Panorāma

Latvijā aizliedz visus Krievijā reģistrētos TV kanālus

Panorāma

Panorāma

Valdība lems par sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību

Sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projekta īstenotājs varētu būt zināms divu mēnešu laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecības projekta īstenotājs varētu būt zināms divu mēnešu laikā, preses konferencē pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes informēja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība).

Otrdien, 7. jūnijā, Ministru kabinets izskatīs Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par šo jautājumu. Indriksone atgādināja, ka tirgus iespēju izpēte kā uzdevums tika saņemts aprīļa noslēgumā. Mēneša laikā bija jāveic projekta pieteikuma pieņemšana, dokumentācijas sagatavošana un iespēju izpētes izsludināšana. Divās nedēļās pretendenti varēja pieteikties, un tikpat īsā laikā projekta pieteikumi tika izvērtēti. 

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
00:00 / 00:28
Lejuplādēt

Indriksone precizēja, ka LNG projekta īstenotāju varēs nosaukt, kad būs detalizēti izskatīti saņemtie piedāvājumi. "Nākamais solis varētu būt līdz diviem mēnešiem," sacīja Indriksone.

Partija "Konservatīvie" uzsvēra, ka jābūt nopietnam ekspertu vērtējumam par to. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns ("Konservatīvie") sacīja, ka procesam ir jābūt caurspīdīgam un izvērtējums jāveic ekspertiem, nevis politiķiem ar vājām zināšanām šajā jomā.

Valdības vērtēšanai nodotajā ziņojumā būs detalizēta informācija par LNG termināļa projektu,  un ministri varēs lemt par tālākajiem soļiem. Eksperti, vērtējot potenciālo projektu, ņems vērā to, vai tas ir īstenojams bez valsts atbalsta, vai tas balstās uz biznesa pamatiem un darbosies ilgtermiņā. Tāpat tiek vērtēts tas, cik ātri termināļa projekts varētu tikt īstenots. 

"Divi no pieteikumiem atbilst, bet vēl vajadzīgs detalizēts vērtējums, lai Ministru kabinets varētu pieņemt lēmumu," sacīja Indriksone.

Līdz šim spriests  par diviem sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projektiem. Viens no tiem paredz termināļa būvniecību Skultē, bet otrs – Kundziņsalā.   

KONTEKSTS:

Saeima 28. aprīlī konceptuāli atbalstīja Latvijas atteikšanos no Krievijas dabasgāzes ar 2023. gada 1. janvāri. Lai nodrošinātu dabasgāzes piegādes, valdība iepriekš uzdeva EM risināt pārrunas ar Igauniju par topošā Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanu, bet tuvākajos gados Latvijā plānots izveidot savu termināli. 

Indriksone iepriekš atzina, ka uzsāktas sarunas ar vairākiem potenciālajiem investoriem, kas būtu ieinteresēti LNG termināļa attīstībā Latvijā. Runa esot par iespējām attīstīt termināli Skultē, bet Rīgā varētu tikt piedāvātas vairākas vietas. Būtiskākie kritēriji LNG termināļa izveidei Latvijā – valsts neiesaistās projektā, tostarp nedod apsolījumus no valsts kapitālsabiedrībām, vai arī iesaistās iespējami maz.

EM saņēmusi trīs pieteikumus no potenciālajiem investoriem, kuri ir gatavi Latvijā uzbūvēt LNG termināli. Iepriekš ziņots par diviem LNG projektiem. Vienu no tiem – par termināļa būvniecību Skultē virza AS "Skulte LNG Terminal". Otrs ir Kundziņsalas termināļa projekts, ko vēlas attīstīt ASV investors "Millennium Energy Partners".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti