Satiksmes ministrija izvērtē sankciju ietekmi uz Ventspils ostas terminālu darbu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Satiksmes ministrija līdz 8. janvārim apņēmusies izvērtēt, kā saistības ar ASV sankciju sarakstā iekļauto personu, ar to domājot no amata pienākumiem atstādināto Ventspils mēru Aivaru Lembergu, var ietekmēt Ventspils ostas terminālu darbu. 30 gadu laikā Ventspils pašvaldība un brīvosta ir „saaugušas” un jāizvērtē šīs saistības, pirmdien pauda satiksmes ministrs Tālis Linkaits no Jaunās konservatīvas partijas.

Tālis Linkaits: SM izvērtē sankciju ietekmi uz Ventspils ostas terminālu darbu
00:00 / 01:11
Lejuplādēt

“Cik es zinu, ir identificēti cilvēki, kas šīs sankcijās iekļautās personas vārdā pārvalda daudzus citus uzņēmumus, kuri attiecīgi arī nokļuva zem sankcijām. Tie daļa ir gan Ventspils pilsētas, gan visā Latvijā strādājošu uzņēmumu,” sacīja ministrs.

“Svarīgi ir saprast, kā tranzīta nozare tiks ietekmēta līdz 8. janvārim un pēc 8. janvāra.

Piemēram, piektdien mums bija ļoti gara saruna ar Baltkrievijas pārstāvjiem, kuri šeit ir gatavi nodrošināt naftas produktu pārkraušanu caur Ventspili, bet viņus interesē ne tikai brīvostas pārvaldes statuss, bet arī konkrētu termināļu juridiskais statuss. Jo brīvosta ir tikai pārvaldes forma, pašā ostā strādā termināļi, kas piesaista kravas un nodrošina to kustību. Un šie termināļi ir saistīti ar šo sankcionēto personu. Diemžēl,” atzina ministrs.

Tikmēr ostu pārvaldības modeli, kas attieksies arī uz Rīgas brīvostu, paredzēts izstrādāt un iesniegt vērtēšanai valdībā līdz 1. jūlijam.

Vienlaikus tieši pirmdien noslēdzas jaunveidojamās valsts akciju sabiedrības „Ventas osta” reģistrācija, un līdz jūlijam būs izvērtēts, kuras Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas un pienākumus iespējams tai deleģēt. Tas varētu būt pirmais ostu pārvaldes reformas solis.

“Būs jātaisa revīzija funkcijām gan Ventspilī, gan arī Rīgā, lai tos līdzekļus, kas ir ostām, lai tos izmantotu lietderīgāk. Mēs redzam, ka 30 gadu laikā Ventspils brīvosta ir burtiski saaugusi ar Ventspils pilsētu. Piemēram, brīvosta nodarbojas ar ielu tīrīšanu, ar tiltu uzturēšanu,” norādīja ministrs.

KONTEKSTS:

9. decembrī ASV iekļāvušas globālajā Magņitska sankciju sarakstā no pienākumu pildīšanas atstādināto Ventspils mēru Lembergu, kā arī četras organizācijas – Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.  ASV sankcijas ir jāievēro arī bankām Latvijā. ASV brīdināja, ka jebkurš, kurš veiks finanšu pārskaitījumus sankcionētajām personām, arī var tikt pakļauts ASV sankcijām.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Lembergs paziņoja, ka apturēs darbību Ventspils brīvostas pārvaldes valdē.

Bet valdība nolēma labot situāciju, valsts pārvaldībā pārņemot Ventspils un Rīgas brīvostu pārvaldes, un Saeima 12. decembrī vienas dienas laikā nolēma atbalstīt šo valdības priekšlikumu. Tāpat valsts nolēma veidot jaunu valsts akciju sabiedrību (VAS) "Ventas osta"  Ventspils ostas pārvaldīšanai un apsaimniekošanai.

Dažas stundas pēc šī lēmuma kļuva zināms par ASV soli izņemt no sankciju saraksta Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi. Citas trīs organizācijas, kas līdz ar Aivaru Lembergu tika iekļautas sankciju sarakstā, pašlaik tajā paliek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti