavpils satiksme” valdes loceklis Sergejs Blagoveščenskis (Jaunā konservatīvā partija).

"Daugavpils satiksme" atzina, situācija tramvaja tirgū nav vienkārša, tomēr cer uz pozitīvu iznākumu iepirkumā. Ja tramvaji netiks iegādāti laikā, tas radītu draudus zaudēt ES finansējuma daļu 80% apmērā. Savukārt SM arī summa, kas atvēlēta tramvaju iegādei, šķiet nepietiekama.

"Mēs skatāmies uz analogiem pirkumiem, kādi ir bijuši, piemēram, Liepājas pilsētai iegādājoties tramvajus, skatāmies arī uz tirgus situāciju, un mūs dara bažīgus, vai ar to naudas summu, kas patlaban projektā ir piedāvāta, tie ir aptuveni 5,7 miljoni, būs iespējams iegādāties tramvajus. Ja nē, tad mums ir jābūt pārliecībai, ka Daugavpils pilsēta piemaksās šo starpību no saviem līdzekļiem," sacīja Linkaits.

"Daugavpils satiksmē" norādīja, ka plānots iepirkt viensekciju tramvaju vagonus, un tie ir lētāki par Liepājas trīssekciju vagoniem. Daugavpils dome plāno arī finanšu ietaupījumu pēc konkursa noslēgšanas.

"Tā kā mēs ejam pēc procedūras, kurā mēs apvienojam projektēšanas darbus un būvdarbus, līdz ar to būvnieks arī pats būs ieinteresēts ātrāk uzprojektēt un ātrāk uzbūvēt. Un finanšu piedāvājumā, kuru mēs saņemsim vasaras sākumā, mēs varēsim jau redzēt, kur ir ietaupījums un kur mēs varēsim pēc iespējas iepirkt jaunus tramvajus," teica Daugavpils pilsētas mērs Igors Prelatovs ("Mūsu partija").

Projekta kopējās izmaksas sasniedz nepilnus 30 miljonus eiro, ES finansējuma daļa – ap 23 miljoniem eiro. Šobrīd Daugavpilī jau ir īstenota tramvaju ceļu infrastruktūras rekonstrukcija, kā arī iegādāti astoņi jauni tramvaji par kopējo summu ap 20 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti